خبر عصرگاهی «بورساوا» سهشنبه 4 آبان 1400

سر خط خبرها:
ورود کمیسیون اصل ۹۰ مجلس به پرداخت غیرسجامی سود مجامع شرکتها
عضو شورای عالی بورس؛ آفت بلاتکلیفی در سهام عدالت، دامنگیر تمام بورس میشود
مدیریت نظارت بر کارگزارن: لغو دسترسی کارگزاران بورس به سامانه “نامک” ۴۰ روز بعد از مصوبه ابلاغ شد
افزایش سود بانکی، تهدید مهمی برای بازار سرمایه محسوب میشود؟
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” ریز نمرات تابستانی منتخبان بورس “
*ورود کمیسیون اصل ۹۰ مجلس به پرداخت غیرسجامی سود مجامع شرکتها
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، حسن شجاعی، رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: پرداخت سود شرکتهای بورسی با روشهای غیرسجامی موجب شده که سود به جای این که به دست مردم برسد در حساب خود شرکتها رسوب کند.
وی در ادامه نوشته است: انتظار میرود رئیس جدید سازمان بورس، شرکتها را مکلف کند تا سود را از طریق سجام پرداخت کنند. در این مسیر کمیسیون اصل نود پیگیر حقوق سهامداران خرد خواهد بود.
* عضو شورای عالی بورس؛ آفت بلاتکلیفی در سهام عدالت، دامنگیر تمام بورس میشود
حمید رضا دانش کاظمی عضو شورای عالی بورس در گفتوگو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در رابطه با سهام عدالت و مشکلات متعدد آن بیان کرد: در چندین جلسه شورای عالی بورس سهام عدالت موضوع و محور اصلی بوده است و همچنان نیز از باب مدیریت شرکتهای سرمایه گذاری استانی و وضعیت شرکتهای سرمایه پذیر جمع بندی نهایی نشده است. شرکتهای سرمایه گذاری استانی جزو شرکتهای بزرگ کشور محسوب میشوند. شرکتهایی که چند صد هزار میلیارد تومان ارزش بازارشان است و به دلیل عدم تعیین و تکلیف مدیریت در این شرکتها آسیب این بلاتکلیفی به شرکتهای تابع و شرکتهای سرمایه پذیر نیز در حال انتقال است.
این مقام مسئول در ادامه اظهار کرد: این آفت صرفا به سهامداران عدالت باز نمیگردد و حتی دامنگیر سهامداران شرکتهای سرمایه پذیر مانند فولاد مبارکه و مس نیز میشود. فرض کنید شرکتهای مورد اشاره میخواهند افزایش سرمایه بدهند. شرکتهای سرمایهگذاری استانی به عنوان یکی از سهامداران مهم این شرکتها که بعضا عضو هئیت مدیره آنها هم هستند باید تعیین و تکلیف کنند که در افزایش سرمایه چگونه میخواهند شرکت کنند، بنابراین موضوع بسیار فراتر است.
وی افزود: امید است با اصلاحاتی که در سازمان بورس و شورای عالی بورس رخ داده تعیین تکلیف سهام عدالت در سریعترین زمان ممکن صورت بگیرد یا سریعتر ابزارهای مالی در بورس طراحی شود که این ابزارها و صندوقها که سهامداران نیز در آن تزریق نقدینگی دارند، بتوانند سهم افرادی را که میخواهند سهام خود را به فروش برسانند خریداری کنند.
*مدیریت نظارت بر کارگزارن: لغو دسترسی کارگزاران بورس به سامانه “نامک” ۴۰ روز بعد از مصوبه ابلاغ شد
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، مدیریت نظارت بر کارگزارن سازمان بورس مصوبه 22 شهریور هیات مدیره سازمان بورس را با تاخیر حدود 40 روز ابلاغ و به همه 109 شرکت کارگزاری فعال در بورس و فرابورس اعلام کرد: محدودیت دسترسی کارگزاران به سامانه “نامک” که از سال 95 وضع شده بود، لغو شده و بورس های تهران ، کالا ، فرابورس و انرژی می توانند اقدام به ارایه دسترسی جدید کنند .
سامانه نامک ،درگاه ارسال سفارش به سمت سامانه معاملات بوده که از سال 91 به بهره برداری رسیده و وظیفه دریافت سفارشات از معاملهگر کارگزاری و ارسال آنها به سامانه معاملاتی را برعهده دارد. هیاتمدیره سازمان بورس سال 95 در راستای حمایت از شرکتهای نرمافزاری ارائه دهنده خدمات برخط ، توسعه سامانه نامک را متوقف کرد و تصمیم گرفت تعداد ایستگاههای معاملاتی، افزایش نیابد .
*افزایش سود بانکی، تهدید مهمی برای بازار سرمایه محسوب میشود؟
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری «سامان مجد» در گفت و گو با پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) ضمن اشاره به این مطلب که یکی از دغدغه های مهم این روزهای اهالی بازار سرمایه حول محور رشد نرخ سود بانکی می چرخد؛ به عبارتی زمزمههای افزایش نرخ بهره یا نرخ سود از دلایلی است که بین سهامداران هراس ایجاد کرده و نسبت به آن شتابزده دست به تصمیمگیری گرفتند گفت: موضوع مهمی که باید مورد توجه سهامداران حقیقی و حقوقی بازار سرمایه قرار گیرد مسأله شدت اثرگذاری تغییرات نرخ بهره بر بازار سرمایه است.
محمد مهدی مومنزاده، در ادامه افزود: براساس مبانی نظری، افزایش نرخ بهره از طریق افزایش جذابیت نسبی ابزارهای درآمد ثابت، منجر به کاهش تمایل سرمایهگذاران به گزینههای ریسکی نظیر سهام خواهد شد و این موضوع منجر به حرکت منابع در بین بازارها به نفع ابزارهای درآمد ثابت نظیر اوراق و سپرده خواهد شد.
این فعال بازار سرمایه افزود: تجارب مختلف اقتصادها در نقاط مختلف دنیا نیز نشانگر وجود و برقراری این رابطه متقابل است به شکلی که کاهش نرخ بهره در بیشتر کشورها پس از وقوع بیماری کرونا منجر به رشد قابل ملاحظه قیمت در بازارهای سهام و سایر بازارهای دارایی شد.
این کارشناس بازارسرمایه ادامه داد: بر پایه مبانی و تجارب یاد شده، تحلیلها و اخبار زیادی طی هفتههای اخیر منتشر شده که افزایش نرخ بهره منجر به کاهش جذابیت بازار سهام خواهد شد، اما به نظر میرسد که این گزاره چندان صحیح نباشد.
مومن زاده افزود: به نظر میرسد که فعالان بازار سهام در شرایط بیشواکنشی نسبت به این اتفاق قرار دارند و این سطح شتابزدگی در تصمیمگیری نیازمند تعدیل انتظارات و تعمیق تحلیلها هستند، بنابراین با توجه به گزارش های شرکت ها و نسبت های فعلی بازار همچون نسبت قیمت به درآمد خروج منابع از بازار سهام چندان صحیح به نظر نمیرسد.
وی گفت: به طور قطع، نرخهای فعلی در محدوده ۲۰ درصد جذابیت چندانی ندارد، بنابراین میتوان گفت تغییرات مختصر نرخ سود یا نرخ بهره در شرایط فعلی تهدید چندان مهمی برای بازار سرمایه تلقی نمیشود.
* وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 336 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 3897 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 430 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 441 نماد منفی و 173 نماد مثبت بودهاند. همچنین 191 نماد صف فروش و 47 نماد صف خرید داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به اتکای و بیشترین ورود پول حقوقی به وپارس اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 27،510
سکه 11،848,000
آبشده 5،041,000
طلای هیجده عیار 1،164,000
انس 1,802
*” ریز نمرات تابستانی منتخبان بورس “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « ریز نمرات تابستانی منتخبان بورس » نوشت: در چند روز گذشته شاهد ترافیک گزارش عملکرد فصلی و ۶ماهه شرکتها روی سامانه کدال بودیم. گرچه گزارشهای منتشر شده نسبت به مدت مشابه سال قبل از افزایش سودآوری برخی شرکتها خبر میدهد اما عمده گزارشها از انتظار فعالان بازار ضعیفتر بود و موجبات نگرانی اهالی بازار سرمایه را فراهم آورد. بررسی وضعیت عملکرد شرکتها در نیمه نخست ۱۴۰۰ نشان میدهد افزایش سود اکثر صنایع ناشی از افزایش نرخ فروش بوده است. این وضعیت بیشتر در مورد شرکتهای صادراتمحور صادق است به طوری که در این دسته از شرکتها بخش مهمی از سود به واسطه تفاوت نرخ ارز نیمایی با پیشبینی نرخ دلار در بودجه حاصل شده است. به گفته تحلیلگران، مشکلات اساسی صنایع از جمله تحریمها، هزینههای بالای تولید و قیمتگذاری دستوری وضعیت ناخوشایندی را برای برخی صنایع ترسیم میکند. در این میان خودروسازان همچنان اوضاع مناسبی ندارند و سایه قیمتگذاری دستوری را میتوان به وضوح در عملکرد نیمه نخست این صنعت مشاهده کرد.
در گزارشهای منتشر شده مطابق با پیشبینیها شرکتهای صادراتمحور وضعیت بهتری ترسیم شده است:
در این گروهها به دلیل قطعیهای پیدرپی برق در تابستان انتظار میرفت شاهد گزارشهای مطلوبی نباشیم. در این گروه دو لیدر «فولاد» و«فملی» گزارش مناسبی ارائه دادند، بهطوری که فولاد در ۶ماهه اعلام کرده که ۲۳۲درصد نسبت به مدت مشابه افزایش داشته است. همچنین فملی که با افزایش قیمت جهانی مس اوضاع مناسبی دارد در ۶ماه ۱۵۸درصد نسبت به ۶ماه سال قبل افزایش داشته است
برخلاف این گروه، صنعت خودروسازی با وجود کاهش زیان در میان لیدرها اما همچنان اوضاع مناسبی در گزارشها ترسیم نمیکند. مشکلات اساسی این صنعت تحریمها، هزینههای بالای تولید و قیمتگذاری دستوری است. لیدر این گروه ایران خودرو در ۶ماه زیان ۱۶۵ریالی داشته که البته نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش ۴۵درصدی زیان را نشان میدهد.
گروه بانکی نیز گزارشهای نسبتا ضعیفی ارائه دادند که مهمترین دلیل آن نیز تحریمهای بانکی است.