خبر عصرگاهی «بورساوا» شنبه 20 آذر 1400

سر خط خبرها:
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: دولت باید از سهامداران حمایت کند
عضو کمیسیون برنامه و بودجه: مولدسازی داراییها و اصلاح نظام مالیاتی؛ راه برون رفت از کسری بودجه
راه حل عجیب نماینده مجلس برای حل مشکل سهامداران به قوه قضائیه
رتبه نخست شفافیت در خدمات الکترونیک به بیمه مرکزی رسید
بازگشت اعتماد سهامداران بانکی به افزایش شفافیتهای مالی
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” تغییر رابطه سهام و دلار؟”
*عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: دولت باید از سهامداران حمایت کند
سید ناصر موسوی لارگانی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و رییس هیات تحقیق و تفحص از سازمان بورس و اوراق بهادار، در گفتوگو با اقتصاد آنلاین گفت: مجلس شورای اسلامی از ماهها قبل برای حمایت از سهامداران، به مسئله بورس ورود کرده است. یکی از کارهایی که من پیگیر آن بودم، تحقیق و تفحص از تخلفات سازمان بورس بود. در شهریورماه سال ۹۹، حدود ۵۰ نفر از نمایندگان، درخواست اول مجلس در این زمینه را امضا کردند. این درخواست، برای مدتها بین کمیسیون اقتصادی و هیات رییسه مجلس در رفتوآمد بود تا اینکه در آبان ماه همان سال، در کمیسیون نهایی شده و به هیات رییسه ارجاع داده شد.
وی در ادامه افزود: درخواست تحقیق و تفحص، حدود یک سال در هیات رییسه مانده بود. تا اینکه با اصرار و پیگری زیاد، در روز ۱۱ آبان ماه در صحن علنی مجلس مطرح شد و با رای بالای نمایندگان به تصویب رسید. این مصوبه پس از مشخص شدن اعضای هیات تحقیق و تفحص به دست ما رسید و اولین جلسه این هیات، روز یکشنبه در کمیسیون اقتصادی برگزار خواهد شد. به این ترتیب، فعالیت مجلس برای احصای فعالیتهای سازمان بورس و تعدادی از حقوقیها، دخالتهای دولت و اطلاعات پنهانی نورچشمیها که باعث دشوار شدن وضعیت سهامداران خرد شدهاند، آغاز خواهد شد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در پاسخ به سوالی مبنی بر برنامههای مجلس برای جبران زیان سهامداران خرد اظهار کرد: مجلس نمیتواند به مسئله حمایت از سهامداران خرد ورود کند. زیرا اگر طرحی را ارائه کند که برای دولت هزینهزا محسوب شود، قطعا با مخالفت شورای نگهبان مواجه میشود. با این وجود، اگر دولت برنامهای در این زمینه ارائه کند، مجلس قطعا آن را بررسی میکند.
موسوی در پایان با اشاره به این نکته که یکی از وعدههای رییس جمهور، حل مشکلات و تعیین تکلیف سهامداران بورسی بود، گفت: دولت باید وارد بحث حمایت از سهامداران بورسی شود و مجلس هم در کنار دولت، به حل مشکلات سهامداران کمک خواهد کرد.
*عضو کمیسیون برنامه و بودجه: مولدسازی داراییها و اصلاح نظام مالیاتی؛ راه برون رفت از کسری بودجه
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه فروش اوراق بدهی توسط دولت، دولت های آینده را بدهکار میکند به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: کسری بودجه و تورم در کشور باعث شده اقتصاد کشور با نوسانهای بسیار مواجه شود و قابلیت پیشبینیپذیر بودن خود را از دست دهد.
این نماینده مجلس تصریح کرد: زمانی که هزینه دولت با درآمد هماهنگ نباشد، کسری بودجه در کشور حتمی است. متاسفانه هزینههای زیادی به دولت جدید تحمیل شده است.
وی با بیان اینکه دولت باید اکنون به دنبال کسب منابع پایدار باشد، گفت: تورم بالا در کشور نشان از صرف منابع فراوان و بیتاثیر در اقتصاد دارد. در چنین شرایطی دولت باید مسیر کاهش هزینهها را طی کند و با حرکت در مسیر صرفهجویی منابع، برخی هزینههای بودجهای را محدود کند.
وی تصریح کرد: دولت در بحث مربوط به کسری بودجه و جبران آن باید فروش اموال مازاد و سهام شرکتها را در نظر داشته باشد.
نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: دولت سیزدهم علاوه بر کاهش هزینههای جاری باید با حرکت در مسیر صرفهجویی مانع از فرار مالیاتی شود و از این طریق منابع مالی خود را افزایش دهد و دولت و مجلس نباید این روزها به سمت تصویب طرحهای هزینه بر بروند زیرا تا زمانی که از کسب درآمدهای خود مطمئن نشوند نباید هزینهتراشی کنند.
کوچکی نژاد تاکید کرد: دولت ملزم به سر و سامان دادن به اوضاع داخلی کشور است و شفاف سازی در اقتصاد میتواند هزینهها را کاهش دهد بنابراین، دولت باید ضمن اصلاح روشها به اقتصاد کشور ثبات بدهد.
*راه حل عجیب نماینده مجلس برای حل مشکل سهامداران به قوه قضائیه
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، محمد حسن آصفری نماینده شهر اراک در توییتر اعلام کرد: اگر قوه قضاییه 50 نفر از آن دانه درشت هایی را که در بورس بالای 100 میلیارد تومان سود کردند و یک ماه قبل از ریزش بورس ، سرمایه ها را از آن خارج کردند را احضار کند و فقط 60 درصد از سودی را که با سوء استفاده به جیب زدهاند را برگرداند، مشکل مردمی که زندگی را فروختند و به بورس آوردند حل می شود.
وی در ادامه این متن نوشته است: اسامی این اشخاص مشخص است.
*رتبه نخست شفافیت در خدمات الکترونیک به بیمه مرکزی رسید
به گزارش بورس24 بیمه مرکزی به عنوان دستگاه پیشرو در حذف میز خدمت حضوری شناخته شد و رتبه نخست محور شفافیت را در هشتمین دوره ارزیابی خدمات الکترونیک دستگاههای کشور به خود اختصاص داد.
بر اساس نتایج اعلام شده توسط دبیرخانه شورای اجرایی فناوری اطلاعات، بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، ضمن درخشش در ارزیابی پایش کیفیت خدمات الکترونیکی، درگاه ها و پرتال های دستگاه های اجرایی، عنوان نخست در محور «دولت شفاف» را به خود اختصاص داده است.
دراین دوره، وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی، مرکز توسعه تجارت الکترونیکی و بیمه مرکزی به ترتیب جایگاه نخست تا سوم دستگاههای برتر بین 163 دستگاه ارزیابی شده را کسب کردهاند.
بر اساس این گزارش بیمه مرکزی از نظر کیفیت در ارائه خدمات الکترونیکی در بین ۱۶۸ دستگاه، درجه ” عالی” را اخذ کرده است و درصد الکترونیکی شدن خدمات بیمه مرکزی به صد در صد رسیده و با بلوغ خدمات الکترونیکی به سازمانی پیشرو در ارائه غیر حضوری خدمات مبدل شده است.
گفتنی است بیمه مرکزی در مجموعه ستاد و سازمان های وابسته وزارت امور اقتصادی و دارایی نیز با هفت خدمت اصلی و 31 زیر خدمت الکترونیکی امتیاز94.93 را کسب کرده است که این امتیاز بالاتر از همه مجموعه های تابعه وزارت خانه است.
*بازگشت اعتماد سهامداران بانکی به افزایش شفافیتهای مالی
به گزارش اقتصاد۲۴- حسین محمودی اصل کارشناس بازار سرمایه، در مورد تصمیم اخیر سازمان بورس مبنی بر الزام بانکها به افشای اطلاعات انواع سرمایه گذاری در بازار سرمایه، اظهار کرد: از آنجایی که بازار سرمایه به دنبال شفاف سازی درآمدهای حاصله از شرکتهای سهامی است، بنابراین میتوان گفت تصمیم اخیر سازمان بورس مبنی بر الزام بانکها به افشای اطلاعات سپردههای دریافتی از سپردهگذاران، اطلاعات مربوط به سرمایهگذاری در اوراق بدهی و سایر موارد میتواند برای بازار سرمایه مفید واقع شود.
وی در ادامه افزود: به طور قطع اگر این اقدام همراه با مدیریت درست و نظارت مطلوب رخ دهد به طور قطع میتواند الگوی خوبی برای سایر شرکتهای سهامی حاضر در بازار سرمایه نیز باشد، زیرا افشای اطلاعات درآمدی یک شرکت میتواند سهامداران را نسبت به آینده شرکتهای سهامی امیدوارتر کند.
این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: در کشوری که اقتصاد آن هر لحظه شاهد نوسانات گوناگون است به طور حتم لازم است تا ابزارهای مربوط به افشای اطلاعات درآمدی شرکتهای سهامی به منظور شفافیت افزایش یابد.
محمودی اصل گفت: این شفافیتی که قرار است در عملکرد مالی بانکها رخ دهد علاوه بر آنکه سبب افزایش سطح کیفیت تحلیل سهامداران بانکی نسبت به سهام این گروه میشود میزان خطاها و سوء استفادههایی که گاهی ممکن است در نظام بانکی رخ دهد را کاهش میدهد.
وی در پایان گفت: امید میرود که مسئولان بتوانند با تفکیک اطلاعات درآمدها از اطلاعات مربوط به سپرده ها و تسهیلات گام موثرتری را در راستای شفافیت مالی بردارند، زیرا این امر خود نیز یکی از چند اقدامی است که سازمان بورس میتواند به کمک آن اعتماد رفته سهامداران را به بازار بازگرداند و مانع تلاطمهای موجود در سهام شرکتهای بانکی شود.
* وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد افت 4940 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 3136 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 327 میلیارد نقدینگی حقیقی بوده ایم. 463 نماد منفی و تنها 150 نماد مثبت بوده اند. همچنین 128 نماد صف فروش و 31 نماد صف خرید داشته اند. بیشترین ورود پول حقیقی به غاذر و بیشترین ورود پول حقوقی به خساپا اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدودا: 30،850
سکه: 13،218,000
مثقال طلا: 5،697,000
طلای 18 عیار: 1،315،200
انس طلا: 1,783
* ” تغییر رابطه سهام و دلار؟”
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « تغییر رابطه سهام و دلار؟ » نوشت: بازار سهام در هفته گذشته کمابیش در شرایط انجماد بود، به نحوی که بهرغم شتابگیری تضعیف ارزش ریال در بازار آزاد، تحرک متناسبی از خود نشان نداد. شاخص بورس تنها به لطف رونق خفیف روز چهارشنبه رشد ۷/ ۰ درصدی در مقیاس هفتگی را به ثبت رساند و ارزش معاملات روزانه نیز در کانال ۳هزار میلیارد تومان، معادل کف ارزش معاملات روزانه در سالجاری نوسان کرد. با این حال، از منظر فروشندگان انگیزه عرضه تا حد زیادی تضعیف شده و به جهت نموداری هم، شاخص کل در منطقه حمایتهای متعدد و قوی در کانال ۳/ ۱میلیون واحدی قرار گرفته است. ترکیب بیمیلی فروشندگان با تضعیف ارزش ریال موجب شده امکان چرخش روند بازار سهام در صورت تحریک مختصر طرف تقاضا در کوتاهمدت فراهم باشد. در این میان، سایه مذاکرات هستهای کماکان بر سر بازار گسترده است و با توجه به نوسانات ارز همگام با تحولات این حوزه در روزهای اخیر، به دقت از سمت سهامداران دنبال میشود.
بنا به سوابق تاریخی، اصلیترین عامل تعیینکننده رفتار بورس در گذشته جهتگیری ارز در بازار آزاد بوده است. رفتار چند هفته اخیر بازار سهام اما نشانههای واگرایی قابل ملاحظهای از مسیر ارز نشان داده، تا جایی که این ابهام را در ذهن بخش مهمی از سرمایهگذاران مطرح کرده که آیا این رابطه تاریخی تضعیف شده یا کماکان پابرجاست؟ مطالعه دقیقتر روند گذشته نشان میدهد که در اغلب نمونهها، در فاز نخست سیکل تضعیف معنادار ریال، واکنش بورس کند و تا حد زیادی تدریجی بوده است. به این ترتیب، با آغاز کاهش ارزش ریال، لیست بلند بالایی از ریسکهای حاکم بر بورس و توجیهات عدمواکنش قیمت سهام مطرح میشود که مقارن با یک دوره کاهش قابل ملاحظه ارزش دلاری سهام است. با این وجود، رفتار بعدی بازار، پس از یک وقفه کوتاه، عبارت از خیزش سمت تقاضا و تبدیل آن به یک دوره رونق مستحکم است که نهتنها اثر کاهش ارزش پول را جبران کرده بلکه در مواردی موجب بیشپرتاب قیمت سهام شده است. در شرایط فعلی نیز شباهت زیادی با دورههای اولیه بیتفاوتی به کاهش ارزش ریال به چشم میخورد، بهنحوی که در ۳ماه گذشته، بازار سهام حدود ۲۱درصد از ارزش ارزی خود را از دست داده است. با این حال، بورس تهران نهتنها در رکود عمیق فرو رفته است بلکه لیست بلند بالایی از دلایل رکود و عدمخوشبینی نسبت به روند آتی نیز در بین کارشناسان مطرح میشود. این در حالی است که بنا بر تجربه تاریخی، در صورتی که مسیر فعلی کاهش ارزش ریال ادامه یابد، زمینه واکنش بازار در کوتاهمدت فراهم خواهد شد؛ واکنشی که معمولا به صورت غیرمترقبه و مقارن با اوج بدبینی در میان سرمایهگذاران روی میدهد. بورساوا…. رادیو کارگزاری بانک صنعت و معدن