خبر عصرگاهی «بورساوا» شنبه 3 مهر 1400

سر خط خبرها:
معاون وزیر راه و شهرسازی: ۲۰ درصد تسهیلات بانکی سهم مسکن میشود
مصوبه انحصارشکن مجلس؛ ریزش قیمتها پس از موافقت با واردات خودرو
سازمان بورس و اوراق بهادار؛ دستورالعمل اجرایی محیطهای آزمون بازار سرمایه
منتظر عرضه اولیه جدید باشیم؟
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” بورس تهران در فاز اصلاحی”
*معاون وزیر راه و شهرسازی: ۲۰ درصد تسهیلات بانکی سهم مسکن میشود
به گزارش خبرنگار مهر، حبیب الله طاهرخانی در گفتگو با خبرنگاران اظهارکرد: در حوزه تأمین مالی مسکن، هم در قانون جهش تولید و هم مصوبه بودجه سال ۱۴۰۰ سهم مناسبی را برای عرضه مسکن در نظر گرفته شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید افزود: در سالهای گذشته سهم مسکن از تسهیلات بانکی در حداقل ممکن و تنها پنج درصد بود اما در جهت گیری های جدید این رقم به ۲۰ درصد تسهیلات بانکی رسیده است.
وی بیان کرد: این امر دسترسی مردم را افزایش داده و فعالیت بخش خصوصی را در حوزه تولید مسکن رونق میدهد.
طاهرخانی اضافه کرد: مکان یابی و تأمین زمین این عرضههای گسترده را با لحاظ کردن همه شرایط اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی انجام خواهیم داد.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید گفت: سیاست الحاق زمین به شهرها و همچنین توسعه درونی شهرها در قالب بافتهای فرسوده هم در دستور کار قرار دارد.
*مصوبه انحصارشکن مجلس؛ ریزش قیمتها پس از موافقت با واردات خودرو
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از خانه ملت، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره تأثیر موافقت مجلس با واردات مشروط خودرو بر کاهش قیمت خودرو در روزهای اخیر، گفت: از آنجا که در حال حاضر تقاضا در بازار خودرو نسبت به عرضه بیشتر است، آزادسازی واردات حتی کنترل شده، میتواند تاثیر روانی مثبتی داشته باشد و موجب کاهش قیمتها شود، همان روندی که در روزهای گذشته شاهد آن هستیم.
الله ویردی دهقانی افزود: هرچند مصوبه مجلس درباره واردات خودرو تاثیر روانی مناسبی بر بازار داشته و موجب کاهش قیمتها طی روزهای اخیر شده و در درازمدت میتواند انحصار در این حوزه را تاحدودی کاهش دهد اما باید به این نکته نیز توجه کرد که دولت باید فکری اساسی برای این حوزه داشته باشد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس اضافه کرد: بر هیچ کس پوشیده نیست که باید با برنامهریزی، ضمن پاسخ به تقاضای بازار از طریق رونق تولید در داخل یا واردات خودروهای مناسب، ظرفیت تولید خودرو را از نظر کمی و کیفی افزایش داد تا خودروهای به روز و با قیمت مناسب به دست مصرفکننده برسد.
نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: باید با مشارکت با شرکتهای خارجی، زمینه تولید خودروهای باکیفیت در کلاس جهانی را فراهم کرد تا از یک سو نیاز بازار داخل تامین شده و از سوی دیگر بتوان بازار کشورهای همسایه را به دست گرفت.
* سازمان بورس و اوراق بهادار؛ دستورالعمل اجرایی محیطهای آزمون بازار سرمایه
به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، حمید حسنآبادی مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس در خصوص ابلاغ دستوری العمل اجرایی محیطهای آزمون بازار سرمایه اظهار کرد: سندباکس بازار سرمایه، بستری برای محک ایدههای نوآورانه در حوزۀ محصولات و خدمات مالی جدید اعم از بازارها، ابزارها، نهادها و راهکارهای نوین مرتبط به بازار سرمایه است که تا کنون قانونمند نشده بودند.
وی بیان کرد: سازمان بورس و اوراق بهادار در راستای مسئولیت تنظیمگری خود و با هدف ساماندهی به ایدههای نوآورانه مرتبط به بازار سرمایه اقدام به راهاندازی سندباکس کرد تا از این طریق شرایطی نظیر محیط عملیاتی بازار برای طرحهایی که تا کنون مقررات و دستورالعملی برای آنها تدوین نشده فراهم شود و پس از بررسی ابعاد گوناگون طرح ها، نهاد ناظر در جهت تنظیمگری آنها که میتواند ابزار معاملاتی جدید، بازار جدید، نهاد جدید یا راهکاری نوین برای حل یکی از چالشهای بازار باشد، اقدام کند.
مدیر فناوری اطلاعات سازمان بورس افزود: در این راستا سازمان بورس در اردیبهشت ماه امسال مجوز و مصوبه لازم به منظور راهاندازی محیط آزمون (سندباکس) را از شورای عالی بورس اخذ کرد. در مرحله بعد موفق به اخذ موافقت اصولی از کارگروه مدیریت یکپارچه و هماهنگی محیطهای آزمون وزارت امور اقتصاد و دارایی در خرداد ماه شد؛ در گام بعد دستورالعمل اجرایی سندباکس بازار سرمایه تدوین و در تیر ماه امسال در هیئت مدیره سازمان مطرح و تصویب شد. اکنون بعد از اعمال نقطه نظرات اعضای هیئت مدیره، دستورالعمل اجرایی سندباکس بازار سرمایه تکمیل و از این طریق ابلاغ میشود.
وی تاکید کرد: با ابلاغ دستورالعمل اجرایی سندباکس، تمامی متقاضیان که ایدههای نوآورانه در حوزه بازار سرمایه دارند میتوانند طرحهای خود را که با شرایط مندرج در ماده ۶ دستورالعمل مطابقت داشته باشند به دبیرخانه شورای راهبری سندباکس بازار سرمایه مستقر در مدیریت فناوری اطلاعات سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال کنند.
*منتظر عرضه اولیه جدید باشیم؟
به گزارش تجارتنیوز، مدیر روابط عمومی سازمان بورس و اوراق بهادار در توییتی خبر داد، هیچ عرضه اولیهای در دستور کار سازمان برای این هفته نیست.
دو هفته گذشته با عرضه چند سهم به بازار سهام ریزش شاخص کل و ارزش معاملات بیشتر شد و سهامداران برای خرید عرضه اولیههای جدید و تامین نقدینگی مورد نیاز سهمهای خود را فروختند.
هفته گذشته در بیشتر روزهای هفته بازار سهام با صفهای فروش سنگین همراه بود و کارشناسان دلیل کم نشدن روند اصلاحی در بازار سرمایه را علاوه بر سیاستهای نامشخص دولت عرضه اولیههای متوالی در بازار بیان کردند.
در پیشبینی هفتگی کارشناسان از روند بازار سرمایه احتمالا روند اصلاحی و جو منفی در بازار کاهش پیدا کند و یکی از دلایلی که کارشناسان برای این موضوع بیان میکنند سیگنال عدم ورود عرضه جدید به بازار سرمایه است.
*وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 35658 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 6540 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد ورود 274 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 443 نماد مثبت و 184 نماد منفی بودهاند. همچنین 158 نماد صف خرید و 85 نماد صف فروش داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به شپنا و بیشترین ورود پول حقوقی به فجهان اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 27،550
سکه 11،931,000
آبشده 4،950,000
طلای هیجده عیار 1،143،500
انس1,750
* ” بورس تهران در فاز اصلاحی”
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « بورس تهران در فاز اصلاحی» نوشت: بورس تهران هفته دشواری را پشتسر گذاشت بهنحوی که با افت نزدیک به۹/ ۶درصدی شاخص، نهتنها منفیترین عملکرد در مقیاس هفتگی در سالجاری بهثبت رسید، بلکه میزان کاهش از قله اخیر در ششم شهریورماه از ۱۰درصد فراتر رفت. بدین ترتیب بازار سهام بر طبق ادبیات بازارهای مالی، وارد فاز اصلاح شده است. ویژگی مهم فاز اصلاحی، ضعف و احتیاط طرف تقاضا و فرصتطلبی فروشندگان در روندهای برگشتی است که موجب میشود تا بازگشت بهمسیر پرقدرت صعودی آسان نباشد.
در بعد ارزش معاملات نیز این متغیر با افت محسوس نسبت بهنیمه اول شهریورماه بهمحدوده میانگین ۷ هزار میلیارد تومان در روز رسیده که نشانهای دیگر از رفتار اصلاحی بازار است. در تحلیل دلایل عقبنشینی سهام، علاوه بر فروکشکردن انتظارات فزاینده از تضعیف ارزش ریال در کوتاهمدت، نوسان کاهشی در بازارهای جهانی بهویژه در حوزه محصولات معدنی و فلزی قابلاشاره است که عمدتا تحتتاثیر نگرانی از بیثباتی در بخش مسکن چین ناشی میشود. با توجه بهنقش پررنگ این کشور در تقاضای مواد خام و مشکلات ساختاری در زمینه حجم بدهی و حباب قیمتها در این بخش، چشمانداز رشد نرخهای جهانی در کوتاهمدت بهویژه در حوزه محصولات وابسته بهچین تضعیف شده است. با این حال اصلاح پرشتاب اخیر قیمت سهام در کنار تثبیت نرخ ارز این توان را دارد که بهطور بالقوه تهدید نرخهای جهانی را تا حد زیادی خنثی کند و باعث فراهمآوردن حمایت نسبی برای بازار شود.
مجموعهای از فعل و انفعالات موجب شده تا شرایط سه صنعت بزرگ بهلحاظ ارزش بازار یعنی پتروشیمی، فولادی و سنگآهن در بورس تهران با تغییراتی از منظر بنیادی مواجه شود. در مهمترین سرفصل، رشد نامتعارف قیمت گاز موجب شده تا انتظار برای افزایش هزینه تولید بهویژه در صنعت پتروشیمی پررنگ باشد. در حیطه نرخهای جهانی نیز سقوط ۵۰درصدی قیمت سنگآهن و مشکلات تقاضای چین در حوزه مسکن، احتمال اصلاح قیمت فولاد را تقویت کرده؛ ضمن آنکه کاهش ارزش سنگآهن، جذابیت صادرات این محصول و رقابت برای خرید آن در نرخهای بالاتر در بورسکالا را کاهش داده است. در یک نگاه کلیتر، آخرین آمار منتشر شده توسط بانک مرکزی نشان میدهد که هزینه تولیدکنندگان در بخش صنعت در کشور، در بهار۱۴۰۰ نسبت بهدوازدهماه قبل بیش از ۹۵درصد افزایش یافته است. این در حالی است که شاخص تورم کالاهای مصرفی در این دوره بهمراتب کمتر بالا رفته و دلار سامانه نیما و شاخص قیمت کالاهای صادراتی نیز رشد کمتری داشتهاند.