خبر عصرگاهی «بورساوا» سهشنبه 25 آبان 1400

سر خط خبرها:
نماینده دامغان در مجلس: بورس در دست سرمایهداران
پیشنهاد اقتصاددانان چرا همیشه سیاست اول بوده و اقتصاد دوم؟
مذاکرات، برجام و سناریوهای پیش روی بازار سرمایه
خروج دولت از جهتدهی اقتصادی؛ راهکاری برای برونرفت از مشکلات اقتصادی
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” سنگ دلار به پای بورس “
*نماینده دامغان در مجلس: بورس در دست سرمایهداران
علی اکبر علیزاده برمی در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه در بورس دو قسمت حقوقیها و حقیقیها فعال هستند و حقوقیها مجموعه سرمایهداران بزرگ هستند که یک مجموعههای عظیم بورسی را در اختیار دارند و حقیقیها نیز مردمی هستند که قسمتی از سرمایههایشان را از این جهت که نمیتوانند با آن کار مثبت تولیدی انجام دهند به این بازار میآورند تا به یک درآمدی دست پیدا کنند، ابراز کرد: مشکل این شرایط آن است که مردم نمیتوانند مشکلات زندگی شأن را حل کنند.
وی افزود: مشکل این است که حقوقیها صاحبان حقیقی بورس هستند و به راحتی با شطرنج بورس بازی میکنند و قیمتها را به نسبتی که میخواهند بالا و پایین میآورند.
عضو خانه ملت با بیان اینکه بورس بهترین مکان برای گردآوری نقدینگی مردم است، گفت: انتظارات از وزیر اقتصاد برای حل مشکلات اقتصادی مردم زیاد است اما سخنان خاندوزی در مجلس چندان قانع کننده نبوده است.
علیزاده برمی با بیان اینکه انتظاری که از وزیر اقتصاد میرفت این بود که این اوضاع را با وضع قوانین جدی و نظارتهای شدید تغییر دهد بهگونهای که تا آنجا که میتواند سرمایههای خُرد بورسیهای حقیقی که مردم معمولی هستند حفظ شود، ابراز کرد: این موضوع حاصل نشده است.
وی افزود: متأسفانه چند وقت قبل نیز ریزش ۴۰ هزار واحدی در بورس را داشتیم که مفهومش این است که حقوقیها بلافاصله با بازی شطرنج دیگری، ضررشان را جبران میکنند اما واقعیت آن است که سرمایههای خُرد مردم از بین میرود.
*پیشنهاد اقتصاددانان چرا همیشه سیاست اول بوده و اقتصاد دوم؟
یحیی آلاسحاق اقتصاددان و رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به اینکه مسائل اقتصادی انفرادی نیست و برآیند مسائل مختلفی از جمله سیاسی، فرهنگی، و اجتماعی است گفت: بررسیها نشان میدهد وضعیت این بخشها نتایج اقتصادی را در کشور به وجود میآورد. باید شاخصهای کلان کشور در وضعیت فعلی اقتصاد مورد بررسی قرار گیرد.
وی افزود: وضعیت امروز اقتصاد کشور ماحصل عوامل مدیریتی در حوزه اقتصاد، روابط بینالملل و اولویتهای سیاسی است. متأسفانه با توجه به توانمندی کشور و پتانسیل موجود در ایران و ذخایر بالای نفت و گاز نباید شرایط فعلی اقتصادی ما اینگونه باشد. در زمان حاضر ما از اهداف خود در اقتصاد فاصله زیادی داریم که برای حل موانع باید نخست شاخصهای اولویتدار در کشور مورد بررسی قرار گیرد. آیا در سیاستگذاریهای ما موضوعات اقتصادی اولویت نخست را دارد؟
وی با طرح این پرسش که چرا حجم نقدینگی زیاد شده و چه اثرات منفی در اقتصاد کشور به وجود آورده است، گفت: اصولاً حجم نقدینگی اگر با تولید ناخالص ملی هماهنگ باشد مشکلی به وجود نمیآید اما مشکل اینجاست که متأسفانه طی سالهای اخیر شاهد رشد نقدینگی بسیار بالایی بودهایم و از آن طرف تولید به همان میزان رشد پیدا نکرده است، دولت برای مدیریت این موضوع تصمیم به ثبات قیمتها گرفت اما این سیاست نهتنها آثار مثبتی نداشت بلکه فنر افزایش قیمتها را تشدید و اثرات نامطلوب خود را طی سالهای اخیر و حتی امسال گذاشته است.
وی در خصوص یارانه پنهان و اینکه چرا دهها میلیارد دلار یارانه پنهان توسط دولت پرداخت میشود، متذکر شد: اگر یارانهها براساس هدفگذاریها و سیاستگذاریها هزینه میشد بهطور حتم ما نتایج مثبت آن را در بخش تولید میدیدیم. در نهایت مصرفکننده نیز با کاهش قیمتها منتفع اصلی این موضوع بود اما این اتفاق به وجود نیامده است. امروز یارانهها نه به جیب تولیدکننده رفته است نه مصرفکننده، میزان شرکتهای زیانده بالاست همین عامل باعث میشود که ما نتوانیم منابع لازم را برای رشد اقتصادی کشور صرف کنیم.
*مذاکرات، برجام و سناریوهای پیش روی بازار سرمایه
مدیرعامل مرکز مالی ایران با بیان اینکه رخدادهای سیاسی همواره بر بازار های مالی ایران و جهان تاثیرگذار بوده است، به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: تحریمهای اعمال شده علیه جمهوری اسلامی ایران در زمینههای صادرات نفت ایران و تحریم بانک مرکزی ایران از جمله مهمترین رخدادهای سیاسی در این زمینه بوده که منجر به ناتوانی بانک مرکزی ایران در وصول درآمد حاصل از فروش نفت به کشورهای جهان شده است.
سجاد موحد با اشاره به اینکه علت اصلی نوسانات بازارهای مختلف از جمله بازار سرمایه را باید در رشد نقدینگی و افزایش این رشد در سالهای اخیر دانست، گفت: در حالی که متوسط رشد نقدینگی در ۴۰ سال گذشته حدود ۲۴ درصد بوده، این میزان در ماههای اخیر به بیش از ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده است و درصورت ادامه دار بودن این رشد تا پایان سال، با حجم نقدینگی ۴ هزار و ۶۳۱ هزار میلیارد تومان و رشد متوسط سالانه ۳۳.۲ درصدی روبه رو خواهیم شد.
وی با بیان اینکه کسری بودجه دولت عامل دیگر خلق پول و رشد نقدینگی است، عنوان کرد: عامل مسلط خلق پول در اقتصاد و افزایش نقدینگی، همواره کسری بودجه دولت بوده است، به گونهای که میتوان گفت عمده پول موجود در اقتصاد به واسطه تأمین مالی این کسری، انتشار یافته است. به عبارتی، کسری بودجه دولت تا پیش از کاهش درآمدهای نفتی دیده نمیشد. اما با کاهش درآمدهای نفتی دولت، این کسری بودجه به تدریج نمایان شده است و در صورت عدم تأمین این کسری از منابع ممکن دیگر از جمله انتشار اوراق به ناگزیر استفاده میشود که دوباره این کسری، دیر یا زود از محل پایه پولی بانک مرکزی تأمین خواهد شد.
موحد با اشاره به این مطلب که نااطمینانی در مورد افق پیش روی اقتصاد کشور منجر می شود تا مردم ریال کمتر نگه داشته و سعی کنند در اولین فرصت ممکن ریال خود را تبدیل به دارایی دیگری کنند، گفت: با این کار، مردم میتوانند ثروت خود را در مقابل نوسانات و تورم پیشروی اقتصاد مصون و حفظ کنند زیرا مردم انتظار دارند که قیمتها در آینده افزایش پیدا کند و از این رو ترجیح میدهند تا در صورت امکان پول نقد نگهداری نکنند که این خود منجر به افزایش سرعت گردش پول میشود.
*خروج دولت از جهتدهی اقتصادی؛ راهکاری برای برونرفت از مشکلات اقتصادی
یک کارشناس خبره خودرو در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) اظهار کرد: قیمتگذاری دستوری اگرچه یکی از عوامل موثر بر نابودی صنعت خودروسازی بوده است، اما چنانچه قیمت خودرو شناور هم میبود، باز هم وضعیت صنعت خودروسازی بهتر از این شرایط نبود.
زاوه با اشاره به آزادسازی نرخ محصولات خودرویی گفت: بدیهی است تولیدکنندگان در تولید هر کالایی، در حوزههای بهای تمام شده و قیمت فروش، باید اجازه تصمیمگیری و نرخگذاری داشته باشند. تعیین قیمت نباید از سوی یک ارگان دیگر باشد و پاسخگویی از سمت یک نهاد دیگر.
این کارشناس خودرو با اشاره به ضرورت عبور از فضای کنونی حاکم بر صنعت خودروسازی، تأکید کرد: شرکتها باید در مدیریت و در منابع تأمین کالای خود و همچنین در خصوص سایتهای تولیدی مستقل باشند. در حقیقت، باید در حوزه بهای تمام شده، آزادسازی رخ دهد؛ نه اینکه در دستورات دولتی مانند خودکفایی اجباری یا سرمایه گذاری غیر اقتصادی در قالب سایتهای تولیدی شهرستانها بهای تمام شده را هم نتوانند کنترل کنند.
آزادی صنعت خودرو به جذب سرمایههای جدید منجر میشود. جذب سرمایههای جدید نیز میتواند منجر به ایجاد مجموعههای صنعتی جدید در کشور شود که خلق ارزش افزوده را در پی دارد، هرچند مجموعههای فعلی ممکن است کاملا تعطیل شوند، ولی در نهایت، به حفظ صنعت خودرو میانجامد.
زاوه خاطرنشان کرد: به فعل درآوردن پتانسیلهای بالای صنعتی کشور از جمله موضوعاتی است که با شعار محقق نمیشود. این موضوع با خروج دولت از جهتدهی اقتصادی و معطوف شدن آن به نقش رگولاتور امکانپذیر میشود. با رخ دادن این اتفاق، میتوان امیدوار باشیم کل فضای بازار سرمایه علاقه مناسبی به جذب سرمایه در حوزهها و صنایع مختلف نشان دهد.
*وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد افت 7716 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 4136 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 16میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 367 نماد منفی و 237 نماد مثبت بودهاند. همچنین 93 نماد صف خرید و 77 نماد صف فروش داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به پاکشو و بیشترین ورود پول حقوقی به برکت اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 28،260
سکه 12،517,000
آبشده 5،408,000
طلای هیجده عیار 1،248،800
انس 1,867
* ” سنگ دلار به پای بورس “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « سنگ دلار به پای بورس » نوشت: به نظر میرسد که بازار سهام مجددا به دام روندی نزولی افتاده است. روز گذشته و تنها پس از آنکه افزایش اندک شاخصها در روز یکشنبه را شاهد بودیم، قیمت بیشتر نمادهای معامله شده در بازار سهام به محدوده قرمز تابلو رسید تا از این جهت شاهدی بر واهمه بازار از مداخله در سازوکار عادی فعالیت شرکتها باشد. اینطور که به نظر میرسد بازار همچنان نسبت به بروز تغییرات دفعی حساس است. روز گذشته نیز این حساسیت در نماگر اصلی بورس تهران نمایان شد تا مجاب شدن سرمایهگذاران به رویگردانی از ریسکهای بازار یاد شده بیشتر از گذشته نمایان شود. نمود این نمایان شدن اما در شاخص کل بورس به خوبی رویت شد. روز گذشته نماگر اصلی بازار سهام در حالی که بیش از هر چیز تحتتاثیر نمادهای دلاری قرار داشت بیش از ۲۶هزار واحد دیگر افت کرد. این افت که برابر با کاهش ۸۱/ ۱ درصدی میانگین وزنی قیمتها در بورس بود سبب شد در پایان معاملات این روز شاخص کل به سطح یکمیلیون و ۴۱۶هزار واحد برسد. بررسی دقیقتر تحولات رخ داده طی روز گذشته همچنین حکایت از آن دارد که طی همین روز نمادهای کوچک بازار که ممکن است در شاخص اصلی بورس وزن چندانی نداشته باشند نیز در این روز شاهد تغییرات قیمتی تقریبا مشابهی بودند. شاخص هموزن نیز در این روز معادل بیش از یک درصد افت کرد که از این بابت تفاوت چندانی با دماسنج بورس ندارد. از سویی دیگر فرابورس ایران نیز در طول روز یاد شده تغییراتی مشابه را به ثبت رساند. شاخص کل این بازار هم در طول روز دوشنبه ریخت تا همنوایی شاخصها در کلیت بازار سهام سمت و سویی مشابه به خود بگیرد.