خبر عصرگاهی «بورساوا» سهشنبه 9 شهریور 1400

سر خط خبرها:
در سی و یکمین همایش بانکداری اسلامی؛ انتقاد خاندوزی از خلق پول مخرب بانکها
دکتر دهقان دهنوی: گام تازه سازمان بورس برای سلامت بازار سرمایه
بازار سهام دوباره به مدار صعودی باز میگردد
چالشها با استقلال شورای عالی بورس
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
و ” چرایی تغییر رفتار بورسبازان”
*در سی و یکمین همایش بانکداری اسلامی؛ انتقاد خاندوزی از خلق پول مخرب بانکها
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پژوهشکده پولی و بانکی، سید احسان خاندوزی صبح امروز در سی و یکمین همایش بانکداری اسلامی اظهار داشت: به دلیل نقش بانکی بانکها در تأمین مالی در اقتصاد، باید پرسید بانکی که با بدهکار کردن خود کار میکند آیا اعتبار جدید صرف بخشهای مولد و فعالیتهای کارآفرینانه و مورد تقاضای مردم شده یا صرف امور غیرمولد میشود؟ بانک قدرت خود را صرف ساخت و یا خراب کردن چه واقعیتی در اقتصاد ایران کرده است؟
خاندوزی ادامه داد: سوال این است که بانک از قدرت خلق پول خود برای چه ساختها و تخریبهایی استفاده میکند؟ انحراف پول از بخش واقعی یعنی تخریب اقتصاد. مسئله فقط کمیت خلق پول نیست و کیفیت آن نیز مهم است و بانکها باید به نحوی هدایت شوند که نقش سازنده پول در کانون توجه آنها باشد. محور دوم حکمرانی شرکتی است. اگر منافع بانکها اقتضا نکند که وارد حمایت از تولید شوند، چه خدماتی متوجه آنها است؟
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به تحولات جدید در حوزه بانکداری دیجیتال خاطرنشان کرد: فناوریهایی چون قراردادهای هوشمند، زنجیره بلوکی و سایر فناوریهای نوین در این حوزه امکان کنترل بر جریان وجوه مالی را افزایش میدهد و این امکان بی نظیری را در جهت نظارت و مقابله با پولشویی ایجاد میکند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر لزوم تغییر دامنه پرداخت تسهیلات بانکی به سمت دهکهای پایین جامعه، خاطرنشان کرد: نظام بانکی وثیقه محور ثروتمندان را بر فقرا ترجیح میدهد و منابع مالی را از کسانی که بیشترین نیاز را دارند دریغ میکند که این امر نابرابریها را تعمیق خواهد کرد.
*دکتر دهقان دهنوی: گام تازه سازمان بورس برای سلامت بازار سرمایه
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از بورس نیوز، دکتر دهنوی در رابطه با اقدامات سازمان بورس در مواجهه با تخلفات صورت گرفته در بازار سرمایه گفت: یکی از محورهای خیلی مهم، بحث قوانین و مقررات بازدارنده است تا از بروز تخلفات جلوگیری کند و انگیزه تخلف را از بین ببرد. این موضوع نیازمند اصلاحاتی در قوانین و مقررات خواهد بود که در حال پیگیری و بررسی آن هستیم.
وی در ادامه گفت: محور مورد بررسی دیگر، توسعه سیستمهای فناوری اطلاعات است. بههرحال، بازار سرمایه رشد کرده و تعداد فعالان این بازار بسیار زیاد شده و امکان مدیریت و نظارت بر تمام معاملات توسط انسان وجود ندارد. در حال حاضر سیستمها در بحث نظارت بر بازار، کمک زیادی به ما میکنند و قسمت قابل توجهی از نظارتی که توسط سازمان بورس و اوراق بهادار صورت میگیرد، توسط سیستمها صورت میپذیرد؛ اما هرچقدر بتوان این سیستمها را توسعه داد و تقویت کرد، تشخیص جرائم و تخلفات تقویت خواهد شد. این دو محور بهشدت در سازمان در حال بررسی و پیگیری است.
وی تصریح کرد: سومین محور، محور نیروی انسانی است. رشد بازار سرمایه در سالهای ۹۸ و ۹۹، فراتر از انتظارات و برنامهریزیهای قبل بود و در دو سال اخیر هم حضور مردم و هم تعداد معاملات و هم حجم معاملات بهشدت افزایش پیداکرده است. بنابراین ساختارهای سازمان بورس و همچنین حوزه نیروی انسانی در سازمان بورس هم باید توسعه پیدا کند.
نکته حائز اهمیت این است که بههرحال هیچ نظارتی بهطور کامل صرفا از طرف ناظر ممکن نیست. به همین دلیل، بهعنوان کانال دیگر نظارتی، بخش دیده بان بازار سرمایه را مورد تمرکز و توجه قرار دادهایم و کلیه فعالان بازار سرمایه، مدیران نهادهای مالی و حقوقی بازار، معامله گران و… امکان ارائه گزارش تخلفات صورت گرفته در بازار سرمایه را به دیده بان بازار دارند. هر تخلفی که توسط این افراد به دیدهبان بازار گزارش شود، موردبررسی قرار خواهد گرفت و بهاینترتیب نظارت قویتری بر بازار سرمایه خواهیم داشت.
*بازار سهام دوباره به مدار صعودی باز میگردد
«سهیل کلاهچی» امروز در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا با بیان اینکه بازار سهام در نخستین روز هفته روند صعودی خوبی را در معاملات خود تجربه کرد، گفت: بازار از روز یکشنبه وارد مدار اصلاحی شد و امکان تداوم این اصلاح برای مدتی موقت در بازار وجود دارد اما براساس پیشبینیهای صورت گرفته احتمال بازگشت بازار به مدار صعودی بیشتر از تداوم روند اصلاحی آن برای مدتی طولانی است.
کلاهچی با بیان اینکه با توجه به شرایط حاکم در اقتصاد کشور، قیمت دلار با نرخ ٢٧ هزار تومان ارزان است و افزایش قیمت این ارز طبیعی خواهد بود، اظهار داشت: شاخص کل و کلیت بازار سهام همسو با افزایش قیمت دلار در مدار صعودی قرار می گیرند و با رشدی معقول همراه خواهند شد که در این میان سهامداران می توانند بازدهی چشمگیری را از این بازار کسب کنند.
*چالشها با استقلال شورای عالی بورس
معصومه طاهر خانی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان،در رابطه با استقلال شورای عالی بورس اظهار کرد:قانون فعلی بازار سرمایه در سال ۸۴ مصوب شد که بر اساس این قانون، تصمیم بر این شد که نهاد ناظر و نهاد مجری از یکدیگر جدا شوند.
طاهری خانی افزود: ملاحظه میکنیم که شورای عالی بورس که قرار بود نقش سیاست گذار را داشته باشد تقریبا ۸۰ درصد ترکیب اعضای حاضر در آن دولتی هستند بنابر این عمدتا تصمیمات در راستای اهداف و برنامههای دولت حاضر اتخاذ میشود و منافع و برنامه ریزیها به سوی برنامههای خاصی که دولت دارد، میرود و آن اهداف محقق میشود نه لزوما چیزی که بتواند به نفع بازار سرمایه باشد.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: منظور از استقلال شورای عالی بورس این است که تا جایی که امکان پذیر هست این ترکیب به بخش غیر دولتی منتقل شود. یعنی وزن بازار سرمایه به ویژه فعالان بازار، بخش خصوصی پررنگتر شود از سوی دیگر اصلا اطلاع رسانی از سوی شورای عالی بورس کامل انجام نمیشود و کسی نیست که گزارشی از عملکرد آن دهد. ولی اگر استقلال پیدا کند شرایط متفاوت خواهد بود.
وی افزود: شورای عالی بورس اگر به سمت ترکیبی هرچه غیر دولتیتر برود و به استقلال نزدیک شود قطع به یقین تصمیماتی که میتواند اتخاذ شود از جنس توسعه خواهد بود و این استقلال میتواند سبب شود که از ملاحظه کاریها و کند بودن تصمیمات جلوگیری شود، که در مجموع کل این موضوع یعنی استقلال شورای عالی بورس میتواند به سود بازار سرمایه تمام شود.
*وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد افت 27810 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات تنها 12290 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 686 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 451 نماد منفی و 175نماد مثبت بودهاند. همچنین 196 نماد صف فروش و 75 نماد صف خرید داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به شبندر و بیشترین ورود پول حقوقی به شپنا اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 27،400
سکه 11،989,000
آبشده 5،053,000
طلای هیجده عیار 1،167،500
انس 1,814
* ” چرایی تغییر رفتار بورسبازان”
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « چرایی تغییر رفتار بورسبازان » نوشت: بازار سهام بر مبنای انتظارات رفتار میکند. هر زمانیکه انتظارات بازار از تورم افزایشی باشد سرمایهگذاران در خرید سهام ملاحظات کمتری بهخرج میدهند. سال گذشته بهدلیل اینکه احساس میشد برجام در شرف وقوع است احتمال میرفت که قیمت دلار کاهشی شود، در نتیجه انتظارات تورمی کاهشی شد. با گذشت زمان خبری از برجام نشد و اکنون با تورم و کسری بودجه شدید مواجه هستیم. در عین حال بورس هم مجددا اقدام بهبازبینی مفروضات خود کرد و با دلار بالاتری نرخها را مورد ارزیابی قرار داد. با توجه به اینکه بخش قابلتوجهی از بازار سهام کشور تحتتاثیر قیمت فلزات و نفت قرار دارد، بنابراین افزایش نرخ تورم و دلار در کنار رشد قیمت کامودیتیها اجازه نزول بهبازار سهام را نداد. بر این اساس از خردادماه شرکتهای حقوقی اقدام بهخرید سهام کردند و بهدنبال آن برخی از سرمایهگذاران حقیقی نیز همراه این موج شدند. خرید سهام شرکتهای کامودیتیمحور که ارتباطی مستقیم با نرخ دلار دارند و در ادامه خرید سهام سایر شرکتها در دستور کار قرار گرفت. بر این اساس تمام شرکتها از کف قیمتی خود فاصله گرفتند. شاخصکل بورس اوراق بهادار تهران نیز از محدوده یکمیلیون و ۱۰۰ هزار واحدی تا محدوده یکمیلیون و ۵۷۵ هزار واحدی پیش رفت البته دلار هم همزمان وارد اصلاح شد و از محدوده ۲۸ هزار و ۱۰۰تومان تا ۲۷ هزار تومان کاهش پیدا کرد. در کنار این موضوع، بازگشایی نمادهایی که طولانیمدت بسته بودند در کوتاهمدت اثر قابلتوجهی را در بازار خواهند داشت. بنابراین موارد مطرحشده دست بهدست یکدیگر دادند و باعث منفیشدن بازار در روز معاملاتی گذشته شدند. شناسایی سود عامل مهمتری محسوب میشود چراکه بهطور معمول شناسایی سود با یک بهانهای روی میدهد. بهانه دیروز بازار هم اصلاح دلار بود اما اینکه آینده چه خواهد شد، باید گفت که چشمانداز بازار بهمتغیرهای بنیادی بستگی دارد. در حالحاضر متاسفانه برای نرخ ارز خیلی نمیتوان کاهشی را متصور بود مگر اینکه کشور بهشرایطی بازگردد که بتوان روزانه ۲میلیون بشکه نفت فروخت. در غیر اینصورت نمیتوان تورم را کنترل کرد. این عدمکنترل هم این است که بازار سهام روند صعودی خود را ادامه خواهد داد هرچند ممکن است با اصلاحات مقطعی همراه باشیم اما بهطور کلی روند صعودی پابرجاست.