خبر عصرگاهی «بورساوا» چهارشنبه 24 آذر 1400

سر خط خبرها:
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن: ادامه زیان خودروسازان در صورت عدم اصلاح قیمت خودرو
مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس: الزام ۴۵۰ شرکت تولیدی بر انتشار هزینههای انرژی ابلاغ شد
عضو شورای عالی بورس: راه اندازی قرارداد آتی مس، رویدادی بزرگ و مثبت در بازار سرمایه
نگاه مثبت دولت به بازار سرمایه در لایحه بودجه ۱۴۰۱
بانک مرکزی؛ عملیات ریپو و کنترل بازار ارز
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” پشتپای بورس به اخبار مثبت”
*سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن: ادامه زیان خودروسازان در صورت عدم اصلاح قیمت خودرو
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن در تشریح نشست فوقالعاده کمیسیون صنایع و معادن مجلس با حضور وزیر صمت، رئیس هیات عامل سازمان ایدرو، مدیرعامل سایپا و قائم مقام اجرایی مدیرعامل ایران خودرو به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: در پی افزایش ۱۸ درصدی قیمت خودرو نشست فوق العاده کمیسیون صنایع و معادن با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت برگزار و نمایندگان در این جلسه دیدگاههای خود را نسبت به این اقدام اعلام کردند. برای ارتقای کیفیت و جلوگیری از افزایش قیمت باید واردات خودرو انجام شود.
روح اله عباس پور افزود: براساس گزارش ارائه شده، در حال حاضر خودروسازان ۸۵ هزار میلیارد تومان زیان انباشته و ۱۱۵ هزار میلیارد تومان به مردم، قطعهسازان و بانکها بدهی دارند.
عباسپور ادامه داد: وزیر صمت معتقد است در صورتی که اقدامی در راستای اصلاح قیمت خودرو صورت نگیرد، زیان خودروسازان تا پایان سال به ۱۰۵ هزار میلیارد تومان میرسد.
این نماینده مردم در مجلس یازدهم با اشاره به اینکه وزیر صمت در این نشست مطرح کرد که موافق واردات خودرو در سال آینده است، تصریح کرد: در این نشست مقرر شد کارگروهی مشترک از اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس و وزارت صنعت، معدن و تجارت تشکیل شود تا قیمت تمام شده تولید خودرو را آنالیز و هزینههای سربار آن را مشخص کنند، سپس درباره این موضوع تصمیم گیری خواهد شد.
*مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس: الزام ۴۵۰ شرکت تولیدی بر انتشار هزینههای انرژی ابلاغ شد
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، محسن انصاری مهیاری در پی زمزمه های مبنی بر تکلیف حدود 450 شرکت تولیدی به شفاف سازی درباره هزینه های انرژی سال جاری و سال آینده ، مصوبه 22 آذر هیات مدیره سازمان بورس را برای همه شرکت های تولیدی و حسابرسان صادر کرد .
براساس این گزارش به این ترتیب 450 شرکت تولیدی تحت نظارت سازمان بورس باید از امروز تا 15 دی اقدام به انتشار هزینه های انرژی برای سال جاری و پیشس بینی سال آینده در قالب جدول و از طریق اطلاعیه جزئیات هزینه های انرژی را در سامانه کدال منتشر کنند.
همچنین در صورتی که مصرف پیش بینی شده برای سال مالی 1401 بیش از 30 درصد نسبت به میزان مصرف انرژی سال جاری تغییر داشته باشد باید علت تغییر هم توضیح داده شود.
*عضو شورای عالی بورس: راه اندازی قرارداد آتی مس، رویدادی بزرگ و مثبت در بازار سرمایه
میرفیض فلاح شمس عضو شورای عالی بورس در خصوص ابزارهای مالی بورس کالای ایران به «کالاخبر» گفت: راه اندازی قراردادهای آتی مس در بورس کالا رویدادی مثبت برای بازار سرمایه و بازار مس کشور است، چراکه این اقدام باعث کشف بهتر قیمت ها به صورت ذاتی، واقعی و منطبق با نیاز مشتری، پوشش ریسک های قیمتی در آینده و کوتاه شدن دست واسطه های زاید می شود.
فلاح شمش ادامه داد: لذا یکی از اصلی ترین و کلیدی ترین نقش های بورس کالا در اقتصاد، بحث واقعی شدن قیمت کالا و خدمات است. در عین حال بورس کالا با حذف دست واسطه ها یک انسجام و نظم در معاملات کالاها ایجاد می کند در نتیجه باعث می شود محصولات با قیمت تمام شده پایین تری به دست مصرف کننده نهایی برسد. علاوه بر موارد ذکر شده، بورس کالا در تخصیص بهینه منابع نیز نقش مهمی ایفا می کند.
این عضو شورای عالی بورس در پایان یادآور شد: اگر بخواهیم در یک جمله یکی از نقش های اصلی بورس کالا در اقتصاد را بررسی کنیم باید بگوییم فلسفه وجودی بورس کالا واقعی شدن قیمت ها و از این طریق ایجاد بهره وری در صنایع است.
*نگاه مثبت دولت به بازار سرمایه در لایحه بودجه ۱۴۰۱
«پیمان حدادی» در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به جنبههای مثبت لایحه بودجه ۱۴۰۱ و اثرات احتمالی آن بر روند معاملات بورس اشاره کرد و افزود: اختصاص ردیف بودجه برای صندوق توسعه و تثبیت بازار سرمایه از مهمترین نکات لایحه بودجه ۱۴۰۱ تلقی میشود.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: توجه به واریز منابع در صندوق تثبیت بازار سرمایه برای نخستین بار توسط دولت در لایحه بودجه گنجانده شد که این امر نشاندهنده نگاه مثبت دولت نسبت به بازار سرمایه و نیز تلاش لازم برای بهبود روند معاملات این بازار است.
این کارشناس بازار سرمایه به اخذ مالیات از سپردههای بانکی تاکید کرد و افزود: به نظر میرسد اخذ مالیات از سپردههای افراد حقوقی سبب تبدیل سپردههای بانکی این افراد به اوراق بدهی یا سهام شود که این موضوع به طور حتم به نفع بازار سرمایه خواهد بود.
وی به دیگر موضوع مثبت لایحه بودجه ۱۴۰۱ تاکید کرد و گفت: کاهش انتشار اوراق بدهی در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ نسبت به سال جاری از دیگر موارد مثبت این لایحه است که به نظر میرسد بازار سرمایه از این لحاظ با مخاطرات چندان جدی مواجه نباشد
حدادی به حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی در لایحه بوجه ۱۴۰۱ و تاثیر آن بر روند معاملات بورس اشاره کرد و گفت: از نظر بنیادی حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی سبب تحول برخی از صنایع بازار سهام میشود و شاهد اتفاقاتی مثبت به نفع این صنایع خواهیم بود که به دنبال چنین اتفاقی، سود معقولی در اختیار سهامداران قرار میگیرد.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نه تنها به نفع اقتصاد کلان کشور است بلکه باعث ایجاد تاثیر مثبت بر روند معاملات بازار سرمایه میشود.
*بانک مرکزی؛ عملیات ریپو و کنترل بازار ارز
علی صادقین در بررسی نرخ بهره بین بانکی به پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) گفت: نرخ بهره بین بانکی به طور مستقیم در بازار اثرگذار نیست، اما این عامل، سیگنالی است برای تعیین مسیر نرخ بهره در کل اقتصاد، به طوریکه این موضوع بر بازار پول و تا حدودی جهت دهی نرخ بهره موثر اوراق هم اثرگذار است.
وی افزود: بنابراین، نرخ بهره بین بانکی، سیگنالی است که به طور غیرمستقیم بر روند نرخ بهره در آینده اثر می گذارد. این عامل با اینکه در شرایط حاضر همچنان در سطوح نسبتا بالایی قرار دارد اما به تازگی روندی نزولی پیدا کرده است.
وی تاکید کرد: بانک مرکزی با عملیات ریپو و تزریق پول طی ماه های اخیر، نرخ بهره بین بانکی را اندکی کاهش داده و کنترل کرده است.
این کارشناس بازارسرمایه در توصیه به سهامداران در پرهیز از رفتارهای هیجانی گفت: اگر چه در شرایط کنونی بازار از نظر ارزش گذاری بسیار ارزنده است، اما سرمایه گذاران باید دقت و تامل بیشتری در انجام معاملات خود داشته باشند و شتابزده عمل نکنند.
صادقین تصریح کرد: در حال حاضر روند نرخ بهره به عواملی چون سیاست های پولی بانک مرکزی، مشخص شدن روند مذاکرات و تعیین نرخ ارز، وضعیت اقتصاد و تعیین بودجه سال ۱۴۰۱ بستگی دارد. به نظر من با انجام مذاکرات شاهد کاهش نرخ بهره بین بانکی و به دنبال آن کاهش نرخ بهره در کل اقتصاد خواهیم بود.
*وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 1380 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 2360 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 379 میلیارد نقدینگی حقیقی بوده ایم. 427 نماد منفی و 189 نماد مثبت بوده اند. همچنین 147 نماد صف فروش و 39 نماد صف خرید داشته اند. بیشترین ورود پول حقیقی به شفن و بیشترین ورود پول حقوقی به بپاس اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدودا: 30،520
سکه: 13،419,000
مثقال طلا: 5،639,000
طلای 18 عیار: 1،303،500
انس طلا: 1,770
*” پشتپای بورس به اخبار مثبت”
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « پشتپای بورس به اخبار مثبت » نوشت: معاملات بازار سرمایه از ابتدای هفته روند ناامیدکنندهای را آغاز کرد، این در حالی است که بهنظر میرسید با روشنشدن وضعیت بودجه در ادامه روزهای معاملاتی شاهد بهبود روند داد و ستدها باشیم اما در نهایت این اتفاق نیفتاد.
واقعیت این است که بعد از تحویل لایحه بودجه۱۴۰۱ از سوی دولت به پارلماننشینها و انتشار جزئیات آن، سرمایهگذاران بورسی نسبت به افزایش نرخ انرژی و سوخت صنایع پتروشیمی، پالایشی و فولاد ابراز نگرانی کردند اما بعد از قراردادن سقف قیمتی جدید و کاهش رقمهایی که باعث نگرانی شده بود باز هم بازار راه خود را ادامه داد. از اواخر هفته گذشته پیشبینیها بر اساس تعیینتکلیف بودجه سالآینده حرکت میکرد. برهمین اساس با توجه به این شرایط و نکات مثبتی که در بودجه وجود دارد، بهنظر میرسید از اواسط هفته ورق معاملات برگردد اما همانطور که مشاهده کردیم روند نزولی بازار ادامه یافت، از اینرو ادامه روند داد و ستدها بسیار غیرقابل پیشبینی است. برخلاف برخی تحلیلها، ابهامات مذاکرات هستهای از مهمترین عوامل این روزهای بازارسرمایه نیستند. این بلاتکلیفی مدت زیادی است که گریبانگیر بازار است و موضوع جدیدی نیست که بورس بخواهد نسبت به آن در این مقطع واکنش منفی نشان دهد. گرچه با مشخصشدن نتیجه مذاکرات احیای برجام مسیر بازار شفافتر خواهد شد، اما این مساله بهتنهایی نمیتواند دلیل موجهی برای ریزشهای اخیر بازار باشد؛ آنهم در شرایطی که بازارهای موازی در وضعیت نسبتا بهتری نسبت به این بازار هستند. بهنظر میرسد برخی عوامل دست بهدست هم دادهاند تا بازار در این مسیر حرکت کند. مصداق این ادعا این است که بعد از خروج آمریکا از برجام و بهدنبال آن مشکل کسریبودجه دولت بازار بیشترین رشد خود را تجربه کرد. درست در همان سالهایی که وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور با ابهاملات فراوانی مواجه بود، اما هماکنون بازار در مقابل هر اتفاقی هرچند مثبت و خوشایند واکنش منفی نشان میدهد. در یک سال گذشته بارها شاهد تصمیمگیریهای ۲۴ ساعته و مقطعی برای برای بازار سهام بودیم. ادامهدار شدن این شرایط از اثرگذاری عوامل بیرونی حکایت میکند، بهطوری که بهدنبال اجرای برخی دستورالعملها، و عدمتحقق وعدههای دادهشده اعتماد عمومی نسبت به بورس خدشهدار و شاهد خروج دستهجمعی سهامداران از بورس هستیم.