خبر عصرگاهی «بورساوا» چهارشنبه 19 آبان 1400

سر خط خبرها:
عضو هیات رییسه مجلس: ناهماهنگی در تصمیمات اقتصادی آسیبزا است
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: خروج خودرو از دست انحصارطلبان با حذف قیمتگذاری دستوری
عضو کمیسیون عمران مجلس: قیمتگذاری دستوری مانعی برای تولیدکننده
اوراق قابل تبدیل به سهام؛ ابزاری که در تامین مالی تولید از بورس، بدون استفاده مانده است
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” بازار داغ حمایت از بورس “
*عضو هیات رییسه مجلس: ناهماهنگی در تصمیمات اقتصادی آسیبزا است
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، «علیرضا سلیمی» در نشست علنی مجلس شورای اسلامی در تذکری شفاهی گفت: وزیر امور اقتصادی و دارایی در گزارش خود به معلولها اشاره کرد، در حالی که بورس تحت تاثیر عوامل مختلفی چون قیمتگذاری دستوری، پیش بینی پذیری اقتصاد، انضباط پولی، امنیت سرمایه گذاری، افزایش تولید، کنترل نرخ ارز و تامین کسری بودجه است که باید توضیح داده شود برای ساماندهی این مسائل چه اقداماتی انجام گرفته است.
عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی، ناهماهنگی در تصمیمات اقتصادی را آسیب زا عنوان کرد و پرسید: باید مشخص شود که فرمانده ستاد اقتصادی وزیر امور اقتصادی است یا فرد دیگری است؟
وی با طرح این پرسش که سازوکار وزارت اقتصاد برای نظارت، شفافیت و عدالت در بازار بورس چیست، گفت: دولت قبل با ریلگذاری اشتباه بخشی از کسری بودجه خود را جبران کرد. وزارت اقتصاد مشخص کند برای جبران این اقدامات آسیب زا چه برنامهای دارد.
نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تعادل عمومی در اقتصاد، خاطرنشان کرد: نمیتوان بازار مسکن، طلا، ارز و فولاد را رها کرد و انتظار داشت بورس ساماندهی شود.
*عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: خروج خودرو از دست انحصارطلبان با حذف قیمتگذاری دستوری
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ضعف مدیریتی را یکی از دلایل افزایش قیمت خودرو و قیمتگذاری دستوری عنوان کرد و به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: در بحث مربوط به طرح ساماندهی خودرو ابهامهای موجود که از سوی شورای نگهبان ارائه شده بود، رفع شده اما هنوز به نتیجهگیری نهایی در این زمینه نرسیده ایم.
الله ویردی دهقانی افزود: برنامههای دولت برای ساماندهی بازار خودرو با تصمیم گیریهای مناسب، موجب منطقی شدن قیمتها میشود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: بحث خودرو بسیار پیچیده و عمیق تر از آن است که در رسانه ها به آن پرداخته میشود، زیرا صنعت خودرو حدود ۳۰ درصد هزینه کشور را به خود اختصاص داده و نیازمند تحول بنیادی است و با توجه به اینکه دنیا تا سال ۲۰۳۰ به سوی کاهش مصرف سوخت های فسیلی و استفاده از خودروهای برقی پیش میرود، امیدواریم با سیاستگذاری و رویکرد جدید بتوان مشکلات موجود در این صنعت را رفع کرد.
دهقانی ادامه داد: حذف قیمت گذاری دستوری، بهبود کیفیت، افزایش تیراژ تولید، کاهش قیمت تمام شده تولید و تامین خودروی ارزان قیمت، استفاده از انرژیهای پاک در این زمینه و… از جمله موضوعاتی است که خودروسازان کشور باید به آن توجه کنند.
نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: ریشه قیمتگذاری دستوری در انحصار و رقابتی نبودن بازار است و زمانی که عرضه و تقاضا با یکدیگر همخوانی ندارد و خودروساز با هر قیمتی محصول خود را در بازار عرضه کند، به دنبال آن بازار سیاه تشکیل میشود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در پایان گفت: در حال حاضر قیمت مواد اولیه، دستمزد، بهای حاملهای انرژی و… مشخص است و به راحتی میتوان هزینه تمام شده تولید خودرو را محاسبه کرد، و اعدادی که از سوی خودروسازن به عنوان هزینه تولید هر خودرو اعلام میشود نمیتواند ملاک تصمیمگیری باشد بنابراین، باید از کارشناسان خبره در این زمینه استفاده شود.
*عضو کمیسیون عمران مجلس: قیمتگذاری دستوری مانعی برای تولیدکننده
نماینده شیراز در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه قیمتگذاری دستوری برای همه کالاهای ضروری مردم بسیار غلط و اشتباه است به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: حذف قیمت گذاری به عنوان مهمترین تصمیم برای بهبود وضعیت بازار تلقی میشود و با حذف آن میتوان اثر مثبت آن بر خرید کالاهای اساسی مردم به خصوص خودرو بود.
علیرضا پاک فطرت افزود: قیمتگذاری دستوری در هیچ جای دنیا مرسوم نبوده است زیرا تولیدکننده را با چالشهای بسیار مواجه کرده و انگیزه تولید را از او میگیرد.
وی عنوان کرد: قیمتگذاری دستوری فرایندی است که طی آن، به فروشندهها رقمی معین ابلاغ میشود تا در آن قیمت، کالا را به متقاضیان عرضه کنند. این روش درست برعکس شیوهای است که در آن محصولات را در بازار رقابتی قیمتگذاری میکنند. یعنی رقابت در قیمت، نقطه مقابل قیمتگذاری دستوری است.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در روشهای تعیین قیمت رقابتی، قدرت خرید مردم نقشی اساسی در تعیین قیمت ایفا میکند زیرا قیمتها بر مبنای عرضه و تقاضا به وجود میآیند اما در بازار دستوری، تعیین نرخ پس از عبور از فیلترهای تعیینشده توسط دولت انجام میشود.
وی ادامه داد: سیاست قیمتگذاری دستوری تنها به نفع عدهای محدود است. در عمل بسیاری از مصرفکنندگان همچنان از تورم موجود در جامعه ضربه میخورند.
پاک فطرت خاطر نشان کرد: حذف قیمتگذاری دستوری در صنعت خودرو یکی از محورهای مهمی است که تولیدکنندگان خودرو به آن اشاره دارند و نمایندگان هم این موضوع را در اولویت برنامههای خود قرار دادهاند تا کالاهایی که نیاز ضروری مردم است با قیمتی مناسب به دست آنها برسد و تولید کننده هم دچار ضرر و زیان نشود.
*اوراق قابل تبدیل به سهام؛ ابزاری که در تامین مالی تولید از بورس، بدون استفاده مانده است
بابک سالاروند کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با اوراق قابل تبدیل به سهام گفت: اوراق قابل تبدیل به سهام اوراقی است که توسط ناشر منتشر و در سررسید نهایی میتواند به سهام تبدیل شود یا به عبارت دیگر اوراق بدهی قابل تبدیل نوعی از بدهی است که معمولا در مرحله بعدی که شرکت قصد افزایش سرمایه دارد، میتواند به عنوان منبع افزایش سرمایه به کار رود.
کارشناس بازار سرمایه در رابطه با مزیت این نوع اوراق عنوان کرد: تبدیل وضعیت تامین مالی موقت به تامین مالی دائمی از مزیتهای اوراق تبدیل است. به عنوان مثال وقتی شرکتی اوراق منتشر میکند، این اوراق دارای سررسید است و باید در سررسید با احتساب سودی که برای آن تعریف شده به خریدار اوراق بازگردانده شود. اما زمانی که این اوراق تبدیل به سهم میشود، ناشر دیگر تعهدی برای پرداخت ندارد و ناشر در ازای پولی که دریافت کرده به فرد سهم داده، بنابراین انگار تامین مالی دائمی برای شرکت صورت گرفته است.
وی ادامه داد: حال اگر فردی که اوراق داشته و آن اوراق را به سهم تبدیل کرده قصد فروش سهمش را داشته باشد، میتواند آن سهم را به فرد دیگری بفروشد، بنابراین دیگر این اوراق در صورت مالی شرکت به عنوان قرض درج نمیشود و به عنوان سهم ثبت خواهد شد. به این ترتیب یک تامین مالی بلند مدت صورت گرفته است.
سالاروند گفت: اوراق قرضه با پیشبینی اساسنامه شرکت یا بنا به تصمیم مجمع عمومی فوق العاده امکان صادر شدن دارد. همچنین شرایط جایگزینی ورقه قرضه با سهام باید در برگه قرضه قید شود و تعویض یا تبدیل ورقه قرضه با سهام تابع میل و رضایت دارنده ورقه باشد. در نهایت این اوراق که منتشر شدند در سررسید نهایی میتوانند به سهام شرکت تبدیل شود.
این کارشناس بازار سرمایه تشریح کرد: عمل تبدیل اوراق به سهام ممکن است باعث بالا رفتن نرخ هزینه سرمایه شرکت شود. به این معنی که در تامین مالی شرکت از طریق تبدیل اوراق به سهم برای شرکت هزینه ای متصور و شرکت بهره خاصی را تقبل نمی کند، اما انتشار اوراق همراه با نرخ بهره است که در تبدیل اوراق به سهام نیز این نرخ بهره مستتر است.
* وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 8855 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات5196 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 3 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 474 نماد مثبت و 148 نماد منفی بودهاند. همچنین 186 نماد صف خرید و 44 نماد صف فروش داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به وبملت و بیشترین ورود پول حقوقی به شپنا اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 28،280
سکه 12،277,000
آبشده 5،316,000
طلای هیجده عیار 1،228,000
انس 1,827
* ” بازار داغ حمایت از بورس “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « بازار داغ حمایت از بورس » نوشت: گشتوگذار منفی و مثبت قیمتها در بازار سهام یک روز دیگر نیز ادامه پیدا کرد و در این روز شاخص بورس تهران به میزان ۹۳/ ۰ درصد افزایش یافت.
در این روز محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در راستای تبیین انتظارات از بازار سرمایه گفت که توقع نمایندگان مجلس ثبات بورس است. او در ادامه گفت: «شفافیت و مهمتر از همه، توجه به فلسفه وجودی بورس از مطالبات و انتظاراتمان است. فلسفه وجودی بازار سرمایه این است که موجب رونق تولید و توسعه زیرساختهای کشور شود.»
البته بررسی گفتههای روز گذشته حکایت از آن دارد که مشکل درک نادرست از شرایط، حادتر از این حرفهاست و بسیاری بر این باور هستند که حمایت از بازار سرمایه به معنای پوشش ریسک فعالان آن و جبران زیانهای این افراد است. همانطور که میدانیم در سالهای گذشته به سبب رشد قیمت ارز که خود معلول رشد بالای نقدینگی و متعاقبا بروز تورم بود بسیاری به سمت بازار سرمایه هجوم آورده و در نهایت با واژگونی روند صعودی بازار سهام متضرر شدند. از آن پس بسیاری از سیاستمداران بر این باور بودند که زیان این عده باید جبران شود و اعتماد به بازار سرمایه بازگردد؛ مطلبی که البته مایه خشنودی تمام کارشناسان است اما اختلافنظرهای جدی برای نیل آن وجود دارد.
گفتههای مسوولان در طول هفتههای اخیر حکایت از آن دارد که پیشبینیپذیر شدن بورس و کاهش ریسک در آن به یک مطالبه تبدیل شده و بسیاری توقع رشد قیمتها را دارند. این در حالی است که چنین حرفی در نهایت به کلیگویی شبیه است و حتی اصرار برای نیل به آن اگر عجولانه و بدون مطالعه دقیق باشد وضعیت را وخیمتر از گذشته خواهد کرد.