خبر عصرگاهی «بورساوا» شنبه 22 آبان 1400

سر خط خبرها:
عضو کمیسیون صنایع و معادن: اقتصاد کشور به مدیریت و برنامهریزی دقیق نیاز دارد
ادعای رئیس سازمان خصوصیسازی در واگذاری پتروشیمیها، پالایشگاهها
اطلاعیه دو خودروساز درباره بازگشت قیمت خودرو
دبیرکل کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران: نیاز اساسی بازار سرمایه؛ همسویی و همگرایی بخشهای اقتصادی دولت
لیدری خودروییها ریسک بورس را بالا میبرد
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” بورس در چهارراه سیاست “
* عضو کمیسیون صنایع و معادن: اقتصاد کشور به مدیریت و برنامهریزی دقیق نیاز دارد
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره پیش بینی پذیر شدن اقتصاد کشور به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: اقتصاد مقوله ای است که یک طرف آن به افراد و اراده آنها که کار سیاست گذاری و تصمیمگیری را انجام میدهند و طرف دیگر آن به مولفههای رایج بازار بر میگردد. بنابراین قیمت، تابعی از عرضه و تقاضا است و با توجه به شرایط هر جامعه ای میتواند نوسان هم داشته باشد.
محمد حسین فرهنگی افزود: علاوه بر این دو محور، عامل دخالت خارجی هم وجود دارد که در عمل سعی میکند فشارهایی را از طریق مولفههای اقتصادی متوجه کشور و ملت کند.
وی نبود برنامه ریزی علمی و پیش بینی آینده اقتصاد کشور را از دیگر مسائلی ارزیابی کرد که باید مورد توجه دولت جدید قرار گیرد و افزود: بسیاری از بحرانهای اقتصادی کشور به لحاظ علمی قابل پیش بینی، تحلیل و برنامه ریزی هستند.
نماینده مردم تبریز، در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: اگر اقتصاد قوی داشته باشیم می توانیم امیدوار باشیم مشکلات اقتصادی کم شود و قدرت تاثیرگذاری کشور در منطقه و جهان افزایش پیدا کند.
فرهنگی در ادامه با اشاره به اینکه اقتصاد کشور نیاز به مدیریت درست و دقیق دارد، گفت: سیاستهای ناکارآمد میتواند تأثیر مستقیمی در مشکلات فعلی و در حوزه معیشت و اقتصاد کشور داشته باشد . بنابراین، در صورت مدیریت دقیق میتوان شاهد آثار مفید و مثبت در بخشهای مختلف اقتصادی کشور بود.
*ادعای رئیس سازمان خصوصیسازی در واگذاری پتروشیمیها، پالایشگاهها
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، حسین قربانزاده که از 29 شهریور ، رئیس جدید سازمان خصوصی سازی شده در نشست با اعضای اتاق بازرگانی در خصوص بررسی واگذاری پتروشیمیها، پالایشگاهها و نیروگاه ها گفت: در ۱.۵ ماه گذشته با روسای سابق سازمان خصوصی سازی، استادان پژوهشکدهها، اندیشکده ها و مجموعههای تخصصی تامینسرمایه و بزرگان اقتصاد ۵ جلسه و نشست تخصصی برگزار و مشخص شد نقدهایی به رویه ها و اشکال واگذاری وجود داشت. بنابراین سعی شد قبل از تجویز، تشخیص جامع وجود داشته باشد.
وی افزود: در این مدت ۸ فرآیند واگذاری از جمله اینکه چه شرکتی به فهرست واگذاری میآید و یا چه شرکتی استثنا میشود تا مرحله قیمت گذاری، ارزش گذاری، واگذاری، نظارت بر آن و حل مشکلات حقوقی بررسی شد. باید مشخص کرد آیا اعتقاد واقعی به خصوصی سازی وجود دارد و یا اینکه بصورت ویترینی فقط در جلسات از خصوصیسازی حرف زده میشود.
قربانزاده ادامه داد: در این مدت احکام قضایی ۲۰ پرونده چالشی مطالعه شد اما یک قاضی بجای استناد و استدلال در احکام، بیانیه سیاسی می نویسد. نظر سران قوا هم این گونه که برخی استناد میکنند نیست. بنابراین رویه ها و فرآیندها باید اصلاح شود و به فرایند تحولی رسید. باید از مرحله سنتی عبور کرد و به نظام ارزشگذاری جدیدی درباره واگذاری ها رسید. اگرچه اموال دولتی باید به قیمت واقعی به فروش برسند اما بنگاه ها هم باید به یک نوع بهره وری برسند که در پی آن رشد اقتصاد ملی اتفاق بیفتد.
*اطلاعیه دو خودروساز درباره بازگشت قیمت خودرو
به گزارش خبرگزاری فارس، دو خودروساز بزرگ ایرانی، ایران خودرو و سایپا در اطلاعیههای جداگانه از بازگشت قیمت محصولات خود به حالت قبل خبر دادند.
این دو خودروساز بورسی هفته قبل در اطلاعیههای جداگانه که در سامانه اطلاع رسانی ناشران بورس، کدال منتشر شده بود، از افزایش 15 تا 20 درصد قیمت محصولات خود خبر داده بودند که سپس با دستور وزیر صنعت قرار شد به جهت رعایت حال مصرف کننده قیمتها به حالت قبل از یکم آبان برگردد.
در این اطلاعیه ها عنوان شده، براساس تصمیمات اتخاذ شده، محصولات گروه صنعتی ایرانخودرو و گروه خودروسازی سایپا به نرخ فروش قبل از یکم آبانماه بازگشته و افزایشی در آن اعمال نمیشود.
برهمین اساس، دعوتنامه مشتریان با موعد تحویل آبانماه مجددا صادر خواهد شد.
این اطلاعیه تصریح کرده، مبالغ مازادی که توسط مشتریان پرداخت شده نیز طی هفته آینده به حساب آنان مسترد خواهد شد.
*دبیرکل کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران: نیاز اساسی بازار سرمایه؛ همسویی و همگرایی بخشهای اقتصادی دولت
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از بازار سرمایه، دبیرکل کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران، همسو نبودن بخشهای مختلف اقتصادی در وزارتخانههای اقتصاد، نفت، کشاورزی و صمت را یکی از چالشهای اقتصادی ایران طی سه دهه گذشته برشمرد و اظهار کرد: در بسیاری از بخشهای یاد شده، اساسا هدفگذاری اقتصادی وجود ندارد. در بخشهایی نیز که هدفگذاری اقتصادی مشاهده شده، لزوماً سیاستها با اجرایی شدن آنها همسو نبودهاند.
سعید اسلامی بیدگلی با تأکید بر الزام سیاستگذاری و اجرای همگرا و همسو در میان بخشهای اقتصادی کشور، خاطرنشان کرد: سالهاست سیاستگذاران ادعای حمایت از بازار سرمایه را دارند، اما در سیاستهای بخشی خودشان، دست به اقداماتی میزنند که به زیان سهامداران شرکتهای بزرگ تمام میشود. از جمله مهمترین نمونه آن، قیمتگذاری دستوری است. بنابراین، بیتردید این نیاز احساس میشود که میان بخشهای مختلف اقتصادی، همگرایی و همسویی در حوزه سیاستگذاری، ایجاد و اجرا شود.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، با توجه به ساختار مجلس و دولت این انتظار از دولت میرود که همکاری و همسویی جدیتری را با مجموعه داشته باشند. به ویژه اینکه با عنایت به اینکه وزیر اقتصاد، پیشتر رییس کمیسیون اقتصادی مجلس بوده است، این انتظار افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه بازار سرمایه در مجموع بیش از اینکه به تزریق نقدینگی نیاز داشته باشد، به سیاستهای اعتمادبخش نیاز دارد، اذعان کرد: آن چه که در بازار سرمایه کمرنگ شده، اطمینان سرمایهگذاران به سیاستگذاریهای حاکمیت و دولت است. اگر ما نتوانیم موضوعات کلان اقتصادی همچون مسئله کسری بودجه، تورم، بازگشت ایران به نظام بینالمللی اقتصاد را برطرف کنیم، حتما تمامی مباحث مطرح شده در حوزه اقتصاد در سطح شعار باقی خواهند ماند و تنها شاهد اثرات کوتاهمدتی در بازار سرمایه خواهیم بود.
*لیدری خودروییها ریسک بورس را بالا میبرد
آراد پورکار کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با وضعیت این روزهای بازار سرمایه و اقبال به نمادهای گروه خودرویی در بورس تهران گفت: میزان نقدینگی موجود در بازار با عمق بازار سرمایه همخوانی ندارد. معاملات روزانه ۵ یا ۶ هزار میلیارد تومانی به شاخص یک میلیون و ۴۵۶ هزار واحد نمی خورد. به همین علت زمانی که در بازار خبری مانند افزایش نرخ خودرویی ها منتشر میشود، نمادهای گروه خودرویی فارغ از اینکه این افزایش نرخ باعث افزایش سودآوری کدام شرکتها میشود، نقدینگی را به سمت خود جذب میکند. اهالی بازار سرمایه سهامهای سایر گروهای خود را نقد می کنند، که از شانس سر خطی زدن در نمادهای خودرویی در هنگام بازگشایی بهره مند و موفق به خرید شوند.
وی ادامه داد: خبری که در بورس در رابطه با خودروییها پیچید، باعث لیدر شدن گروه خودرویی در بازار شد، بنابراین بازار به گروه خودروییها توجه کرد و میکند. لیدر شدن باعث میشود که اگر خودورییها اصلاح کنند، فشار عرضه در بازار زیاد شود و زمانی که خودروییها صف خرید شوند کل بازار با تقاضا روبرو شود. لیدر شدن خودروییها میتواند یک خبر نه چندان مطلوب برای بازار سرمایه باشد به این دلیل که خودروییها بنیادی قوی نداشته و اغلب زیانده هستند که صرفا با افزایش نرخهای اخیر بازار به آنها توجه کرده است.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: چون خودروییها هنوز دارای زیان انباشته هستند ممکن است لیدری این گروه زیانده که صرفا با خبر افزایش نرخ در حال رشد هستند، ریسک بازار را بالا ببرد.
*وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد افت 17301 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 4347 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 374 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 411 نماد منفی و 195نماد مثبت بودهاند. همچنین 129 نماد صف فروش و 74 نماد صف خرید داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به نوری و بیشترین ورود پول حقوقی به شپنا اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 28،590
سکه 12،726,000
آبشده 5،533,000
طلای هیجده عیار 1،277،8,00
انس 1,864
* ” بورس در چهارراه سیاست “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « بورس در چهارراه سیاست » نوشت: بازار سهام در هفته گذشته شاهد تداوم رشد با آهنگ مناسب بود که طی آن شاخص کل رشد ۲/ ۴ درصدی را تجربه کرد و در میانه کانال ۴/ ۱ میلیون واحدی جای گرفت. ارزش معاملات کل روزانه هم با افزایش بیش از ۲۰ درصدی نسبت به یک ماه قبل به کانال ۶ هزار میلیارد تومان وارد شده است. همزمان، فضای خبری در سطح دولت و مجلس به شکل اعلام حمایت و پشتیبانی از رونق بازار سرمایه در جریان است که این مساله درکنار کنترل غیررسمی عرضه سرمایهگذاران حقوقی منجر به تداوم روند مثبت کمک کرده است. از منظر نموداری نیز میتوان به حمایتهای متعدد شاخص کل در کانال ۳/ ۱میلیون واحدی اشاره کرد که بار دیگر موفق عمل کردهاند. با این حال، نگاه سرمایهگذاران کماکان به رفع ابهام از عوامل بنیادی دوخته شده تا با تعیین تکلیف مواردی نظیر قیمتگذاری دستوری، برنامه فروش اوراق بدهی، سرنوشت مذاکرات هسته ای و دلار ۴۲۰۰ تومانی، تصمیمات خود را تنظیم کنند.
با افزایش ضریب نفوذ بازار سرمایه در کشور ناشی از درگیر شدن مستقیم بخش بزرگی از جامعه با خرید سهام در سال گذشته و نیز موضوع آزادسازی سهام عدالت، مباحث مربوط به بورس جای خود را در محافل سیاسی باز کرده است. نقطه اوج این مباحث معمولا مربوط به مقاطعی است که کاهش شاخص و افت قیمتها شدت میگیرد و منجر به واکنش سیاسیون و تاکید بر لزوم تغییر روند بازار میشود. نکته جالب این است که در اظهارنظرها معمولا منظور از «برگشت بازار به روند عادی»، مثبت شدن بازار یا حداقل شاخص است که این فرضیه را به ذهن متبادر میکند که گویا وضعیت بورس تنها زمانی عادی است که قیمت سهام رشد کند! اعتراض دیگر این است که چرا بورس با گذشت ۸ ماه از سال کمتر از تورم بازدهی داشته است، حال آنکه رفتار بازارهای سهام در دنیا طی کوتاهمدت لزوما همگرایی با تورم ندارد و شواهد تجربی از افت بازدهی نسبی داراییهای ریسکپذیر در شرایط تورم فزاینده و پایدار پشتیبانی میکنند. در هر صورت، به نظر میرسد که بحث لزوم رشد بورس در حال تبدیل شدن به یک اولویت جدید سیاستگذاری در کشور است که در مقابل سایر اولویتهای حیاتی سیاستگذاری در اقتصاد ایران از جمله کنترل تورم فزاینده و انتظارات تورمی و نیز نحوه تامین کسری بودجه با حداقل آثار منفی قرار گرفته است.. به نظر میرسد تنها مطالبه منطقی از سیاستگذاران به منظور پشتیبانی از بازار سرمایه عبارت از شفافسازی سیاستهای اقتصادی و سپردن کشف قیمت کالاها و ارز به مکانیزم عرضه و تقاضا به جای اعلام حمایتهایی از جنس تزریق پول یا دخالت در روند طبیعی خرید و فروش سهام و کنترل شاخص باشد.