خبر عصرگاهی «بورساوا» سهشنبه 2 شهریور 1400

سر خط خبرها:
وزیر پیشنهادی صمت: تورم بیماری مزمن اقتصاد ایران است
خداحافظی وزیر اقتصاد از سهامداران
مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران: امکان پیشخرید متری مسکن در بورس کالا
شفافیت در بورس؛ راه حل مشکلات بازار املاک و مستغلات
چه صنایعی پتانسیل صعود در شرایط فعلی بازار را دارند؟
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” تلاقی اقتصاد و سیاست در بورس”
*وزیر پیشنهادی صمت: تورم بیماری مزمن اقتصاد ایران است
به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری فارس، سید رضا فاطمی امین وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت صبح امروز در صحن علنی مجلس و در دفاع از برنامههای پیشنهادی خود گفت: ما برای تحقق چشم انداز ۱۴۰۴ وظیفه سنگینی داریم و باید عقب ماندگی ها را جبران کنیم.
وی ادامه داد: وزارت صمت بسیار متنوع است. متاسفانه شاهد آشفتگیهای در بازار هستیم و سیمان به یکباره به ۵ برابر می رسد دولت کجاست؟ تورم بیماری مزمن اقتصاد ایران است و برای رفع آن به ۲ تا ۳ سال وقت نیاز است. رشد نقدینگی، تولید و نرخ ارز در تورم نقش دارند.
وزیر پیشنهادی صمت تصریح کرد: در دولت سیزدهم هدف گذاری شده تورم در سال ۱۴۰۲ به نصف تورم سال ۹۹ برسد و بعد به سمت تک رقمی شدن حرکت کند.
فاطمی امین خاطر نشان کرد: به زودی شاهد بازگشت قیمت سیمان به قبل از قطعیهای برق خواهید بود. دولت مردمی و مجلس انقلابی با همراهی هم می توانند کشور را جلو ببرند.
وی تاکید کرد: دولت و وزارت صمت نباید بنگاه سازی کنند اما موظف به بازار سازی هستیم. وظیفه خودم می دانم خود را شریک بنگاهها بدانم نه رقیب. وظیفه ما پشتیبانی بخش خصوصی است. ما باید محیط کسب و کار را تقویت کنیم.
*خداحافظی وزیر اقتصاد از سهامداران
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، فرهاد دژپسند بدون عذرخواهی از سهامدارانی که با دعوت وی و روحانی ، زیان های سنگینی را از سرمایه گذاری در بورس متحمل شدند با انتشار پیام خداحافظی اعلام کرد: در شرایطی عهده دار این مسئولیت شدم که به دلایل مختلف از جمله تحریمها، خروج غیرقانونی آمریکا از برجام و نوسانات و بیثباتیهای حاصله در شرایط اقتصادی و اجتماعی ، پیشبینیها و تحلیلها نیز افق روشنی از وضعیت اقتصادی در سالهای پیش رو را نشان نمیدادند.
البته تصوری از شوک جهانی فراگیری بیماری کرونا و خسارتهای ناشی از آن هم وجود نداشت. در چنین شرایطی انجام اقدامات اساسی در نظر گرفته شد که در چارچوب تکالیف و ماموریتهای قانونی وزارتخانه و همکاری دستگاههای دولتی و پشتیبانی با وجود تعمیق تحریم ،بحران کرونا و تشدید خشکسالی،اقداماتی قابل توجه انجام شد.
*مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران: امکان پیشخرید متری مسکن در بورس کالا
به گزارش پایگاه خبری بازارسرمایه (سنا) و به نقل از رادیو اقتصاد، جواد فلاح گفت: حدود دو سال قبل زمزمههای همکاری وزارت راه و شهرسازی با بازار سرمایه ایران به منظور راهاندازی «صندوق زمین و مسکن» شنیده شد؛ البته این صندوق در سال های گذشته راه اندازی شده بود که خیلی موفقیت آمیز نبود. هدف اولیه این طرح این بود که پروژههای مسکونی و تجاری در بازار سرمایه عرضه شود تا با جذب سرمایههای خرد، هم به تولید مسکن کمک شود و هم برای سهامداران سوددهی داشته باشد.
مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالای ایران گفت: صندوقهای مسکن در بازار سرمایه در دو بخش «زمین و ساختمان» و دیگری «املاک و مستغلات» فعال هستند که این بر اساس برنامه زمانبندی موجود در نیمه دوم سال جاری اجرایی خواهد شد که البته بورس کالا باید مجوزهای قانونی را از سازمان بورس و اوراق دریافت کند و مجوزهای مربوطه در حوزه راه اندازی صندوق املاک و مستغلات در حال اخذ از سازمان بورس است.
وی تصریح کرد: بهتر آن است که نهادهای مختلف به جای برگزاری مزایده به شیوههای سنتی املاکشان را از طریق بورس کالا به فروش برسانند که با توجه به اینکه وظیفه فروش اموال مازاد دستگاههای دولتی به عهده وزارت اقتصاد است، این موضوع نیز توسط وزارت اقتصاد در حال پیگیری است.
فلاح در پایان گفت: دولت با این طرح قادر است شفافیت معاملات را ارائه کند و مردم در شرایط برابر میتوانند با هم رقابت کنند؛ همچنین با انتشار اوراق سلف موازی مسکن نیز مردم می توانند در واگذاری متری مسکن سهیم شوند و سرمایه های خرد و عمده خود را همسو با تورم بازار مسکن حفظ کنند.
*شفافیت در بورس؛ راه حل مشکلات بازار املاک و مستغلات
به گزارش خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، فرنام کارشناس حوزه مسکن در خصوص به سرانجام نرسیدن بورس املاک و مستغلات اظهار کرد: در سال گذشته پس از ۳ سال افزایش قیمت مسکن، بهترین زمان برای جذب سرمایه خرد و نقدینگی سرگردان به سمت حوزه مولد مسکن بود و همچنین بهترین زمان تامین مالی از طریق بازار سرمایه بود که این موضوع در سال گذشته در دستور کار قرار گرفت و اوراق سلف موازی استاندار مطرح شد.
وی بیان کرد: ولی متاسفانه به دنبال بروکراسی اداری و عملکرد ضعیف وزارت اقتصاد در یک سال گذشته که تسهیلات تامین مالی مسکن که ۷ درصد از کل تسهیلات بانکی بود و به جای استفاده از نقدینگی سرگردان، می توانستند بسیار سریع یک تهدید را به فرصت تبدیل کنند، ولی نتوانستند و هنوز درگیر مباحث اداری آن هستند.
فرنام در خصوص عدم استقبال انبوه سازان از بورس املاک و مستغلات به دلیل عدم شفافیت بازار سرمایه اظهار کرد: در طول سالهای اخیر با توجه به گرانی مصالح و افزایش قیمت زمین، ولی سود ساخت مسکن، بسیار بالا بوده است و افراد شاید نخواهند یک حوزه خوب را با سایر افراد سهیم شوند و با افراد دیگر به اشتراک بگذارند.
وی در پایان بیان کرد: برای حل مشکل، عدم استقبال انبوه سازان از بورس املاک و مستغلات نیاز به شفافیت کامل و طراحی مناسب یونیت هاست تا شخص بداند سرمایه خود را در زمین مشخصی سرمایه گذاری کرده و سود کل پروژه تقسیم بر تعداد سهامی می شود که شخص دارد.
* چه صنایعی پتانسیل صعود در شرایط فعلی بازار را دارند؟
محمدرضا صادقی مقدم، کارشناس و فعال بازار سرمایه در گفتوگو با اقتصاد آنلاین، به تشریح شرایط فعلی و پیشبینی آینده بازار پرداخت. صادقی مقدم گفت: در شرایط فعلی، عوامل متعددی میتوانند هم در جهت مثبت و هم در جهت منفی بر بازار تاثیر بگذارند. از طرفی ابهاماتی وجود دارد که باید برای بر طرف شدن آنها کمی منتظر باشیم که مهمترین آنها سیاستهای وزرای اقتصادی جدید در خصوص بازار سرمایه است.
صادقی مقدم نرخ ارز را یکی از عوامل موثر بر صعود بازار خواند و گفت: در حال حاضر قیمت ارز صعودی است و با دیدگاههایی که در مورد توافق برجام و منابع درآمدی های ارزی کشور وجود دارد، کمتر کسی قیمتهای زیر ۲۰هزار تومان برای دلار متصور است همچنین یکی دیگر از تردیدهای بازار را سیاستهای پولی دولت آمریکا و به ویژه تغییر نرخ بهره تلقی کرد و افزود: باید دید که شاخص دلار افزایش خواهد یافت و آیا و در مقابل شاخص کامودیتی در بازارهای جهانی روند نزولی خواهد داشت. موقتی بودن یا نبودن این اتفاق به چشمانداز جهانی به بیماری کرونا و بازگشت اقتصادها به حالت قبل و همچنین آزادسازی ذخایر کامودیتی دولت چین بستگی دارد.
در پایان صادقی مقدم در خصوص صنایع پیشنهادی خود برای سرمایهگذاری گفت: به دلیل آنچه در خصوص چشمانداز سیاستهای خارجی و آینده نرخ ارز گفته شد، همچنان صنایع دلاری به خصوص صنعت پتروشیمی که بیشتر تحت تاثیر قیمتهای جهانی است، میتوانند مورد توجه قرار بگیرند. در حال حاضر نرخ خوراک صنعت پتروشیمی ارزان نیست و به نظر میرسد این صنعت کمتر میتواند در معرض دست درازی دولت قرار بگیرد و سودآوری آن مخدوش شود. همچنین او در ادامه افزود: سهامداران باید این ریسک دستدرازی دولت را در نظر بگیرند و سهامهایی که ممکن است کمتر این ریسک را داشته باشند، برای سرمایهگذاری مناسبتر هستند.
* وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 27551 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 9705 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد ورود 274 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 519 نماد مثبت و تنها 86 نماد منفی بودهاند. همچنین 275 نماد صف خرید و34 نماد صف فروش داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به وبملت و بیشترین ورود پول حقوقی به فولاد اختصاص داشته است.
* آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود27،850
سکه 12،263,000
آبشده 5،114,000
طلای هیجده عیار 1،179،500
انس1,801
* و ” تلاقی اقتصاد و سیاست در بورس”
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « تلاقی اقتصاد و سیاست در بورس » نوشت: بازار سهام در برخی نمادهای معاملاتی بزرگ رشد بیش از ۲۰ درصدی را در بازه زمانی کوتاهی تجربهکرده است. این رشد بعد از یک ریزش بهوقوع پیوست، بنابراین اغلب سرمایهگذارانی که اکنون در سود قرار دارند عملا دست بهعصا حرکت میکنند و غالبا با مشاهده نشانههای کاهش تقاضا در بازار اقدام بهشناسایی و ذخیره سود خواهند کرد.
در حالحاضر اکثر متغیرهای اسمی در اقتصاد در حال رشد بوده و بازار سرمایه از این قاعده مستثنی نیست. بهلحاظ تکنیکالی، خیلی از تکنیکالیستهای بازار روی شاخصکل محدوده اعداد فعلی را با توجه بهمفروضات که در واقع مورد استفاده قرار میدهند بهعنوان یک مقاومت شناسایی میکنند. زمانیکه بهلحاظ روانی چنین مقاومتی همهگیر میشود عملا آن عدد خود محققشوندگی خواهد داشت و سرمایهگذاران بهدلیل قرار گرفتن نماگر اصلی بازار در محدوده مقاومتی با کوچکترین تغییر رفتار بازار اقدام بهشناسایی سود میکنند. بهنظر میرسد انتظارات تورمی که در بازار ارز شکل گرفته اثر خود را در بازار سرمایه نیز خواهد گذاشت. فعالان بازار سهام این انتظار را دارند که با فاصلهای نهچندان زیاد در قیمت ارز نیما هم تغییرات نرخ ارز بازار آزاد لحاظ شود تا نرخ فروش شرکتهای سهامی نیز تحتتاثیر این مهم با تغییراتی همراه شود. با توجه به اینکه ۶۰ درصد شرکتهای حاضر در بازار سرمایه یا بهصورت مستقیم از کامادیتیها تاثیر میپذیرند و یا شرکتهای سرمایهگذاریی هستند که شرکتهای زیر مجموعه آنها تاثیرپذیرند، بنابراین میتوان انتظار داشت که بورس از رشد فعلی قیمت ارز استقبال کند و بهسمت تعدیل قیمتها حرکت کند.