خبر عصرگاهی «بورساوا» شنبه 9 مرداد 1400

سر خط خبرها:
رییس سازمان بورس: افزایش قیمت سهام هیچ اثری بر روی تورم ندارد
فرآیند تحویل نخستین قرارداد آتی واحدهای صندوق طلا اعلام شد
مدیرعامل شستا: معضل «رانت» با عرضه حداکثری محصولات در بورس کالا حل میشود
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
“امید حقیقی به رشد دلاری بورس “
*رییس سازمان بورس: افزایش قیمت سهام هیچ اثری بر روی تورم ندارد
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، محمدعلی دهقان دهنوی درباره اثرگذاری بازار سهام بر تورم خطاب به منتقدانی که یکی از دلایل رشد تورم را افزایش ارزش سهام می دانند به ایلنا گفت: ریشه اصلی تورم در رشد پایه پولی و رشد نقدینگی است و آنجا تورم ساخته میشود. افزایش قیمت سهام هیچ تاثیری بر روی تورم ندارد.
وی افزود: آن چیزی که در این موضوع گاهی به عنوان یک نظریه اقتصادی به آن اشاره میشود، تحت عنوان ثروت شناخته میشود. وقتی سهمی گران میشود صاحب آن ثروتمند میشود و ممکن است که این صاحب سهام به دنبال افزایش قدرت خرید، تقاضای بیشتری در بازارها ایجاد کند. در واقع تقاضا برای مصرف بالا میرود و این اثر غیرمستقیم و ناچیز تورمی ناشی از رشد قیمت سهام است.
این مقام مسئول با بیان اینکه این اثر تورمی که از کانال رشد نرخ سهام ایجاد میشود در مقابل اثر تورم کوه نقدینگی پر کاهی هم نیست، ادامه داد: گاهی آن قدر این پرکاه را بزرگ میکنند که آن را در مقابل کوه نقدینگی قرار میدهند. صحبتهای اشتباهی که در این زمینه گفته میشود هم ذهنیت فعالان را مخدوش میکند و هم باعث ناراحتی عمومی فعالان بازار میشود.
دهقان دهنوی عنوان کرد: نظری وجود دارد که دقیقا برعکس نظریه آثار تورمی سهام است. وقتی بازار سرمایه رونق پیدا میکند، بخشی از نقدینگی وارد این بازار میشود و معاملات در داراییهایی انجام میشود که در سبد خانوار نیستند. بنابراین اثر ضدتورمی دارد. شاید اگر این اثر ضد تورمی و اثر اندک تورمی را حساب میکردیم، خالص اثر منفی شود.
*فرآیند تحویل نخستین قرارداد آتی واحدهای صندوق طلا اعلام شد
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، براساس اطلاعیه صادره از سوی بورس کالای ایران فرآیند تحویل در قراردادهای آتی واحدهای سرمایهگذاری صندوق سرمایه گذاری پشتوانه طلای لوتوس سررسید مرداد ماه 1400 در روز چهارشنبه، 20 مردادماه جاری انجام خواهد شد.
براساس این اطلاعیه، کلیه مشتریان فروشنده و خریدار دارای موقعیت تعهدی باز، موظفند طبق ضوابط اعلام شده جهت انجام فرآیند تحویل اقدام کنند.
شایان ذکر است هر قرارداد آتی صندوق طلا شامل 1000 واحد سرمایه گذاری پشتوانه طلای لوتوس است.
همچنین در این اطلاعیه اشاره شده است: کلیه مشتریان فروشنده تا آخرین روز معاملاتی یعنی 20 مرداد ماه زمان دارند تا اقدام به تامین واحدهای سرمایه گذاری صندوق سرمایه گذاری پشتوانه طلای لوتوس در کد سهامداری خود کنند. از این رو به ازای هر موقعیت تعهدی باز فروش در قرارداد آتی باید 1000 واحد سرمایه گذاری صندوق پشتوانه طلای لوتوس تامین شود.
مشتریان خریدار نیز باید حداکثر تا 15 دقیقه پس از اتمام بازار در روز چهار شنبه 20 مرداد اقدام به تأمین وجه ارزش قرارداد متناسب با تعداد موقعیت های تعهدی باز در حساب عملیاتی خود کنند و گواهی آمادگی تحویل را مطابق مهلت تعیین شده در مشخصات قرارداد ارائه کرده باشند.
مبنای محاسبه قیمت نقدی نیز در محاسبات جرایم نکول قراردادهای آتی واحدهای سرمایه گذاری صندوق سرمایه گذاری پشتوانه طلای لوتوس، قیمت پایانی نماد در آخرین روز معاملاتی قراردادهای آتی در نظر گرفته شده است.
*مدیرعامل شستا: معضل «رانت» با عرضه حداکثری محصولات در بورس کالا حل میشود
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از کالاخبر، مدیرعامل شستا اظهار کرد: تلاش برای شفافیت بیشتر و عرضه حداکثری محصولات در بورس در راستای مقابله با رانتخواری است. وجود رانت در فروش محصولات و خرید مواد اولیه یکی از مهمترین مشکلاتی است که در مجموعههای تولیدی وجود دارد، بنابراین عرضه حداکثری محصولات در بورس به رفع این مشکل و شفافیت بیشتر کمک میکند.
رضوانیفر از تلاش برای شفافیتسازی به عنوان یکی از اهداف مجموعه شستا نام برد و خاطرنشان کرد: شفافیتسازی در شستا در دو سه سال اخیر شتاب بیشتری گرفته است به طوری که تا دو نیم سال پیش، تنها ۶۰درصد پرتفوی شستا بورسی بود اما هماینک این رقم به بیش از ۹۳درصد رسیده است.
او با اشاره به شفافیت بالا در بازار سرمایه تصریح کرد: از ابتدای امسال، مجموعه بزرگ شستا مقید شده که هر کالایی که قابلیت و ظرفیت عرضه در بورس کالا و بازار سرمایه را داشته باشد، تنها از طریق این بازار عرضه کند.
رضوانی فر تلاش برای شفافیت بیشتر و عرضه حداکثری محصولات در بورس را در راستای مقابله با رانتخواری ارزیابی و اظهار کرد: وجود رانت در فروش محصولات و خرید مواد اولیه یکی از مهمترین مشکلاتی است که در مجموعههای تولیدی وجود دارد و لذا عرضه حداکثری محصولات در بورس به رفع این مشکل و شفافیت بیشتر کمک میکند.
مدیرعامل شستا ادامه داد: تناژ محصولات عرضه شده شستا از طریق بورس کالا در سه ماهه ابتدای امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن از ۲۳۰ هزار تن به افزون بر یک میلیون تن رسیده است.
رضوانیفر از افزایش قابل توجه فروش تولیدات این مجموعه بزرگ تولیدی و صنعتی خبر داد و اضافه کرد: همچنین ارزش کالاهای عرضه شده در سه ماهه اول سال از ۸۰۰ میلیارد تومان در بهار ۹۹ در سه ماهه اول ۱۴۰۰ به بیش از ۴ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.
* وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 34962 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 6393 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد ورود 280 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 309 نماد مثبت و 258 نماد منفی بودهاند. همچنین 122 نماد صف خرید و 89 نماد صف فروش داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به پارسان و بیشترین ورود پول حقوقی به وخاوراختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 25،900
سکه 11،548,000
آبشده 4،867,000
طلای 18عیار 1،215،000
انس 1,814
*”امید حقیقی به رشد دلاری بورس “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر «امید حقیقی به رشد دلاری بورس » نوشت: هفته گذشته در حالی که بورس تهران برای دومین هفته تنها ۳ روز کاری داشت، شاخصکل با رشد ۴/ ۰ درصدی همراه شد و ضمن ثبت ششمین هفته پیاپی صعودی، سرانجام پس از حدود ۱۰ ماه تغییر فاز داد و بر مبنای مفاهیم مالی- رفتاری وارد فاز گاوی یا صعودی شد. در این هفته بازیگران خرد نیز مجددا به زمین خرید سهام بازگشتند و در مجموع شاهد جابهجایی سهامی به ارزش ۱۸۳میلیارد و ۸۳۰ میلیون تومان در مسیر حقوقی به حقیقی بودیم.
در هفتهای که سهامداران خرد در مجموع خالص خرید حدود 183میلیارد و 830میلیون تومانی را رقم زدند، گروه محصولات شیمیایی در صدر لیست ورود حقیقیها قرار گرفت. پس از آن نوبت به زیرمجموعههای معدنی رسید. گروههایی که برمبنای شنیدهها، قراردادی با بزرگان فولادساز کشور برای فروش سنگآهن به نرخهای جهانی بستهاند، مورد توجه بورسبازان حقیقی قرار گرفتند. غذاییها نیز در هفته گذشته در لیست ورود سهامداران خرد قرار گرفتند و شاهد انتقال سهامی در گروه مذکور در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. در مجموع 13صنعت بورسی در هفته منتهی به 6 مردادماه مورد اقبال سهامداران خرد واقع شدند و در مقابل شاهد خروج حقیقیها از 24 گروه بودیم. در صدر این گروهها، زیرمجموعههای بانکی مشاهده میشدند. این صنعت در هفته گذشته مطابق با روند چند هفته پیشتر شاهد خروج سهامداران حقیقی بوده است. بهنظر میرسد کاهش امید به تحقق زودهنگام توافق هستهای و رفع تحریمها از مهمترین دلایل پشتکردن به گروههای موسوم به صنایع برجامی در بورس تهران بوده است. جاییکه علاوهبر بانکیها، خودروسازان نیز در لیست فروش حقیقیها جای گرفتند. شرکتهای سیمانی نیز این هفته در میان صنایع با بیشترین خالص فروش سهامداران خرد قرار گرفتند. این گروه که طی هفتههای اخیر بهمراتب با چالشهای متعدد ناشی از بیبرقی دست و پنجه نرم میکرد، در هفته گذشته با مخالفانی مواجه شد که رشد قیمت سیمان که ناشی از برهمخوردن موازنه عرضه و تقاضا پس از توقف فعالیت شرکتهای مذکور بود را بهانهای برای خروج سیمان از بورس کالا قرار دادند. موضوعیکه سبب شد تا برای چند روزی شاهد توقف عرضه سیمان در تالار نقرهای باشیم. هرچند در پایان هفته خبر رسید که قرار است ۱۰۰درصد عرضه سیمان در بورس کالا انجام شود اما برآیند هفتگی این گروه حکایت از خروج سهامداران خرد داشت.