خبر عصرگاهی «بورساوا» چهارشنبه 21 مهر 1400

سر خط خبرها:
مدیر نظارت بر بورسها: پاسخ به انتقاد از عملکرد مبهم دو صندوق
در جلسه کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی؛ تعمیم گواهی سپرده کالایی به بازار کالاهای صنعتی
بازار سرمایه و واکنش مثبت و منفی به متغیرهای کلان اقتصادی
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” ویترین جذاب اما کمسود صندوقها “
*مدیر نظارت بر بورسها: پاسخ به انتقاد از عملکرد مبهم دو صندوق
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، مهدی پارچینی در پاسخ به انتقاد فعالان از عملکرد غیرشفاف مدیران دو صندوق تثبیت و توسعه بازار سرمایه و عدم اطلاع رسانی از نحوه حمایت این دو صندوق مهم به بورس پرس گفت : واقعیت این است که این دو صندوق همواره و بیشتر از همیشه در روزهای گذشته و سخت بازار ، نقش حمایتی را از طریق خرید سهام شرکت ها انجام می دهند اما طبق اساسنامه ، قادر به انتشار جزییات معاملات نیستند.
وی ادامه داد: بنابراین درحالی عملکرد این دو صندوق در خرید و فروش سهام و در همه دوره های سال ، توسط سازمان بورس نظارت می شود که مشکل اصلی ناشی از عملکرد ضعیف بازارگردان ها است که به دلیل عدم تامین وجوه توسط سهامداران اصلی ، امکان حمایت منطقی و پایدار در روزهای منفی بازار را ندارند .
این مقام مسئول در واکنش به رویه متفاوت معاملات سهام و مخصوصا سهام شرکت فرابورس در روزهای 7 و 10 مهر که 20 درصد کاهش یافت اما در سابقه معاملات 5 درصد مثبت ، ثبت و موجب تعجب و اعتراض برخی سهامداران شد، توضیح داد: این رویداد در نتیجه اجرای تبصره 3 ماده 12 دستورالعمل بازارگردانی سهام رخ داد که تاکنون از آن ظرفیت و رویه استفاده نشده بود و فرابورس برای اولین بار عملی کرد.
وی ادامه داد: طبق این رویه، اگر سهمی طی 4 روز کاری دارای صف فروش یا خرید باشد ، بازارگردان آن شرکت می تواند به ناظر فرابورس ، درخواست معامله تا 20 درصد منفی و مثبت دهد که در صورت تایید ناظر فرابورس ، امکان پذیر است .
.پارچینی ادامه داد: بر همین، دستورالمعل جدیدی تهیه شده که بعد از تایید نهایی هیات مدیره سازمان بورس ، اجرا خواهد شد و نقاط ضعیف رویه فعلی که تنها در سهام فرابورس رخ داده ، برطرف می شود.
*در جلسه کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی؛ تعمیم گواهی سپرده کالایی به بازار کالاهای صنعتی
به گزارش «کالاخبر» به نقل از دنیای اقتصاد، در ابتدای پنجمین جلسه کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران جواد فلاح، مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران با بیان اینکه گواهی سپرده کالایی به عنوان یک ورقه بهادار در سال ۱۳۹۳ شناسایی شده است، عنوان کرد که این ابزار مالی از تاریخ تصویب تاکنون در مورد کالاهای مشمول مالیات ارزش افزوده قابل استفاده نبوده است. در واقع به دلیل ابهام مالیات ارزش افزوده، این روش در مورد کالاهای صنعتی کاربرد نداشته است. بنابراین اصلاح و روشنگری در مورد این مساله با صدور یک بخشنامه الزامی به نظر میرسد.
وی توضیح داد: گواهی سپرده کالایی، اوراق بهاداری است که نشاندهنده مالکیت دارنده آن بر مقدار معینی از کالاست. بر این اساس، یک انبار مورد تایید بورس کالا شناسایی میشود و افرادی که تمایل دارند، کالا را وارد این انبار میکنند و برای آن قبض انبار صادر میشود. پس از آن، این قبض انبار، قابلیت معامله در بورس کالا را پیدا میکند.
فلاح در ادامه، مزایای گواهی سپرده کالایی را مورد اشاره قرار داد که ایجاد امکان فروش محصول در سطح خرد، کشف قیمت روزانه و تسهیل فروش محصول با نرخ شفاف و رقابتی به صورت نقد، کاهش تضامین مورد نیاز برای عرضه و فروش کالا در مقایسه با بازار فیزیکی، کاهش هزینههای جابهجایی محصول، افزایش نقدشوندگی کالاهای راکد در انبارها، بسترسازی برای راهاندازی قراردادهای آتی، امکان تامین مالی به پشتوانه گواهی سپرده کالایی از طریق فرآیند توثیق و تسهیل در دسترسی به اعتبارات بانکی، جذب مشارکت فعالان بازار مالی در بازار کالایی از طریق اوراق بهادارسازی کالا، کمک به افزایش ذخایر استراتژیک کشور و ایجاد امکان صادرات بر اساس برآورد نیاز داخلی بازار از جمله این مزایا هستند.
*بازار سرمایه و واکنش مثبت و منفی به متغیرهای کلان اقتصادی
اگر به هر دلیلی مولفههای کلان اقتصادی از حد استاندارد خارج شوند، بازار سرمایه نیز دچار ضرر و زیان می شود.
یک کارشناس مسائل اقتصادی درباره مولفههای اقتصاد کلان و نقش آنها در اصلاح بازار سرمایه، به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: زمانی که از واژه مولفههای اقتصادی صحبت می کنیم، منظور این است که نرخ رشد اقتصادی، تورم، ارز و سرمایهگذاری بر بازار سرمایه تاثیر داشته است.
هادی حق شناس در اینباره افزود: بیتردید، زمانی که اقتصاد کشور در شرایط نرمال باشد، بازار سرمایه هم نرمال خواهد بود. اما اگر به هر دلیلی اقتصاد دچار تلاطم شود، متغیرهای خارجی چون کرونا و تحریم هم بر بازار سرمایه تاثیر گذاشته و بازار را با چالشهای جدی مواجه میکند.
حق شناس اظهار کرد: زمانی که به دلیل شرایط کرونا، بخش گردشگری کشور با رکود مواجه میشود، طبیعی است که ارزش شرکتهای گردشگری در بازار سرمایه هم کم شده یا وقتی تردد و تعداد سفر در کشور به دلیل ویروس کرونا کاهش یابد، مصرف بنزین نیز کاهش یافته و روی سهام پالایشگاهها در بازار سرمایه، تاثیر میگذارد و زمانی که به دلیل تحریم، صادرات مواد پتروشیمی دچار مشکل شود، شرکتهای پتروشیمی بورسی هم نوسان خواهند داشت.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: متخصصان و فعالان بازار ضمن تحلیل واقع بینانه از شرایط اقتصاد، باید بتوانند مولفههای اقتصادی و تاثیر آن بر بازار سرمایه را به طور دقیق سنجیده و آن را اندازهگیری کنند.
وی عنوان کرد: بازار سرمایه متاثر از نرخ ارز و نرخ ارز متاثر از شرایط اقتصادی است و اگر امروز تحریمهای اقتصادی برداشته شود، به طور حتم، شاهد کاهش نرخ ارز خواهیم بود.
این کارشناس اقتصادی عنوان کرد: زمانی که بتوانیم با کشورهای همسایه روابط تجاری برقرار کنیم، به این معنا است که قادر به صادرات و واردات کالا از آن کشورها هستیم و این موضوع بر درآمد ارزی، قیمت دلار و مولفه های کلان اقتصادی تاثیرگذار بوده و اثر روانی مثبتی بر کشور حاکم میشود.
* وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد افت 21236 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 4567 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 747 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 508 نماد منفی و 123 نماد مثبت بودهاند. همچنین202 نماد صف فروش و 41 نماد صف خرید داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به شکام و بیشترین ورود پول حقوقی به شپنا اختصاص داشته است
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 27،100
سکه 11،663,000
آبشده 4،879,000
طلای هیجده عیار 1،128،500
انس 1,768
* ” ویترین جذاب اما کمسود صندوقها “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « ویترین جذاب اما کمسود صندوقها » نوشت: از اواسط مردادماه ۱۳۹۹ تا اوایل سالجاری بازار سرمایه دچار نوسانات شدید شد. این تلاطمات به نحوی بود که سرمایهگذاران دچار ضرر و زیان بسیار زیادی شدند که بر بازدهی صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت هم تاثیر بسزایی داشت؛ البته صندوقهای زیادی هم در این مدت با ذخیره سودی که داشتند، توانستند انتظارات سرمایهگذاران را برآورده کنند. با تعادل نسبی بازار از اوایل خرداد اما بسیاری از صندوقهای با درآمد ثابت همچنان بازدهیهای بسیار کم یا حتی منفی ثبت کردند که سرمایهگذاران را دلسرد کرد.
سازمان بورس و اوراق بهادار در دورههای زمانی مختلف و جهت اجرای سیاستهای نظارتی و کنترلی، نصاب سرمایهگذاری صندوقهای با درآمد ثابت را تغییر میدهد. سقف سرمایهگذاری در سهام در مقاطع مختلف از ۵ تا ۲۵درصد داراییها تغییر کرده است. برای حداقل سرمایهگذاری در سهام نیز برخی دورهها محدودیتی ابلاغ نشده است. صندوقهای سرمایهگذاری نیز باتوجه به سیاستهای داخلی خود در محدوده مشخصشده اقدام به خرید و نگهداری سهام کردهاند. مطابق آخرین نصاب داراییهای صندوقهای درآمد ثابت که در اسفندماه گذشته ابلاغ شده، صندوقهای با درآمد ثابت باید حداقل ۱۵درصد و حداکثر ۲۵درصد از داراییهای خود را به سرمایهگذاری در سهام اختصاص دهند.
مدیران صندوقهای با درآمد ثابت در محاسبه خالص ارزش داراییهای صندوقها تلاش میکنند اثر نوسانات پرتفوی سهام خود را خنثی کرده و با رعایت محافظهکاری، روند خالص ارزش دارایی را مدیریت کنند تا بازده صندوق در شرایط مختلف رشد و نزول بازار سهام تحتتاثیر قرار نگیرد. به عبارتی، مدیر صندوق در زمان رشد بازار سهام، با استفاده از قیمتهای کارشناسی در محاسبه خالص ارزش داراییهای صندوق و ذخیرهسازی سود، تلاش میکند که افت خالص ارزش دارایی صندوق در زمان نزول بازار سهام را جبران کند. بنابراین مشاهده میکنیم که با وجود رشد بیش از ۳۰درصدی شاخص کل بورس در طول چهار ماه گذشته، سود پرداختی صندوقهای با درآمد ثابت که بخشی از داراییهای آنها در سهام بوده، تغییر محسوسی نداشته است.