خبر عصرگاهی «بورساوا» شنبه 20 شهریور 1400

بر سر خط خبرها:
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: مجلس مخالف قیمتگذاری دستوری سیمان و فولاد است
فهرست زمین و ساختمان ۱۰ شرکت مطابق مصوبه سازمان بورس منتشر شد
کارشناس حقوق بانکی: قرارداد وام بانکی الکترونیکی میشود
اطمینان خاطر سهامداران با فروش محصولات شرکت ها در بورس کالا
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” عقلانیت حقیقی در زمین بورس “
*عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: مجلس مخالف قیمتگذاری دستوری سیمان و فولاد است
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به عرضه سیمان در بورس کالا به خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: عرضه اخیر سیمان در بورس کالا، چهره واقعی خیلی از توزیع کنندگان این محصول در کشور را نمایان کرد، افرادی که به واسطه حذف رانت های چند هزار میلیارد تومانی به طرق مختلف علیه بورس کالا تاختند تا بتوانند سیمان را همچنان به شیوه سنتی و غیرشفاف معامله کنند که خوشبختانه در اجماعی ملی این جوسازی ها ناکام ماند.
به گفته این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، واسطه های بازار سیمان در ماه های گذشته از فرصت قطعی برق کارخانه ها استفاده کرده و توانستند، قیمت سیمان را تا ۴۰۰ درصد افزایش دهند اما امروز شاهد هستیم پس از چند ماه تلاش برای رشد عرضه سیمان در بورس کالا، قیمت این محصول به تعادل رسیده است.
نماینده مردم ملکان در مجلس اذعان کرد: از سوی دیگر، بورس کالا دارای شفافیت بالایی است به طوری که برای انجام معامله در بورس، خریدار و فروشنده باید اطلاعات خود را در سامانه ثبت کنند، همچنین نوع کالای عرضهشده مشخص و اطلاعات مربوط به آن نیز ثبت می شود. در این میان قیمت کالا نیز براساس رقابتی برابر، کشف می شود، لذا رانتی مانند آنچه در قیمتهای مصوب دولتی و نرخ گذاری دستوری وجود دارد در بورس کالا مشاهده نمی شود و از این رو ما با قیمت گذاری دستوری مخالف بوده و بر عرضه کل محصولات در بورس کالا اصرار داریم.
وی تاکید کرد: درتالار معاملات، همهچیز روشن و شفاف است. در این بازار، اگر کسی بهعنوان مصرفکننده وارد شود اما مصرفکننده نباشد بهراحتی قابلشناسایی است بنابراین، دلالان به دلیل ترس از شناسایی شدن در بورس حاضر نمیشوند.
موسوی در پایان گفت: به دلیل واقعی بودن قیمتها و کنار رفتن قیمت گذاری دستوری، اصلاً انگیزهای برای دلالان باقی نمیماند که بخواهند وارد چرخه خرید کالا از بورس شوند؛ لذا با عرضه سیمان در بورس، بازار آن چند واسطه بزرگ ومعروف، کساد شده است.
*فهرست زمین و ساختمان ۱۰ شرکت مطابق مصوبه سازمان بورس منتشر شد
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، 10 شرکت سرمایه گذاری بهمن، مدیریت سرمایه گذاری کوثر بهمن، پاکسان، گلتاش، سالمین، گروه صنایع بهشهر، لعابیران، بورس انرژی، صنایع لاستیکی سهند و سرمایه گذاری لقمان باتوجه به مصوبه جدید سازمان بورس و الزام شرکت های بورسی و فرابورسی، اقدام به شفاف سازی در خصوص انتشار فهرست زمین و ساختمان ها کردند.
شایان ذکر است براساس مصوبه مورخ 26 تیرماه 1400، هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، تمامی ناشران ثبت شده نزد سازمان موظف شدند فهرست زمین و ساختمانهای خود را مانند الگوی منتشر شده از سوی «سازمان»، در گزارش فعالیت هیات مدیره به مجامع عمومی عادی سالیانه یا عادی به طور فوق العاده ، افشا کنند.
با توجه به اینکه بسیاری از ناشران، مجامع عمومی عادی سالانه خود را برگزار کرده اند؛ این ناشران موظف هستند، فهرست یاد شده را در قالب اطلاعیه ای جداگانه با عنوان«افشای فهرست زمین و ساختمان» در سامانه کدال منتشر کنند.
در ابلاغیه مدیر نظارت بر ناشران سازمان ، جدولی پیوست شده است که بر این اساس، فهرست زمین و ساختمانهای ناشران، باید طبق مختصات عنوان شده در این جدول، منتشر شود همچنین مبالغ مندرج در جدول یاد شده باید با مبالغ متناظر آنها طبق آخرین صورتهای مالی سالانه حسابرسی شده مطابقت داشته باشد.
اجرای این ابلاغیه تا تاریخ 15 شهریور 1400 توسط تمامی ناشران لازم الاجرا است.
*کارشناس حقوق بانکی: قرارداد وام بانکی الکترونیکی میشود
یاسر مرادی، مدیر دپارتمان حقوق بانکی دانشگاه امام صادق (ع) در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: بررسیهای صورت گرفته و آسیب شناسی انجام شده نشان میدهد بیشترین حجم دعاوی بانکی که بین تسهیلات گیرندگان و بانکها شکل میگیرد، ناشی از عدم شفافیت قراردادهای وام دهی بانکی و اختلاف بین طرفین در مورد مفاد قرارداد است که البته معمولاً تسهیلات گیرندگان به بخش عمدهای از اطلاعات تسهیلاتی خود دسترسی ندارند.
این استاد دانشگاه به دعاوی متعدد ناشی از ادعای جعل و عدم امضای قراردادهای بانکی و یا حتی مفقودی آنها اشاره کرد و گفت: برای حل همه مشکلات ذکر شده، بررسیهای دقیقی توسط گروههای مطالعاتی و پژوهشی صورت گرفت و نهایتاً هسته حقوق بانکی دانشگاه امام صادق (ع) پس از مشورت با اساتید دانشگاهی، کمیسیون حقوقی بانکها، برخی اعضای اتاق بازرگانی و خبرگان بانکی، طرح الکترونیکی شدن قراردادهای تسهیلاتی را با هدف شفاف شدن قراردادهای موجود بانکی به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد.
وی در ادامه به جزئیات این طرح اشاره کرد و گفت: در فاز اول بر اساس متن ماده ۳۱ قانون فوق الذکر «بانک مرکزی مکلف است حداکثر شش ماه پس از لازم الاجرا شدن این قانون، ضمن فراهم کردن زیرساختهای لازم، آئین نامه اجرایی ثبت الکترونیکی قراردادهای تسهیلات بانکی را ابلاغ کرده و با استفاده از ظرفیتهای موجود، سامانه قراردادهای تسهیلات را با امکان دسترسی هر تسهیلات گیرنده به اطلاعات تسهیلات خود ایجاد کند و شرایط ثبت الکترونیکی قراردادهای تسهیلات و قراردادهای وابسته از جمله ضمانت، ارزیابی وثایق، امهال مطالبات، اقرار به دین، تهاتر، صلح و توافق، رضایت نامه و هرگونه توافق مرتبط با تسهیلات را فراهم کند.»
*اطمینان خاطر سهامداران با فروش محصولات شرکت ها در بورس کالا
سمیعی نژاد در گفت و گو با «کالاخبر» با بیان اینکه بورس کالا مکانیزمی برای شفاف سازی مبادلات است اظهار داشت: هدف از عرضه محصولات در بورس کالا علاوه بر شفاف سازی قیمت این است که محصولات از تولیدکنندگان به دست مصرف کنندگان واقعی برسد.
وی افزود: در این زمینه تلاش این است که از حضور دلالان و واسطه ها در بازار مواد اولیه صنعت فولاد جلوگیری شود.
سمیعی نژاد خاطرنشان کرد: زمانی که خریداران بدانند کالای مورد نیازشان را با بهترین قیمت و از طریق عرضه و تقاضا می توانند تهیه کنند، راحت تر برای تولید یرنامه ریزی می کنند و برای شرکت هایی نظیر ما که به دنبال شفاف شدن نرخ ها هستیم نیز بورس کالا بهترین و امن ترین گزینه است.
وی در ادامه گفت: عرضه محصولات در بورس کالا برای سهامداران نیز نقطه عطف و آرامش خاطری است که از فروش کالای شرکتی که سهام آن را در اختیار دارند آگاهی کامل را خواهند داشت؛ به عبارت بهتر سهامداران از فروش کالاهای تولیدی با بهترین قیمت در بازار مطمئن می شوند و به این ترتیب با انتخاب این مسیر از سوی تولیدکنندگان، سود حاصل از تولید به جای دلالان به بخش تولید، توسعه شرکت ها و در نهایت به سهامداران می رسد.
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری پارسیان در بخش دیگری از صحبت های خود با بیان اینکه کلیه محصولات شرکت اکنون در بورس کالا عرضه می شود گفت: اولین شرکتی بودیم که به منظور تحقق شفافیت حداکثری ورود گندله و آهن اسفنجی را در بورس کالا کلید زدیم و بعد از آن، شرکت ها با استقبال از این تصمیم اقدام به عرضه محصولات خود در بورس کالا کردند.
وی تاکید کرد: محصولات شرکت در بورس کالا کشف قیمت می شود که به جهت دارا بودن کلیه زنجیره و ورود به بورس کالا، مواد اولیه شرکت به تولیدکنندگان فروخته شده و وابسته به دلال و واسطه ها نیست.
* وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 4510 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 7595 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 412 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 419 نماد منفی و 211 نماد مثبت بودهاند. همچنین 139 نماد صف فروش و 70 نماد صف خرید داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به رمپنا و بیشترین ورود پول حقوقی به فولاد اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 27،800
سکه 12،152,000
آبشده 5،097,000
طلای هیجده عیار 1،176،500
انس1,787
* ” عقلانیت حقیقی در زمین بورس “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « عقلانیت حقیقی در زمین بورس » نوشت: سومین هفته شهریورماه در حالی سپری شد که پس از یک هفته عقبنشینی میانگین قیمت سهام، شاخصکل بورس هر چند کممقدار اما بهمدار صعودی بازگشت و با رشد ۳۵/ ۰درصدی تا محدوده یک میلیون و ۵۲۶ هزار واحد پیشروی کرد. شاخصکل هموزن بهعنوان نماینده گروههای کوچکتر بازار سهام اما رشد بیشتری را تجربه کرد و ۳۵/ ۲درصد افزایش ارتفاع داد. نوسان سینوسی بازار طی معاملات هفته گذشته سبب شد تا با وجود برآیند مثبت اما سهامداران خرد فروشنده باقی بمانند. در این راستا معاملات هفته گذشته بورس تهران در حالی بهپایان رسید که حقیقیها با ثبت خالص فروش 125 میلیارد و 999میلیون تومانی برای دومین هفته پیاپی از گردونه معاملات سهام خارج شوند. با وجود فروشندهشدن حقیقیها در سهام اما خالص خرید این دسته از بازیگران بورسی در صندوقهای ETF بهمیزان 289میلیارد و 800 میلیون تومان مثبت بود، از اینرو بهنظر میرسد سهامداران خرد ترجیح دادهاند با پوششدادن بخشی از ریسک حضور در بازار سرمایه، راه عقلانیتر سرمایهگذاری غیرمستقیم را در پیش بگیرند.
روز چهارشنبه در مقابل ثبت خالص خرید مثبت حقیقیها در 14 صنعت، 24 گروه خروج سهامداران خرد را تجربه کردند. در این راستا طی دادوستدهای روز پایانی هفته گذشته گروه کانههای فلزی با محوریت نماد «کنور» مورد توجه سهامداران خرد واقع شد تا مجموع خالص خرید حقیقیها در این گروه 31 میلیارد و 90 میلیون تومان برآورد شود. شرکتهای چندرشتهای صنعتی نیز وارد لیست خرید حقیقی شدند و روز چهارشنبه شاهد ورود 28 میلیارد و 47 میلیون تومان نقدینگی خرد بهشرکتهای زیرمجموعه خود بودند.