خبر عصرگاهی «بورساوا» سهشنبه 16 آذر 1400

سر خط خبرها:
رئیس قوه قضائیه: دستور ورود سازمان بازرسی برای بررسی وضعیت بورس و شفاف سازی
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: ساماندهی بازار کالا با محوریت بورس کالا انجام شود
مدیرعامل شرکت انبوه ساز: نحوه خانهدار شدن با خرید متری مسکن چگونه است؟
انتظار شرکتهای بورسی از دولت: نه حمایت نه دخالت!
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” نقش بازار سرمایه در خلق ثروت”
*رئیس قوه قضائیه: دستور ورود سازمان بازرسی برای بررسی وضعیت بورس و شفاف سازی
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، غلامحسین محسنی اژه ای در جلسه شورای عالی قوه قضائیه با اشاره به اهمیت رسیدگی به وضعیت بورس گفت: مسئله بورس از سوی سازمان بازرسی و دادستان کل در گذشته دنبال شده اما کفایت نمی کند و بسیاری از موضوعات اگر یکبار دنبال شوند و سپس رها شوند به نتیجه مطلوب نخواهد رسید.
وی افزود: قرائن و شواهد این گونه حکایت میکند یک روال عادی و متعارف در بورس رقم نمی خورد. بنابراین بار دیگر رسیدگی به این موضوع درخواست می شود. دستور مکتوب هم به
رییس سازمان بازرسی ابلاغ شد تا گزارشات قبلی را به روز کرده و این موضوع را پیگیری و تعقیب کند. اگر تخلف و جرمی صورت گرفته به هیچ وجه قابل بخشش و اغماض نیست.
این مقام مسئول ادامه داد: تعداد کثیری از مردم اعتماد کردند و پول را وارد بورس کردند و حالا متضرر شده اند. بخشی از این ضررها در بورس طبیعی است زیرا باید آموزش می دیدند و توجه و رعایت می کردند اما به هر صورت بسیاری از افراد تقریبا کل دارایی را وارد بورس کردند و با مشکل جدی مواجه شدند.
محسنیاژهای تصریح کرد: بنابراین بازرسی کل به گزارشهای قبل اکتفا نکنند و این موضوع را بصورت جدی دنبال کند. دادستان کل هم این موضوع را رها نکند و در شورای عالی بورس و سایر جلسات مجدد آن را پیگیری کنند. اگر مشخص شد هیچ اشکالی هم وجود نداشت باز هم برای مردم بصورت شفاف روشن شود. در حال حاضر برای مردم این ذهنیت وجود دارد که تخلفاتی صورت گرفته است.
*عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس: ساماندهی بازار کالا با محوریت بورس کالا انجام شود
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفت و گو با خبرگزاری تسنیم اظهار داشت: سازوکار بورس کالا به دلیل اثرات مثبت و به خصوص شفافیتی که برای اقتصاد کشور به همراه دارد باید بیش از پیش تقویت شود و توسعه یابد. به گونه ای که امیدواریم وعده های دولتمردان برای ساماندهی بازار کالایی کشور با محوریت بورس کالا تحقق یابد.
کریمی افزود: حمایت از توسعه بازارهای رسمی کالایی مانند بورس کالا عامل آرامش فعالان بازار به شمار می رود لذا باید به سمت ساماندهی مبادلات کالایی و عرضه کامل کالاها در بورس کالا رفت.
وی در ادامه با اشاره به تبعات قیمت گذاری دستوری گفت: قیمتگذاری دستوری در بلندمدت موجب انحراف در بازار شده و به طور قطع ضمن وجود مشکلات متعدد، رانت ایجاد می کند.
این نماینده مجلس اظهار داشت: دولت باید تلاش کند با عادی سازی فضا و پایدارسازی شرایط بازار به سمت و سویی حرکت کند که قیمتهای دستوری حذف و عرضه و تقاضا مطابق با قوانین حاکم بر اقتصاد، قیمت را در بازار کشف کند.
وی در پایان گفت: شناورسازی و آزاد سازی قیمتها و منع قیمتگذاری دستوری به معنای این نیست که نظارت نفی شده و یا در نظر گرفته نشود، بلکه نظارت در بازار باید همواره وجود داشته باشد تا حقوق مصرفکنندگان و آحاد مردم را تضمین کند.
*مدیرعامل شرکت انبوه ساز: نحوه خانهدار شدن با خرید متری مسکن چگونه است؟
به گزارش «کالاخبر» به نقل از مهر یاسر امامی مدیرعامل شرکت انبوه ساز وابسته به بانک عامل بخش مسکن با بیان اینکه متقاضی میتواند متناسب با میزان موجودی و دارایی خود، چند متر از یک ساختمان و آپارتمان را خریداری کند، گفت: این فرد میتواند طی سنوات متوالی نسبت به خرید متراژهای مختلف اقدام کند تا به سقف ۸۰ متر طی سه سال برسد.
وی با اشاره به آخرین وضعیت انتشار اوراق خرید متری مسکن، گفت: اوراق سلف موازی استاندارد میتواند خرید متری مسکن را در بستر بازار سرمایه رقم زند؛ این در حالی است که با کسب مجوزهای لازم، تعریف این اوراق آغاز شده و مراحل کمیته فقهی در حال سپری و تأییدیههای کلی دریافت شده است.
وی افزود: امیدنامه لازم برای استفاده از این ابزار تهیه شده و اساسنامه مرتبط نیز تنظیم شده و منتظر تأییدیه نهایی سازمان بورس و اوراق بهادار برای انتشار این اوراق هستیم.
وی در توضیح این مطلب اظهار داشت: در واقع، با توجه به اینکه بسیاری از مردم توانایی خرید مسکن را در شرایط کنونی به دلیل بالا رفتن قیمتها و تورم این بخش ندارند، این اوراق میتواند یاریرسان متقاضیان مسکن در بازار باشد؛ به خصوص اینکه پیش خرید مسکن نیز در شرایط کنونی قابل اتکا نیست.
*انتظار شرکتهای بورسی از دولت: نه حمایت نه دخالت!
شاهین احمدی در گفتوگو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) عنوان کرد: شرکتهای بورسی و فرابورسی که در دو سال اخیر به واسطه سهامداران عدالت، دارای جامعه بزرگی از ذینفعان شدند یک انتظار بیشتر از دولتها ندارند جز اینکه نه به وقت خرید خوراک و انرژی به آنها یارانهای داده شود نه به وقت فروش محصول نهایی، تحت فشار قیمتگذاری دستوری قرار گیرند.
وی با اشاره به نرخ گاز اظهار داشت: نرخ خوراک و نرخ انرژی از جمله موضوعات مهمی است که باید دولتمردان در بودجه ۱۴۰۱ به آن توجه ویژهای داشته باشند تا ابهام در این زمینه مرتفع شود و سرمایهگذاران با ذهنیت روشنتری نسبت به سودآوری سهام شرکتها، وارد معامله شوند تا ریسک سرمایهگذاری خود را به حداقل برسانند.
وی ادامه داد: نرخ گاز در شرکتهای پتروشیمی که مواد اولیه آنها گاز است و همچنین در شرکتهای سیمانی و زنجیره فلزات اساسی اعم از فولاد و مس که از گاز به عنوان انرژی استفاده میکنند، به قیمتهای جهانی نزدیک شده است و حتی طبق صورتحسابهای ارسالی در کدال، به قیمتی بالاتر از قیمتهای جهانی محاسبه شده است.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به ضرورت آزادسازی نرخهای فروش محصولات صنایع تصریح کرد: از یک سو دولت که نرخگذار است، مواد اولیه شرکتها را به قیمتهای جهانی نزدیک کرده اما به این شرکتها اجازه نمیدهد قیمت محصول نهایی خود را اعم از سیمان، محصولات فولادی، محصولات مس، و محصولات پتروشیمی مانند اوره، متانول و … را به قیمت آزاد و مبتنی بر عرضه و تقاضا بفروشند.
احمدی با بیان اینکه طی سالیان گذشته قیمتگذاری بر مواد اولیه و محصولات نهایی به شکل متفاوتی بوده است، گفت: در گذشته چون دولت مواد اولیه را با تخفیف به شرکتها میداد، این شرکتها نیز مجبور به فروش محصولات خود در بورس کالا به قیمت نیمایی بودند. اما اکنون، به نظر میرسد در قیمتگذاری مواد اولیه طی ۹ ماهی که از سال گذشته و همچنین در بودجه سال آینده، دولت اصرار دارد که نرخ گاز و خوراکها را به نرخهای جهانی نزدیک کند.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، زمانی که مواد اولیه به قیمتهای جهانی و بدون تخفیف، و حتی گرانتر از قیمتهای جهانی به شرکتها ارائه میشود، به نفع بازار و اقتصاد است که محصولات نهایی آنها آزادانه صادر شود یا اگر در داخل به فروش میروند، به قیمتهای آزاد فروخته شوند.
* وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد افت 4730 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات4212 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 241 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 426 نماد منفی و 198 نماد مثبت بودهاند. همچنین 138 نماد صف فروش و 39 نماد صف خرید داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به تیپیکوح و بیشترین ورود پول حقوقی به وگردش اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدودا: 30،900
سکه: 13،234,000
مثقال طلا: 5،729,000
طلای 18 عیار: 1،321،200
انس طلا: 1,782
* ” نقش بازار سرمایه در خلق ثروت”
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر «نقش بازار سرمایه در خلق ثروت » نوشت: محمدعلی دهقاندهنوی در نشستی که از سوی پژوهشکده امور اقتصادی برگزار شد بهعنوان سخنران اصلی پنج محور را جزو مهمترین محورهای بازار سرمایه در اقتصاد کشور نام برد و در اینخصوص عنوان کرد «اولین و مهمترین کارکردی که در حوزه کلان دنبال میکنیم، بحث تامینمالی اقتصاد است.» او ادامه داد: «وقتی میگوییم اقتصاد، بخش خصوصی، دولت، بنگاهها، افراد و… باید همه جوانب تامینمالی را مدنظر قرار بدهیم.» وی در ادامه صحبتهایش به این موضوع پرداخت که بازار سرمایه کانالی برای تامینمالی اقتصاد کشور است وافزود: «در واقع سه کانال تامینمالی در بازار سرمایه وجود دارد؛ افزایش سرمایهها و عرضه اولیه سهام و اوراق بدهی است که تامینمالی به شکل بدهی در قالب اوراق اسلامی در آن انجام میشود و سوم هم تجهیز منابع در قالب صندوقهای سرمایهگذاری است.» وی در ادامه صحبتهایش این نکته را اضافه کرد که محور سوم به کیفیت دو محور اول نیست. دهقاندهنوی بار دیگر بر این موضوع تاکید کرد که در بازار سرمایه ظرفیتهای جدیدی برای تامینمالی وجود دارد و میتواند رشد آن فراتر از رشد نقدینگی باشد. به اعتقاد او سیستم بانکی کشور به حداکثر ظرفیت خود رسیده است و حالا بازار سرمایه بهعنوان یک کانال برای تامینمالی اقتصاد مطرح شده ، کانالی که اتفاقا بکر است. رئیس سابق سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه صحبتهایش به بحث سرمایهگذاری هم پرداخت و گفت: سهم سرمایهگذاری در تولید ناخالص داخلی از دهه ۵۰ تا ۷۰ در اکثر موارد روندی نزولی داشته است. او با بیان این آمار و ارقام به این مساله پرداخت که این موضوع «برای یک اقتصاد پدیده مفیدی نیست.» در نهایت او به این نکته در صحبتهایش رسید که «بازار سرمایه پاسخی به این مشکل است، جاییکه بهترین بنگاههای اقتصادی، شفافیت، و تامینمالی وجود دارند که اینها میتوانند کمک کنند تا از این مسیر خارج شویم.» او به تولید ثروت در صحبتهایش اشاره کرد و گفت: بازار سرمایه میتواند به تولید ثروت کمک کند و سپس به دوران بازنشستگی شهروندان پرداخت که پرتفوی داراییهای آنها خودش میتواند سرمایهای برای دوران بازنشستگی باشد اما به این موضوع هم در صحبتهایش پرداخت که در کشورمان «به اندازه کافی سهام را بهعنوان ثروتی که زایندگی دارد و برای اقتصاد مفید است و در بلندمدت حتی از املاک رشد بیشتری داشته است به خانوادهها معرفی نکردهایم.» محمدعلی دهقاندهنوی در ادامه این نشست به مسیرهای توسعه بازار سرمایه اشاره کرد و آنها را در پنج محور قرار داد؛ «سیاستگذاری اقتصادی، توسعه نهادهای مالی، بنگاهداری و حاکمیت شرکتی. سازمان تسهیلگر و پایش ۳۶۰ درجه.»