خبر عصرگاهی «بورساوا» دوشنبه 29 شهریور 1400

سر خط خبرها:
با تصمیم وزیر اقتصاد: رئیس جدید سازمان خصوصی سازی مشخص شد
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صمت: ممنوعیت فروش سیمان خارج از بورس
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار؛ کاهش تخلفات در بورس با اجرای عرضه اولیه به « روش ترکیبی»
با تصویب هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار؛ محدودیت دسترسی کارگزاران به نامک لغو شد
سرمایهگذاری مستقیم؛ آفت بازار سرمایه
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” چالش ورود اولیه سهام به بورس”
*با تصمیم وزیر اقتصاد: رئیس جدید سازمان خصوصی سازی مشخص شد
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، در حالی حسنعلی قنبری ، بهمن سال گذشته با تصمیم فرهاد دژپسند ، معاون وزیر و رئیس سازمان خصوصیسازی شده بود که بعد از حدود 8 ماه مجبور به ترک این سمت شد .
به این ترتیب احسان خاندوزی در ادامه تغییرات مدیریتی در سازمان ها و نهادهای زیر مجموعه وزارت اقتصاد ، حسین قربانزاده را به عنوان معاون و رئیس جدید سازمان خصوصی سازی و با تکالیفی چون مولدسازی املاک و داراییهای دولت بویژه بهره گیری از ابزار مشارکت عمومی – خصوصی، ارتقای کیفی واگذاریها و تقویت رقابت پذیری ، منصوب کرد
قربانزاده در زمان شهرداری قالیباف ، مدیرمسئول موسسه همشهری و دو سال هم دبیر کل حزب جمعیت پیشرفت و عدالت ایران اسلامی و پیش از این هم مشاور اقتصادی رئیس مجلس، نماینده قالیباف در کمیته شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا و مشاور معاون وزیر اقتصاد بود.*
*معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صمت: ممنوعیت فروش سیمان خارج از بورس
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از شبکه خبر، اسدالله کشاورز، معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صمت با حضور در برنامه “تیتر امشب” با بیان اینکه عرضه محصولات سیمان از طریق بورس انجام میشود، گفت: هماکنون به غیر از ۵ واحد تولیدی که نیمه فعال و یا غیر فعال هستند، مابقی کارخانجات کد بورسی دریافت کردهاند و از طریق بورس عرضه سیمان صورت میگیرد.
وی افزود: مصرف کنندگان سیمان به ۳ بخش تقسیم میشوند که شامل طرحهای بزرگ عمرانی، صنایع سیمانبر و عاملان فروش هستند که بیشتر آنها در بورس ثبتنام کرده و کد بورسی دریافت کردهاند.
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صمت بیان کرد: طبق برنامه وزارت صمت فروش سیمان خارج بورس ممنوع است و اگر موردی مشاهد شود به شدت برخورد میکنیم.
*رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار؛ کاهش تخلفات در بورس با اجرای عرضه اولیه به « روش ترکیبی»
به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، محمدعلی دهقان دهنوی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در واکنش به حاشیههای ایجاد شده در خصوص روش جدید عرضه اولیه اظهار کرد: عرضه اولیه روشهای مختلفی دارد و روش جدید بیشتر برای برخی از شرکتهای کوچک کاربرد دارد.
دهقان دهنوی به تلاش شرکتها برای عرضه سهام خود در بازار سرمایه اشاره کرد و بیان کرد: از حضور شرکتها اعم از شرکتهای کوچک و بزرگ در بازار سرمایه جهت تامین مالی از طریق این بازار در راستای توسعه شرکت و فعالیتهای خود استقبال خواهیم کرد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار به مشکلات عرضه سهام شرکتهای کوچک در بورس اشاره کرد و گفت: برای مثال، اگر ٢٠ درصد از سهام این شرکتهای کوچک در بازار سهام عرضه میشد، سهام تخصیص یافته به هر فرد به دلیل تقسیم میان تعداد انبوهی از سهامداران، از ارزش چندان بالایی برخوردار نبود.
دهنوی با بیان اینکه باید مانع طعمه شدن سهام شرکتهای کوچک برای تخلفها در بازار شد، اظهار کرد: با توجه به وجود چنین مشکلی در عرضه اولیه سهام شرکتهای کوچک، سازمان بورس باید اقدامی را برای رفع چنین مشکلی در عرضه اولیه انجام میداد که به دنبال آن تصمیمات لازم برای تغییر روش عرضه اولیه اتخاذ شد.
وی بیان کرد: از طرف دیگر به دلیل جذابیت در قیمتگذاری عرضه اولیهها، سهامداران به دنبال مشارکت در این عرضهها هستند به همین دلیل باید راهی اندیشیده میشد تا عرضه اولیه در اختیار عموم قرار بگیرد.
*با تصویب هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار؛ محدودیت دسترسی کارگزاران به نامک لغو شد
با تصویب هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار محدودیت دسترسی جدید به سامانه نامک که برای شرکت کارگزاری از سال ۹۵ وضع شده بود، لغو شد.
مدیر نظارت بر کارگزاران سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان مطلب فوق به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: پس از ابلاغ این مصوبه به بورسها، اعطای دسترسی جدید به سامانه نامک توسط بورسها برای شرکتهای کارگزاری متقاضی، با رعایت سایر مقررات مرتبط بلامانع خواهد بود.
محمد عطایی ادامه داد: سفارشهای مشتریان توسط معاملهگران شرکتهای کارگزاری از طریق ایستگاههای معاملات برخط گروهی و ایستگاههای معاملاتی سامانه نامک به هسته معاملات ارسال می شود که با توجه به اعلام آمادگی شرکت مدیریت فناوری بورس تهران محدودیت دسترسی به سامانه معاملات نامک حذف شد.
*سرمایهگذاری مستقیم؛ آفت بازار سرمایه
ابوالفضل شهرآبادی در گفتوگو با خبرگزاری فارس، با تاکید بر اینکه روش جدید عرضههای اولیه مانند ترکیبی و همچنین روش تخصیص به سرمایهگذاران واجد شرایط که منظور از آن صندوقهای سرمایهگذاری هستند، باعث ترویج سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازار سرمایه میشود، ادامه داد: از آفتهای بازارسرمایه کشور ما سرمایهگذاری مستقیم مردم است.
وی به لزوم سرمایهگذاری عموم مردم در بازار سرمایه بهصورت غیرمستقیم اشاره کرد و اظهار داشت: در این روش سرمایهگذار هم متضرر نمیشود ، بازدهی معقولی کسب میکند و هم با رفتارهای هیجانی به بازار سرمایه لطمه نمیزند.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه بازار در شرایط امروز و با توجه به توسعه نهادهای مالی نیازمند تدوین سیاستهایی است که منجر به هدایت مردم به سمت سرمایهگذاری غیرمستقیم شود، ادامه داد: بر همین اساس اختصاص عرضههای اولیه به صندوقها، به خصوص در سهام شرکتهای کوچک اتفاق مثبت و امتیازی است که صندوقهای سرمایهگذاری میتوانند برای ترغیب مردم و جذب سرمایهگذار از آن استفاده کنند.
*وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 7279 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 5041 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 294 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 339 نماد منفی و 286 نماد مثبت بودهاند. همچنین 104 نماد صف فروش و92 نماد صف خرید داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به کیمیاتک و بیشترین ورود پول حقوقی به وبملت اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 27،800
سکه 11،809,000
آبشده 4،891,000
طلای هیجده عیار 1،130،600
انس1,754
* ” چالش ورود اولیه سهام به بورس”
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « چالش ورود اولیه سهام به بورس » نوشت: ایراد عرضههای اولیه در بازار کشور نبود زمانبندی مناسب است که «متناسب با حجم و ارزش معاملات نیست.» هر عرضه اولیهای به اندازه حجم و نقدینگیای که دارد باید متناسب با بازار باشد و همچنین باید ارزش معاملات در آن مقطع متناسب با ارزش عرضه اولیه باشد. این مساله باعث میشود که نقدینگی از بازار کوچ کند و به سمت عرضههای اولیه برود و چون خارج میشود، این نقدینگی نه تنها در ترازنامه شرکتها لحاظ نمیشود بلکه به بازار هم بر نمیگردد.» «بازار گردانیای که برای این عرضههای اولیه در نظر گرفته شده است، قاعدتا چون خود این عرضه اولیهها ۲۰ درصد زیر ارزش ذاتی عرضه میشوند، این بازارگردانی هم قاعدتا علیالسویه است و بود و نبود آن فرقی به حال بازار نمیکند.» «با توجه به اینکه بازار ما مشکل نقدینگی دارد، اینکه در چه زمانی و چه شرکتهایی را با چه ارزشهایی پذیرش میکنیم و عرضه اولیه انجام میدهیم دارای اهمیت است که روی جریان بازار اثرگذار نباشد.» عرضههای اولیه در هفتههای گذشته از جمله عوامل تاثیرگذار در خرابی بازار این هفته معرفی میشوند اما از این موضوع غافل نشویم که عوامل دیگری هم در خرابی بازار اثرگذار بوده است که از آن جمله به «نزدیک بودن به سال مالی برخی شرکتهای سرمایهگذاری و سال مالی برخی از شرکتهای کارگزاری که اعتباراتشان را تسویه میکنند» میباشند.
مشکلی که وجود دارد روی سازوکار عرضه و نبود زیرساختها و نبود قانونی برای اینکه این عرضهها چگونه مدیریت شوند است، باید «برای فردی که عرضه اولیه را انجام میدهد تمهیداتی در نظر گرفته شود.» در بازار ایران چنین تمهیداتی را نداریم و فرد میتواند نقدینگی را صرف امور دیگر کند، «میتوان زمانی که شرکتها میخواهند پذیرش شوند لیستی از بایدها و نبایدها برای آنها فراهم کرد که سهامشان عرضه شود یا میتوانیم ساختاری برای آنها تدوین کنیم که با این ساختار و تعهدات پذیرش شوند چرا که باید مشخص شود که با این پولی که از بازار خارج میکنند، میخواهند چه کاری انجام دهند.» «سهامداران عمده پس از عرضه، پول خود را از بازار خارج میکنند و باید برای این موضوع محدودیتی ایجاد شود تا پول بعد از مدتی محدودیت از بازار خارج شود.»