خبر عصرگاهی «بورساوا» شنبه 17 مهر 1400

سر خط خبرها:
از سیاستهای اثرگذار تا واقعی شدن اقتصاد
اثر انتخاب رییس جدید بانک مرکزی بر بورس
چالش این روزهای بورس؛ نادیده گرفتن ارزش دارایی شرکتها
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” بیتوجهی حقیقیها به رشد سهام “
*از سیاستهای اثرگذار تا واقعی شدن اقتصاد
نقش دولت در هدایت جریان نقدینگی و سرمایهها به بازارهای مختلف و همچنین دسترسی به تکنولوژیهای جدید و منافع بینالمللی در ایجاد فرصتهای مناسب و رشد بازار سرمایه بسیار حائز اهمیت است.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، مدیرعامل شرکت مولدسازی و مدیریت دارایی تجارت با اشاره به فاکتورهایی که بر بازار سرمایه اثر گذار هستند، عنوان کرد: تمام فاکتورهای اقتصادی به عنوان یکی از مهمترین عوامل، بر وضعیت سودآوری بنگاه های کشور و هدایت منابع سرمایه ای اثرگذار هستند؛ بنابراین، باید در تدوین و ابلاغ آنها حساسیت های زیادی اعمال شود.
احسان رضاپور ادامه داد: اگر مقررات و قیمتگذاریها به گونهای باشند که به سودآوری بنگاههای اقتصادی کشور منجر نشود، تداوم فعالیت این شرکتها به مخاطره میافتد و درنتیجه کاهش تولید را نیز در پی دارد.
به گفته مدیرعامل شرکت مولدسازی و مدیریت دارایی تجارت، وضعیت کسری بودجه، تورم، نرخ بهره، نرخ ارز و رویکردهای دولت و کابینه در تصمیمهای مختلف و نظام تعرفهگذاری صادرات و واردات، همگی بر وضعیت بازارها و در ادامه تامین مالی و وضعیت سودآوری بنگاه ها تاثیر بهسزایی دارد.
وی با این مطلب که روند بازار سرمایه تنها از مسائل اقتصادی متاثر نیست، تصریح کرد: برخی مسئل سیاسی و اجتماعی نیز بر روند بازار تاثیر میگذارند،
این کارشناس بازار سرمایه اظهار امیدواری کردو گفت: انتظار می رود با اتخاذ سیاستهای مدون و با رویه قابل تحلیل از چشم اندازها، شاهد گشایش در بازار سرمایه و هدایت نقدینگی ها به سوی تولید و اشتغال باشیم. به هر میزان که سیاست ها به سمت واقعی شدن اقتصاد پیش بروند و از محدودیت ها و ممنوعیت ها و نظام های تعرفه گذاری دستوری فاصله بگیریم، بنگاه ها با سرعت بیشتری می توانند بهبود یابند و خود را در فضای رقابتی با تکنولوژی های جدید بههنگام سازی کنند و با بهبود بهره وری و توسعه فعالیت ها از منافع اقتصادی بیشتری نیز بهره مند شوند .
*اثر انتخاب رییس جدید بانک مرکزی بر بورس
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، امیرعلی امیرباقری با اشاره به اثر انتخاب رییس بانک مرکزی بر معاملات بورس به ایرنا اعلام کرد: یکی از نکات قابل توجه در معاملات هفته گذشته، موضوع انتخاب علی صالح آبادی برای ریاست بانک مرکزی بود که به عنوان خبری مثبت برای فعالان بازار سرمایه تلقی شد. فرد منتخب دارای تجربه فعالیت و شناخت کامل از بدنه بازار سرمایه است. بنابراین اکنون می تواند همگرایی خوبی را بین بازار سرمایه و پول ایجاد کند.
وی افزود: موضوع تامین مالی یکی از مهمترین مقولات اثرگذار بر عقب ماندگی همیشگی بازار سرمایه از بازار پول و جزو رسالت اولیه بازار سرمایه است. در حالی که همیشه تامین مالی از طریق روش سنتی یعنی بازار بانکی انجام شده است. رییس بانک مرکزی به دلیل شناختی که از بازار سرمایه، تولید و فضای اقتصاد حاکم دارد نسبت به این موضوع آگاه است که نرخ سود بانکی و اوراق از جمله اهرم های اثرگذار برای ایجاد فشار بر بدنه بازار سرمایه هستند.
وی تصریح کرد: با وجود چنین سوابقی از رییس بانک مرکزی، انتظار می رود انتخاب وی در نرخ سود بانکی و اوراق انعکاس پیدا کند و تا حدودی فشار از بدنه بازار سرمایه برداشته شود. شناخت صالح آبادی از بازار سرمایه، روش های تامین مالی و نیز گسترشی که در زمان ریاست در بازار سرمایه اتفاق افتاد، طبیعتا می تواند کمک شایانی به بازار سرمایه داشته باشد.
امیرباقری گفت: یکی از مهمترین دغدغه های فعلی فعالان اقتصادی تفاوت بین نرخ رسمی و نرخ بازار آزاد است که انتظار می رود در میان مدت این دو نرخ نسبت به یکدیگر همگرایی پیدا کنند و ضمن ایجاد سد برای رانت جویی، زمینه بازگشت رونق به تولید فراهم شود. ارتباط بانک ها با بانک مرکزی یکی از مهمترین دغدغه هایی بود که نقش رگولاتوری را در پاره ای از موارد دستخوش تغییر کرد. به نظر می رسد با ریاست صالح آبادی زمینه ترمیم این رابطه فراهم شود. در وضعیت اقتصاد مقاومتی و جنگ اقتصادی فعلی، چنین امکانی وجود دارد که بانک ها بتوانند بصورت یکپارچه سنگردار این عرصه باشند.
*چالش این روزهای بورس؛ نادیده گرفتن ارزش دارایی شرکتها
مصطفی نصر اصفهانی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با بورس نیوز بیان کرد: بازار سرمایه متناسب با رشد قیمتهای جهانی رشد نکرده، اما ممکن است بازار دغدغههایی داشته باشد که مانع رشد بیشتر قیمت سهام شده است. شاید یکی از این دغدغه ها عدم خوشبینی به تثبیت یا تداوم رشد قیمت های جهانی باشد.
وی افزود: شخصاً اعتقادی به کاهش قیمتهای جهانی ندارم و به نظر می رسد قیمت محصولاتی همچون مس یا اوره جای افت قابل توجهی نخواهد داشت و انتظار کاهش محسوس سودآوری شرکت ها نمی رود. اما نکته اینجاست که اصولاً بازار سرمایه ما در شرایط فعلی بیشتر به EPS و سودآوری شرکتها توجه میکند و ارزش داراییهای شرکتها از نگاه سرمایه گذاران دور مانده است. برخی از شرکتهای بازار سرمایه ما دارایی های ارزشمندی در اختیار دارند که این داراییها در جریان تولید مورد استفاده قرار نمیگیرند و این شرکتها در سالهای آینده امکان فروش این داراییها و شناسایی سود بسیار مناسب را خواهند داشت. این موضوع این روزها به چالشی برای بازار سرمایه ما تبدیل شده و نه فقط سرمایهگذاران خرد که حتی سرمایهگذاران حرفهای و حتی تحلیلگران بازار هم به سهم ها فقط بر مبنای EPS شرکت نگاه میکنند و به ارزش دارایی شرکت ها بهایی نمی دهند. تحلیل ها نشان می دهد حدود ۱۰۰ شرکت بازار سرمایه با در نظر گرفتن ارزش داراییهای شرکت، بسیار کمتر از ارزش ذاتی معامله می شوند. این نگاه باید به بازار سرمایه تغییر کند. ارزش گذاری یک سهم فقط بر مبنای عملکرد گذشته شرکت، روش چندان مناسبی نیست و سرمایهگذاران در کنار EPS و P/E و وضعیت عملیاتی سهم، باید ارزش دارایی های شرکت را هم مد نظر قرار دهند. خیلی از شرکت های بازار سرمایه زمین های ارزشمندی در تملک دارند که حذف آنها خللی در عملیات شرکت ایجاد نمی کند؛ البته انتظار می رود با انتشار گزارش های شفاف جزئیات زمین و ساختمان شرکتها، بازار نگاه منطقی تری به این موضوع داشته باشد.
این کارشناس بازار سرمایه در معرفی صنایع ارزنده تر بازار از منظر تحلیلی گفت: سرمایه گذاران می توانند قیمت های جهانی را در نیمه دوم هم در همین محدوده فعلی تصویب شده در نظر بگیرند و انتظار افت قابل توجه قیمت های جهانی نمی رود؛ اما برای سرمایه گذاری و انتخاب سهم باید وضعیت هر شرکت به طور مجزا مورد بررسی قرار بگیرد و بهتر است سرمایه گذاران به جای نگاه کلی به صنایع و گروههای بازار، روند سودآوری و ارزش دارایی های شرکت ها را تک به تک بررسی کنند و بعد، اقدام به خرید شود.
*وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد افت 22281 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 5883 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 954 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 501 نماد منفی و 128 نماد مثبت بودهاند. همچنین 171 نماد صف فروش و 48 نماد صف خرید داشته اند. بیشترین ورود پول حقیقی به ورازی و بیشترین ورود پول حقوقی به آریان اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 27،800
سکه 11،862,000
آبشده 4،980,000
طلای هیجده عیار 1،149،900
انس1,757
*” بیتوجهی حقیقیها به رشد سهام “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « بیتوجهی حقیقیها به رشد سهام » نوشت:معاملات هفته گذشته بورس تهران با رشد ۶/ ۳درصدی شاخص کل پایان یافت و این نماگر ضمن تجربه دومین هفته پیاپی مثبت، توانست از میانه ابرکانال ۴/ ۱میلیون واحد عبور کند. با این حال سهامداران حقیقی همچنان ترجیح دادند فروشنده باقی بمانند. به این ترتیب در مجموع دادوستدهای هفته منتهی به ۱۴مهرماه، سهامی به ارزش ۵۵۵میلیارد تومان از سبد سهامداران حقیقی به پرتفوی حقوقیها منتقل شد تا بازیگران خرد بورس تهران برای ششمین هفته متوالی به فعالیت در زمین فروش سهام ادامه دهند. با وجود رشد میانگین قیمت سهام و پشتوانههای بنیادی اما به نظر میرسد از یکسو هراس بورسبازان حقیقی از افول مجدد قیمتها و از سوی دیگر انتظار برای انتشار عملکرد فصلی بنگاههای بورسی، مهمترین دلیل تعلل سرمایه این دسته از بازیگران بورسی به گردونه معاملات سهام است.
در هفته ‘گذشته از 38 گروه فعال بورسی، در 14 صنعت شاهد ثبت خالص خرید مثبت سهامداران حقیقی بودیم و در مقابل این دسته از بازیگران سهام ترجیح دادند سهام خود را در 25 گروه دیگر به فروش برسانند. در این میان بیشترین اقبال حقیقیها به زیرمجموعههای گروه محصولات شیمیایی معطوف شد. در میان فلزیها، این «خراسان» بود که بیش از سایرین در مرکز توجه سهامداران خرد قرار گرفت. به هر روی در مجموع دادوستدهای هفته گذشته، شاهد جابهجایی سهامی به ارزش 132میلیارد و 856میلیون تومان از زیرمجموعه پتروشیمی در مسیر حقوقی به حقیقی بودیم. رشد بهای جهانی نفت و گاز از مهمترین دلایل ورود سرمایههای حقیقی به سهام پتروشیمی بود. پس از آن نوبت به صنعت کانههای فلزی رسید تا در لیست خرید سهامداران خرد جای بگیرد. در این راستا معدنیها معاملات هفتگی خود را با خالص خرید 58میلیارد و 297میلیون تومان حقیقیها به پایان رساندند. سومین گروهی که در لیست خرید حقیقیها قرار گرفت، صنعت مواد و محصولات دارویی بود. افزایش زمزمههای قطعیت یافتن حذف ارز 4200 از مهمترین عواملی است که موجب توجه حقیقیها به سهام دارویی شده است. جایی که شرکتهای تولیدکننده دارو یک به یک از افزایش نرخ محصولات خود به دلیل تغییر مبنا از ارز دولتی به نیمایی خبر میدهند.
به این ترتیب روز چهارشنبه پالایشگاههای بورسی در مجموع خالص ورود 68میلیارد و 166میلیون تومانی را تجربه کردند. دستورالعمل جدید وزارت نفت برای خوراک دریافتی پالایشگاهها و افزایش تخفیف در نظر گرفته شده از مهمترین دلایل افزایش توجه سهامداران خرد به سهام پالایشی بود.. در مجموع روز چهارشنبه شاهد ورود سرمایههای خرد به 16 گروه در مقابل خروج از 22 صنعت بودیم.