خبر عصرگاهی «بورساوا» دوشنبه 8 آذر 1400

سر خط خبرها:
وزیر به دولت اعلام کرد: درخواست عرضه سهام ایران خودرو و سایپا و ۷ شرکت بزرگ دیگر بورسی
نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس: ثبات و آرامش نیاز امروز بازار سرمایه
سوال عضو کمیسیون صنایع مجلس: آیا در دولت جدید پشتپردههای بورس تغییر کرده؟
موفقیت عرضه سیمان در بورس کالا
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” رخوت بورس در بزنگاه انتظارات”
*وزیر به دولت اعلام کرد: درخواست عرضه سهام ایران خودرو و سایپا و ۷ شرکت بزرگ دیگر بورسی
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، احسان خاندوزی که طی هفته های اخیر به دلیل اوضاع نا به سامان بورس به شدت مورد انتقاد فعالان بازار سرمایه و نمایندگان مجلس قرار گرفته در اقدامی تازه خواهان عرضه بلوکی سهام 9 شرکت بزرگ حاضر در بازار سهام شد.
وی از دولت خواست ۴ درصد سهام ایران خودرو و سایپا، ۳.۷۵ درصد پتروشیمی خلیج فارس، ۴.۷۷ درصد مخابرات ایران، ۴ درصد فولاد مبارکه و ملی مس و ۲ درصد سهام کشتیرانی ، واگذار شود.
در این میان هنوز جزییات این درخواست و اینکه آیا برنامه ایی برای تخصیص سهام این شرکت ها به جاماندگان سهام عدالت مدنظر است یا عرضه بلوکی و خرد ، اعلام نشده است .
براساس این گزارش در حالی در این فهرست نامی از دیگر شرکت ها و بانک ها و بیمه ها به میان نیامده که پیش از این هم چند بار ، عرضه سهام برخی شرکت های بزرگ مخصوصا” ایران خودرو و ساپیا مطرح شده اما تاکنونی عملی نشده و باید دید این درخواست جدید کی و به چه نحوی ، اجابت و عملی خواهد شد ؟
*نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس: ثبات و آرامش نیاز امروز بازار سرمایه
سیدمحمدرضا میرتاج الدینی، نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس درباره وظایف دولت در قبال بازار سرمایه و سهامداران به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: یکی از وظایف مجلس شورای اسلامی در قبال بازارهای مالی، بحث نظارت است. در همین راستا مجلس شورای اسلامی به صورت مرتب از دولت گزارش گرفته و مشکلات موجود را پیگیری و درمورد آن از دولت سوال میکند.
نماینده مردم تبریز و آذرشهر مراقبت از سرمایههای مردم در بازار سرمایه را جزو وظایف دولت برشمرد و گفت: هدف اصلی مجلس و دولت، ایجاد ثبات در بازار سرمایه است اما لازم است سهامداران با آگاهی و آموزش وارد بازار سرمایه شوند تا در نوسانات بازار دچار ضرر و زیان نشوند.
نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با تأکید بر اینکه ثبات دهی، امنیت و آرامش بخشی به بازار سرمایه وظیفه اصلی دولت است، گفت: سهامداران حقوقی، حقیقی و بازارگردانها باید به موقع به وظایف خود عمل کنند.
این نماینده مجلس با بیان اینکه سازمان بورس و اوراق بهادار باید این مسائل را مدیریت کند، اظهارکرد: اگرچه در چند ماه گذشته در کل شاهد رشد شاخص کل بورس بودیم اما دولت باید مراقب باشد تا قیمت سهام شرکتها به صورت صوری رشد نکند.
میرتاج الدینی تصریح کرد: از آنجا که صیانت از سرمایه مردم در بازار سرمایه وظیفه دولت است، بنابراین تعریف برنامه و رعایت چارچوبهایی برای سرمایههای مردم و حفظ اعتماد بیش از پیش آنان به بازار، ضروری است.
*سوال عضو کمیسیون صنایع مجلس: آیا در دولت جدید پشتپردههای بورس تغییر کرده؟
علی موسوی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با بورس نیوز، در خصوص وضعیت بورس اظهار کرد: متاسفانه سیاستگذار در بازارسرمایه نشان داده که برنامه حمایتی برای تقویت بورس ندارد و راهکارهای دولت قبل کماکان در پیکره بازارسرمایه مشاهده میشود که این ناکارآمدی و بیبرنامهگی باعث شده تا بورس بهعنوان مهمترین ابزار تامین مالی بنگاههای تولیدی در جذب سرمایههای سرگردان ناتوان باشد زیرا اعتماد و سرمایهگذاری در بورس بخاطر وضع همین سیاستهای نادرست از بین رفته است.
وی ادامه داد: برنامهریزی برای جذب نقدینگی سرگردان برای تولید بدون تحمیل تورم به اقتصاد تنها از سوی بورس امکانپذیر بوده اما؛ نبض و ضربان بازارسرمایه نشانگر آن بوده که چنین وضعیتی در شرایط فعلی بورس، بعید به نظر میرسد.
نماینده مردم در خانه ملت تاکید کرد: ابراز نگرانی سهامداران بارها به مسئولان وزارت اقتصاد و حتی سازمان بورس منتقل شده اما؛ برنامه عملیاتی برای ورود نقدینگی به بازار مشاهده نمیشود؛ با مشاهده وضعیت نوسانی و درجا زدن شاخص و این عدم هماهنگی از سوی سیاستگذار بورسی نشانگر آن بوده که در پشتپردهها هنوز برنامههای دولت قبل در جریان است!
این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به اینکه بورس در این روزها دلسوز واقعی ندارد، خاطرنشان کرد:اصلیترین معضل بازار از بین رفتن اعتماد مردم است؛ درواقع بورس توانایی بالایی در جذب نقدینگی و سرمایهگذار را دارد اما؛ امروز خلاف این انتظارات را مشاهده میکنیم که ریشه آن ورود مسئولان به گود بورس و نداشتن یک تفکر اقتصادی و برنامه در حوزه اقتصاد بورسی است.
موسوی گفت: امروزه انگیزه خاصی برای تحول در بورس دیده نمیشود و مردم به خصوص سرمایهگذاران انتظار خروج بازار از حالت سرگردان فعلی را دارند.
این نماینده مردم در پایان خاطرنشان کرد: سهامداران از مسئولین انتظار دارند تا وضعیت حمایتی و نجات سرمایه مردم را در دستور کار قرار دهند.
*موفقیت عرضه سیمان در بورس کالا
به گزارش «کالاخبر» به نقل از سنا، عبدالرضا شیخان با بیان اینکه صنعت سیمان نیاز به سوخت پاک دارد گفت: استفاده از مازوت در زمان قطعی گاز نه تنها هیچ مزیتی برای صنعت سیمان ندارد و هزینه زیادی به خصوص در زمینه حمل و نقل ایجاد می کند بلکه این سوخت تولید سیمان را به خصوص در مرحله پخت با مشکلاتی رو به رو می کند.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با بیان این مطلب گفت: در حال حاضر حدود ۱۶ کارخانه به گاز متصل هستند و بقیه کارخانهها که حدود ۶۰ کارخانه هستند، به دلیل قطعی گاز از مازوت ذخیره شده استفاده می کنند، البته مازوت ذخیره شده برای ۱۵ روز کاری است.
عبدالرضا شیخان افزود: تدابیر لازم برای این صنعت صورت گرفته تا در مواقعی که گاز قطع میشود از مازوت ذخیره شده استفاده شود. براین اساس، ۶۰۰ میلیون تن در مخازن ظرفیت سازی شده، اما متأسفانه مازوت به اندازه کافی از ابتدای سال به کارخانجات سیمان داده نشده و در این زمینه بروکراسیهای اداری سد راه است.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان تصریح کرد: دولت وظیفه دارد بر اساس اجازه تاسیسی که به کارخانجات داده است، برق و گاز صنایع را تامین کند. حال اگر این برق و گاز از طریق بورس انرژی معامله شود، در شرایط نرمال باشد اتفاق خوبی است، اما در غیر این صورت و در شرایطی مانند وضعیت فعلی، به نظر من با مشکلاتی رو به رو خواهیم شد.
وی با اشاره به توانمندی صنعت سیمان در تولید، تصریح کرد: در دهه های گذشته توان ظرفیت کشور در تولید سیمان، جوابگوی نیاز کشور برای تولید مسکن بوده و هست، اما تمام این اتفاقات منوط به وجود برق و سوخت پایدار است. در چنین شرایطی به طور قطع توان تامین نیاز سیمان برای طرحهای بزرگی مانند نهضت ملی مسکن وجود دارد.
شیخان در ادامه با اشاره به عرضه موفق سیمان در بورس کالا گفت: در حال حاضر سیمان در بورس کالا معامله می شود و مشکلی از این بابت وجود ندارد.
* وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد افت 4183 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 3312 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 93 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 445 نماد منفی و 177 نماد مثبت بودهاند. همچنین 123نماد صف فروش و 56 نماد صف خرید داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به وگردش و بیشترین ورود پول حقوقی به سمگا اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 29،400
سکه 12،653,000
آبشده 5،482,000
طلای هیجده عیار 1،265،600
انس 1,795
* ” رخوت بورس در بزنگاه انتظارات”
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « رخوت بورس در بزنگاه انتظارات » نوشت: رخوت معاملات در بازار سهام همچنان ادامه دارد. روز گذشته همزمان با پایان یافتن دادوستدها در بازار سرمایه شاخص کل بورس توانست خود را به محدوده مثبت تابلو برساند، با این حال افزایش سطح آن نسبت به روز شنبه اساسا در حدی نبود که بتوان رشد آن را مایه دلگرمی بازار و اهالی آن دانست. بر این اساس معاملات روز یکشنبه بورس در حالی خاتمه یافت که پیشروی 1/ 0 درصدی نماگر اصلی بازار صرفا به دلیل افزایش قیمت در چند سهم شاخصساز رخ داد. این در حالی است که در طول همین روز تعداد بسیار بیشتری از نمادها قرمزپوش بودند و افت قیمت آنها نیز توانست در نهایت شاخص کل هموزن را هم به میزان 51/ 0 درصد به زیر بکشد. نگاهی به آنچه که در روزهای اخیر رخ داده نشان میدهد که بهرغم افت بیشتر نمادهای کوچک بازار که خود را در نماگر هموزن بازار نشان داده با این حال در کلیت این بازار طی روز اخیر، نه رشد قیمتها چندان از لحاظ اهمیت مطلوب بوده و نه افت آنها در عمل توانسته واهمه کاهش بیشتر را در خلال معاملات روز یاد شده افزایش دهد. اینطور که به نظر میرسد بازار به لحاظ رویکرد هماکنون در وضعیت بیتصمیمی قرار گرفته است. در معاملات روز یکشنبه نمود این بیتصمیمی در افت قابلتوجه ارزش معاملات خرد نمایان شد. در این روز حاصل تمامی خرید و فروشهای خرد بازار سهام به ثبت رقم 2193میلیارد تومان منتهی شد که نسبت به میانگین روزهای گذشته افت 14درصدی را نشان میدهد. این رقم همچنین نسبت به میانگین به ثبت رسیده از ابتدای سال تاکنون فاصلهای قابلتوجه دارد. به نظر میآید که وضعیت کنونی، آن هم در شرایطی که دلار همچنان در محدوده 29هزار تومان جا خوش کرده، صرفا از یک عامل روانی مهم اثر میپذیرد؛ نامشخص بودن چشمانداز دلار به سبب در پیش بودن مذاکرات احیای برجام و احتمال چرخش مسیر انتظارات تورمی. تمامی اعداد و ارقام روز گذشته در شرایطی به ثبت رسیده که نخستین دور از مذاکرات احیای برجام آن هم پس از یک وقفه طولانی، در دولت رئیسی آغاز خواهد شد. به گفته بسیاری از کارشناسان بازار در نظر دارد فعلا با چشم دوختن به این مذاکرات جانب احتیاط را نگه داشته و برای گرفتن تصمیمات دقیقتر تا رسیدن به نتایجی ملموس صبر کند.