خبر عصرگاهی «بورساوا» شنبه 27 آذر 1400

سر خط خبرها:
نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس: مجلس در بررسی بودجه ۱۴۰۱ حامی دغدغه اهالی بازار سرمایه است
بانک مرکزی و وزارت صمت برای هماهنگی سیاستهای ارزی
مدیرعامل صندوق تثبیت بازار سرمایه: پیشبینی واریز و انتقال ۷۰ هزار میلیارد تومان منابع نقدی و سهام به صندوق
معاملات آتی مس در بورس کالا آغاز شد
مهر تاییدی بر ارزندگی بازار سرمایه
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” شوک دوگانه در بورس تهران “
*نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس: مجلس در بررسی بودجه ۱۴۰۱ حامی دغدغه اهالی بازار سرمایه است
نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با بیان این مطلب که بازار سرمایه میتواند فرصت های خوبی برای سرمایه گذاران رقم بزند، به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: یکی از مطالبات جدی مردم مربوط به بخش های مختلف اقتصادی به ویژه بورس و بازار سرمایه است.
صدیف بدری افزود: با ارائه لایحه بودجه ۱۴۰۱ به مجلس شورای اسلامی، به طور قطع بررسیهای مورد نیاز نمایندگان و اصلاح برخی موارد صورت میگیرد به طوری که در حوزه بازار سرمایه که دغدغه بسیاری از مردم کشور است اقدامات جدی انجام میشود.
وی عنوان کرد: اقدام دولت در این حوزه برای شروع کار بسیار خوب و قابل توجه بوده است اما باید این موضوع را در نظر گرفت که برای موضوعات مختلفی که ارتباط مستقیم با بازار سرمایه دارند، نظر کارشناسی مجلس، اعمال خواهد شد.
نماینده مردم اردبیل، و سرعین در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اگر مدیریت درستی برای ساماندهی بازار سرمایه شکل بگیرد و اعتماد به مردم بازگردد، به طور حتم شاهد روند رو به رشد بازار و تحول بنیادی در اقتصاد کلان کشور خواهیم بود.
بدری خاطر نشان کرد: نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای حمایت از بازار سرمایه و برطرف کردن دغدغههای مربوط به آن همیشه آماده هستند و از هیچ کمکی دریغ نخواهند کرد.
*بانک مرکزی و وزارت صمت برای هماهنگی سیاستهای ارزی
به گزارش خبرنگار مهر، مصطفی قمری وفا، مدیرکل روابط عمومی بانک مرکزی از تشکیل کارگروه مشترک بانک مرکزی و وزارت صمت و توافق درقبال «مجوز واردات اعتباری در سامانه نیما» و «رفع محدودیت کالاهای وارداتی در رویه واردات در مقابل صادرات خود» خبر داد.
وی هدف از برگزاری هفتگی این کارگروه در عالیترین سطح را هماهنگی حداکثری سیاستهای ارزی و تجاری خواند و گفت: جزئیات این توافق به زودی اعلام میود.
در نخستین جلسه این کارگروه که به ریاست وزیر صمت و رئیس کل بانک مرکزی برگزار شد دو موضوع «مجوز واردات اعتباری» و «ایجاد تعرفههای بیشتر در رویه واردات در مقابل صادرات خود» مورد توافق قرار گرفت. این کارگروه قرار است بصورت هفتگی برگزار شود.
*مدیرعامل صندوق تثبیت بازار سرمایه: پیشبینی واریز و انتقال ۷۰ هزار میلیارد تومان منابع نقدی و سهام به صندوق
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، امیر مهدی صبائی سنا اعلام کرد: این صندوق در راستای اجرای مفاد ماده ۲۸ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی و با هدف کاهش، کنترل مخاطرات سامانه، فرا دستگاهی بازار سرمایه در شرایط وقوع بحران های مالی و اقتصای و اجرای سیاست های حاکمیتی در شرایط بحرانی ، تاسیس و در چارچوب اساسنامه، پیشنهاد شده توسط وزارت اقتصاد و مورد تصویب هیات وزیران در حال فعالیت است.
طبق مصوبه اخیر ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، مقرر شده بیش از ۵۱۰ میلیون دلار معادل ۱۲ هزار میلیارد تومان سپرده گذاری جدید توسط صندوق توسعه ملی صورت گیرد که قرار است این مبلغ به صورت تدریجی به حساب صندوق تثبیت واریز شود. همچنین این صندوق قابلیت تامین مالی از طریق بازار پول و سرمایه را دارد.
البته پیشنهادات دیگری از جمله انتقال دارایی از دولت به صندوق بالغ بر ۵۰ هزار میلیارد تومان نیز جهت تقویت توان تامین مالی صندوق ارائه شده که در حال پیگیری است. این دارایی ها می تواند پشتوانه ای برای تامین مالی و تجهیز منابع برای حمایت از بازار باشد.
منابع این صندوق عمدتاً از سه محل، قابل تامین است. نخست سرمایه گذاری دولت که به پیشنهاد وزارت اقتصاد و توسط سازمان برنامه و بودجه باید در لایحه بودجه پیش بینی شود. دوم به واسطه سپرده گذاری یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی در این صندوق و محل سوم نیز بخشی از کارمزد تعریف شده توسط سازمان بورس است که درحال حاضر ۳۰ درصد از کارمزدهای متعلق به سازمان بورس و شرکت رایان بورس، روزانه به حساب این صندوق واریز می شود.
لذا در صورت تحقق این سه مورد، برآورد می شود سال آینده حداقل ۲۰ هزار میلیارد تومان منابع نقدی جدید ناشی از واریز یک درصد منابع صندوق توسعه ملی، کارمزد روزانه سازمان بورس و مالیات معاملات بازار سرمایه و ۵۰ هزار میلیارد تومان دارایی سهام جدید به این صندوق منتقل شود.
*معاملات آتی مس در بورس کالا آغاز شد
به گزارش بورس24 : از ساعت ۱۰ و ۳۰ دقیقه امروز قرارداد آتی مس کاتد با سررسید بهمن ماه ۱۴۰۰ در بورس کالای ایران آغاز شد و نخستین معامله آتی فلز سرخ با قیمت ۲ میلیون و ۴۵۱ هزار ریال به ازای هر کیلوگرم به ثبت رسید.
این قرارداد تا تاریخ ۱۲ بهمن ماه قابل معامله است. قراردادهای آتی در اولین روز معاملاتی، بدون حد نوسان قیمتی با دوره پیش گشایش به مدت ۳۰ دقیقه در ابتدای جلسه معاملاتی آغاز و پس از انجام حراج تک قیمتی راس ساعت ۱۰:۳۰ با دوره عادی معاملاتی و اعمال حد نوسان قیمت روزانه ادامه می یابد.
قیمت پایه قرارداد آتی همان قیمت کشف شده در حراج تک قیمتی خواهد بود که مبنای حد نوسان قیمت روزانه برای ادامه معاملات در حراج پیوسته قرار خواهد گرفت. بدیهی است در صورت عدم انجام معامله در حراج تک قیمتی قرارداد آتی متوقف و مجددا همین فرآیند روز کاری بعد تکرار می شود.
دارایی پایه در این قرار داد مس کاتد و اندازه هر قرارداد ۱۰۰ کیلوگرم است. حداکثر حجم هر سفارش تا ۲۵ قرارداد در نظر گرفته شده و ساعت معاملات شنبه تا پنج شنبه از ۱۰ صبح تا ۱۵ است.
حد نوسان قیمت روزانه در این قرارداد حداکثر تا مثبت و منفی ۵ درصد با توجه به قیمت تسویه روزانه روز قبل است.
جریمه نکول ۰.۱ درصد ارزش قرارداد براساس قیمت تسویه نهایی است. نحوه محاسبه قیمت تسویه نهایی نیز به صورت تئوریک شامل قیمت یک کیلوگرم مس کاتد براساس قیمت نقدی اعلام شده در سایت بورس کالا در راس ساعت ۱۵ آخرین روز معاملاتی ضربدر نرخ حواله دلار آمریکا براساس میانگین نرخ خرید و فروش سامانه سنا است.
*مهر تاییدی بر ارزندگی بازار سرمایه
عظیم ثابت رئیس هیئت مدیره شرکت سبدگردان البرز در گفتوگو با بورس نیوز در خصوص وضعیت بازار سرمایه بیان کرد: اگرچه من هم معتقدم بازار سرمایه ما در قیمتهای فعلی ارزنده است، اما بر اساس شواهد و قرائن و شرایط کنونی بازار سرمایه، فعلا بحث ارزندگی این بازار چندان اهمیتی ندارد و آنچه موجب اذیت و آزار بازار سرمایه شده، بی اعتمادی سهامداران و جنبه روانی ناشی از بی توجهی مسئولان نسبت به وضعیت این بازار است. بازار سرمایه در حال حاضر از تحلیل پذیری خارج شده و بخش اعظم بیتوجهی فعالان این بازار به تحلیل بنیادی و تکنیکال سهم ها، بی اعتمادی سرمایه گذاران نسبت به فرآیندهای بازار سرمایه است.
وی افزود: با توجه به رشد سالانه ۳۶ الی ۴۰ درصدی نقدینگی، منابع کافی برای رشد بازار سرمایه وجود دارد، اما با توجه به ترس سرمایهگذاران، بخش قابل توجهی از منابع جذب صندوق های درآمد ثابت و بازارهای رقیب خصوصارمز ارزها شده است. اگر بتوان اعتماد از دست رفته را به این بازار بازگرداند، با توجه به افت قیمتها و ارزندگی سهم ها تا حدود زیادی میتوان شاهد رشد قیمتها در بازار سرمایه بود.
وی تصریح کرد: کماکان معتقدم قیمت بسیاری از سهم های بازار سرمایه ما ارزنده است، اما رشد قیمت ها در گرو جلب اعتماد سرمایهگذاران بوده و برای بازگرداندن اعتماد از دست رفته به این بازار، حتماً دولت و سیاستگذاران اقتصادی باید از این بازار حمایت کنند.
اگر دولت قصد حمایت از بازار سرمایه را دارد، باید از دخالت در فرایندهای این بازار بپرهیزد. قیمت گذاری های دستوری موجب سلب اعتماد سرمایهگذاران شده و ترس سهامداران را تشدید میکند.
* وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 12330 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 2816 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 88 میلیارد نقدینگی حقیقی بوده ایم. 345 نماد مثبت و 280 نماد منفی بوده اند. همچنین 95 نماد صف فروش و 75 نماد صف خرید داشته اند. بیشترین ورود پول حقیقی به شپدیس و بیشترین ورود پول حقوقی به بپاس اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدودا: 30،170
سکه: 13،184,000
مثقال طلا: 5،648,000
طلای 18 عیار: 1،305،100
انس طلا: 1,798
*” شوک دوگانه در بورس تهران “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « شوک دوگانه در بورس تهران » نوشت: در یک نگاه کلی ممکن است به نظر برسد که بودجه ۱۴۰۱ به دلیل رشد ۷درصدی منابع و مصارف نسبت به قانون امسال با رویکرد انقباضی تدوین شده باشد؛ حال آنکه نگاهی دقیقتر به عملکرد واقعی ۶ ماهه سالجاری نشان میدهد که احتمالا منابع و مصارف بودجه ۱۴۰۰ حداکثر در محدوده ۹۰۰ همت محقق شود؛ از این رو رقم بودجه سال آتی نسبت به عملکرد امسال رشد حدود ۵۰درصدی را نشان میدهد که همگام با تورم عمومی است. از سوی دیگر، درآمد نفتی در بودجه به طور مستقیم و غیرمستقیم حدود ۵۰۰هزارمیلیارد تومان برآورد شده که معادل بیش از یکسوم درآمدهای دولت است. در توضیح امکان عدمتحقق این درآمد نیز عنوان شده که در این صورت از محل فروش اوراق بدهی جایگزین خواهد شد. موضوع بحثبرانگیز دیگر فروش گاز به صنایع است که با جهش حداقل ۳ برابری نسبت به عملکرد سالجاری به بیش از ۹۴هزارمیلیارد تومان رسیده که عمده آن به دلیل رشد قیمت گاز خوراک پتروشیمی ناشی از افزایش جهانی و نیز همسانسازی نرخ مزبور با سوخت صنایع فولادی، پالایشی و یوتیلیتی است. این پیشنهاد در صورت تصویب با عنایت به فرمول کنونی محاسبه هزینه گاز میتواند باعث کاهش معنادار سودآوری در صنایع مزبور شود. با این حال، پس از انتشار خبر، شایعاتی در خصوص تعیین نرخ سقف برای قیمت گاز مطرح شده است. از دیگر تحولات مهم بودجه سال آینده حذف ارز موسوم به ۴۲۰۰ و تبدیل آن به نرخ نیمایی و جبران آثار آن از طریق پرداختهای یارانهای است که به طور بالقوه خبر خوشی برای برخی صنایع غذایی و دارویی به شمار میرود زیرا با فرض ثبات حاشیه سود، رشد سودآوری در شرکتهای مرتبط را موجب میشود. از منظر فروش اوراق نیز، با فرض برقراری مجدد درآمدهای نفتی، میزان اتکای دولت به فروش اوراق جدید به کمتر از ۱۰۰هزارمیلیارد تومان میرسد که از جهت کاهش فشار بر نرخ سود اوراق بدهی تحول مثبتی است. در حوزه بودجه عمرانی هم افزایش ۶۹درصدی رقم این سرفصل به بیش از ۲۵۰هزارمیلیارد تومان در سال آتی، نشاندهنده رویکرد نسبتا انبساطی دولت در بحث مربوط به سرمایهگذاری در زیرساختها به عنوان بزرگترین کارفرمای کشور است. از مجموع موارد فوق میتوان نتیجه گرفت که آثار لایحه بودجه با فرض تصویب به شکل کنونی به شرط اصلاح قیمت گاز واجد نکات منفی پررنگی برای عملیات شرکتهای بورسی و سودآوری آنها به شکل عمومی نیست و واکنش اولیه بازار احتمالا بدون توجه دقیق به جزئیات صورت پذیرفته است.