خبر عصرگاهی «بورساوا» شنبه 21 اسفند 1400

سر خط خبرها:
وزیر صمت: ثبات بازار کالاهای پایه با بهرهگیری از ابزارهای بورسی
رئیس سازمان بورس: نرخ مالیات بر شرکتها 5 درصد کاهش مییابد
اقدامات مدیریت نظارت برنهادهای مالی
مدیریت پذیرش و بازاریابی بورس کالا: محصولات ۴ شرکت در بورس کالا برای عرضه در بازار فرعی پذیرفته شد
مدیرعامل آلومینای ایران: تامین مستمر نقدینگی بخش تولید از مسیر بورس کالا
” فاز مثبت بورس در کوران تحولات “
*وزیر صمت: ثبات بازار کالاهای پایه با بهرهگیری از ابزارهای بورسی
به گزارش « کالاخبر » به نقل از شاتا، سیدرضا فاطمیامین در سخنرانی خود، تورم را بیماری مزمن، عمیق و ادامهدار اقتصاد ایران عنوان کرد و نقدینگی، نرخ ارز و تولید را سه عامل مهم در موضوع تورم دانست.
وی در این خصوص، افزود: موضوع ظریف و مهمی که همواره مورد غفلت واقع میشود، اصلاح ساختار بازارها بوده است که در این دولت با رویکرد جدیدی که در وزارت صنعت، معدن و تجارت به وجود آمده به این موضوع توجه وافری شده است.
وزیر صمت با بیان اینکه با اصلاح ساختار بازارها، آثار نقدینگی و نرخ ارز و به دنبال آن تورم کاهش مییابد، اضافه کرد: همچنان که به صورت همزمان به دنبال افزایش تولید به عنوان پارامتر مهمی در موضوع تورم بودهایم، اما روی اصلاح ساختار بازار کالاهای پایه نیز به صورت ویژه تمرکز کردهایم.
فاطمی امین با بیان اینکه رویکرد ما در دولت و مجموعه وزارت صمت تنها مواجه با تورم از طریق افزایش تولید و مدیریت نرخ ارز یا نقدینگی نبوده است، تصریح کرد: تمرکز روی اصلاح ساختار بازار کالاهای پایه از طریق تعریف ابزارهای بورسی و تعامل با دستگاههای مرتبط، سبب کاهش قیمتها در حوزه فولاد، سیمان و مس و متعاقب آن رسیدن مواد اولیه به صورت ارزانتر به تولیدکننده شده است.
وی در ادامه تأکید کرد: در چند ماه گذشته این تمرکز ویژه سبب شد که با وجود افزایش نرخ ارز و تلاطمات بازار، قیمت فلزات نه تنها با ثبات شده، بلکه کاهشی نیز بشود.
*رئیس سازمان بورس: نرخ مالیات بر شرکتها 5 درصد کاهش مییابد
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، مجید عشقی اعلام کرد: در لایحه بودجه مهمترین بحث، اصلاح نرخ قیمتگذاری گاز و منطقی شدن آن بود که مورد توجه قرار گرفت، همچنین کاهش نرخ مالیات شرکتها از 25 درصد به 20 درصد مدنظر قرار گرفت.
وی اضافه کرد: همچنین برای رونق شرکتها به تقویت صندوق تثبیت بازار روی آوردیم که امیدواریم مبالغی قبل از اجرای بودجه به این صندوق واریز شود تا به کمک بازار بیاید.
رئیس سازمان بورس در مورد آموزش و ترویج سواد مالی گفت: با کمک فعالان فضای مجازی آموزش انجام میشود. همچنین پلتفرم آموزشی به نام تبسم در شرکت توسعه مدیریت بوس تهیه شده است.
وی همچنین گفت: سه برنامه اصلی حمایت از حقوق سرمایهگذاران، افزایش سهم بازار در تأمین مالی اقتصاد و ارتقای اثربخشی بازار در دستورکار قرار میگیرد.
*اقدامات مدیریت نظارت برنهادهای مالی
مدیر نظارت برنهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، درباره عملکرده یکساله این واحد نظارتی در حوزه نهادهای مالی خدمات دهنده در سال جاری، اظهار کرد: افزایش میزان دارایی قابل مدیریت با تعداد تحلیلگر و مدیر سبد کمتر در خصوص فعالیت سبدگردانی، تصریح به حضور تماموقت مدیر سبد و تحلیلگر در شرکت انجام دهنده فعالیت سبدگردانی و اعلام ممنوعیت فعالیت اشخاص یاد شده در دیگر شرکتها از جمله اقدامات یادشده بوده است.
رضا نوحی ادامه داد: اصلاح شرایط موسسین یا متقاضیان سهامداری نهادهای مالی شرکتهای سبدگردان، مشاور سرمایهگذاری، پردازش اطلاعات مالی، رتبهبندی و گروه خدمات بازار سرمایه، تعمیم فضای تجاری به شرایط فضاهای قابل اجاره توسط سبدگردان، مشاور سرمایهگذاری و پردازش اطلاعات مالی در راستای تسهیل در شرایط تاسیس این نهادها از جمله سایر اقدامات بوده است.
وی با در نظر قرار گرفتن اقدامات این واحد در راستای مقررات اصلاحی شرکتهای سرمایه گذاری و مادرعنوان کرد: فراهم شدن امکان انتشار اوراق بدهی با موضوع خرید سهام در شرکتهای سرمایهگذاری و مادرو قرار گرفتن این موضوع، بازبینی در فرایندهای تایید صلاحیت حرفهای و کوتاه کردن زمان بررسی و اعلام نتایج تایید صلاحیت حرفهای داوطلبان تصدی سمت مدیریت در نهادهای مالی و بازبینی سامانه مربوط به تایید صلاحیت حرفهای مدیران نهادهای مالی به منظور اطمینان از صحت ارسال پیامک به داوطلبان و تسریع در بررسی صلاحیت عمومی متقاضیان جزء اقدامات شایسته ای بود که در این حوزه انجام شد.
*مدیریت پذیرش و بازاریابی بورس کالا: محصولات ۴ شرکت در بورس کالا برای عرضه در بازار فرعی پذیرفته شد
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، مدیریت پذیرش و بازاریابی بورس کالا با صدور اطلاعیه های جداگانه و پس از بررسی مدارک و مستندات در جلسه ۱۷ اسفند کمیته عرضه، اعلام کرد: محصولات کنسانتره ایلمنیت، نرمال پارافین، پلی وینیل کلراید و بوتادیان چهار شرکت برای عرضه در بازار فرعی پذیرفته میشود.
بر اساس این گزارش به این ترتیب ۸۰۰۰ تن کنسانتره ایلمنیت شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران که عرضه کننده آن سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران است، راهی بازار فرعی بورس کالای ایران می شود.
همچنین در این جلسه ۲۵ هزار تن نرمال پارافین شرکت سرمایه گذاری صنایع شیمیایی ایران و ۶۰ تن پلی وینیل کلراید off-s65 درجه دو شرکت پتروشیمی غدیر که عرضه کننده آن شرکت چوب خزر کاسپین است در بازار فرعی بورس و ۱۷ هزار تن بوتادیان شرکت پتروشیمی تبریز برای عرضه در بورس پذیرش شد.
*مدیرعامل آلومینای ایران: تامین مستمر نقدینگی بخش تولید از مسیر بورس کالا
مدیرعامل آلومینای ایران در گفت و گو با کالاخبر، با بیان اینکه شرکتش دو کالای آلومینا و هیدرات را در بورس کالا امسال عرضه کرد، گفت: تا پیش از این، فروش شرکت به صورت قراردادی بود اما ورود به بورس در بحث نقدینگی کمک کننده بود و سبب شد برنامه نقدینگی مشخص داشته باشیم.
زارع ادامه داد: به جهت قواعد مشخصی که وجود دارد عرضه محصولات در بورس کالا علاوه بر تامین مالی مناسب، برنامه تامین نقدینگی شرکت ها را شفاف تر می کند و بنگاه ها می توانند برنامه مشخص مالی را تدوین کرده و داشته باشند.
زارع یادآور شد: پیشنهاد می شود بورس کالا ابزارهای نوین مالی را تقویت کند و روش های جدید فروش و تامین نقدینگی را هم برای خریداران و هم فروشندگان در نظر گرفته و ایجاد کند.
به عقیده مدیرعامل آلومینای ایران، بورس کالا با ابزارهای مالی که می تواند تعریف کرده و آنها را توسعه دهد، قادر است به فضای کامودیتی ها رونق دهد. چراکه بورس های کشورهای توسعه یافته از تنوع ابزارهای مالی در اشکال مختلف بهره می برند و با توسعه آنها شرایط مطلوبی را برای صنایع و رونق کامودیتی ها یا تامین مالیشان فراهم می کنند.
زارع تاکید کرد: پیشنهاد دیگر برای بهبود جایگاه بورس کالا، فرهنگ سازی است چون هنوز فرهنگ استفاده از ابزارهای نوین مالی در کشور به خوبی وجود ندارد.
وی در خاتمه گفت: ابزارهای نوین مالی قادر هستند به دلیل ساختار پوشش ریسکی که دارند به اتفاقات پیرامون خود نظیر بحران روسیه و اوکراین که بر بازار کامودیتی ها اثر گذاشته و خریداران و فروشندگان را دچار شک و تردید کرده، کمک بزرگی در جهت امنیت و برنامه ریزی دهد و از این رو ما از توسعه ابزارهای مالی در بورس کالا استقبال می کنیم.
* ” فاز مثبت بورس در کوران تحولات “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « فاز مثبت بورس در کوران تحولات » نوشت: بازار سهام در هفته گذشته بهرغم احتیاط بیشتر خریداران در دو روز پایانی، رشد ۲/ ۵ درصدی را ثبت کرد. به این ترتیب با ورود مجدد شاخص به کانال ۳/ ۱میلیون واحدی، بورس تهران به بندبازی در محدوده رقم ابتدای سال (یکمیلیون و ۳۰۷هزار واحد) ادامه داد. در همین حال، ارزش معاملات خرد روزانه از مرز ۴هزار میلیاردتومان با قدرت عبور کرد تا رکورد فصل زمستان را برجای بگذارد. رشد اخیر بازار عمدتا انرژی خود را از جهش کمسابقه نرخ جهانی نفت و مواد خام و چشمانداز حصول توافق هستهای میگیرد که عامل اول، مرهون آغاز بزرگترین درگیری نظامی در اروپا بعد از جنگجهانی دوم است. در این میان، تداوم امیدواری درخصوص رفع تحریمها کماکان بر معاملات گروههای موسوم به برجامی اثرگذار است. نرخ دلار بازار آزاد نیز بهرغم نوسانات نسبتا پردامنه در سالجاری، در روزهای واپسین قرن، بار دیگر به کانال ۲۵هزارتومان وارد شده است؛ کانالی که سالرا هم در همان نقطه آغاز کرده بود و بهمعنای عدمرشد قیمت ارز همچون شاخص بورس طی این دوره است. در این میان، نقش روسیه و اوکراین در تامین بخش مهمی از مواد خام بهویژه انرژی و مواد غذایی موجب شده تا برخی اختلالات ایجاد شده در بازار کامودیتی بهزعم بسیاری از کارشناسان، به دلیل کشدارشدن منازعه، در کوتاهمدت پایدار باشد. ترجمان این مساله برای قیمت محصولات انرژی و کشاورزی و حتی برخی محصولات مرتبط با زراعت، عبارت از احتمال پایداری قیمتهای فعلی و امکان رشد بیشتر در کوتاهمدت است. به این ترتیب، تا زمانی که جنگگرم اوکراین در جریان است، برگشت آرامش به بازارها و رفع التهاب کنونی بعید بهنظر میرسد. برای بورس تهران هم شرایط فعلی طبیعتا با عنایت به وزن غالب شرکتهای کالامحور مناسب تلقی میشود، با اینحال باید توجه داشت که دورههای جهش کامودیتی ناشی از عوامل غیربنیادی آسیبپذیری زیادی در میانمدت دارد.