خبر عصرگاهی «بورساوا» دوشنبه 17 آبان 1400

سر خط خبرها:
معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی: رقم وام مسکن ملی اعلام شد
رئیس کل بانک مرکزی :بازار پول و سرمایه رقیب هم نیستند
رئیس سازمان بورس؛ ضرورت تشکیل شورای ثبات مالی در بازار سرمایه
زعفرانکاران، مفت فروشی ممنوع
راهکار حمایت از بازار سرمایه بدون ایجاد تورم چیست؟
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” زیرپوست فوبیای برجامی بورس “
*معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی: رقم وام مسکن ملی اعلام شد
به گزارش بورس24 : معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی از تصویب رقم تسهیلات ۴۵۰ میلیون تومانیِ طرح نهضت ملی مسکن در شورای پول و اعتبار خبر داد.
محمود محمودزاده افزود: پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی برای تعیین سقف تسهیلات مسکن نهضت ملی در شهرهای مختلف به تصویب شورای پول و اعتبار رسید.
وی توضیحداد: بر این اساس، متقاضیان مسکن در تهران ۴۵۰ میلیون تومان، در شهرهای بالای یک میلیون نفر جمعیت ۴۰۰ میلیون تومان و در مراکز استانها ۳۵۰ میلیون تومان تسهیلات ساخت دریافت خواهند کرد.
به گفته محمودزاده، رقم این تسهیلات در سایر شهرها ۳۵۰ میلیون تومان و برای مسکن روستایی ۲۵۰ میلیون تومان است.
معاون وزیر راه و شهرسازی درباره سود و چگونگی بازپرداخت این تسهیلات، گفت: سود تسهیلات متغیر و بستگی به دهک درآمدی خانوار دارد و دولت از دهکهای پایین حمایت خواهد کرد.
وی اضافهکرد: بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار، سود تسهیلات ۱۸ درصد است و با استفاده از امکاناتی که «صندوق ملی مسکن» از طریق «قانون جهش تولید» در اختیار میگذارد، برای دهکهای درآمدی پایین وابسته به استطاعت و توان مالی بخشی از درصد از طریق صندوق تامین خواهد شد.
*رئیس کل بانک مرکزی :بازار پول و سرمایه رقیب هم نیستند
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، علی صالح آبادی در جلسه مشترک با احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و هیأت مدیره سازمان بورس با اشاره به اینکه بازار پول و سرمایه مکمل یکدیگر هستند ، گفت: هماهنگی در اتخاذ سیاستهای بازار پول و سرمایه ضرورت دارد. سیاست پولی بانک مرکزی با همکاری وزارت اقتصاد و در شورای پول و اعتبار جمعبندی میشود و در این مسیر نگاه جامعی به بازارهای مختلف به ویژه بازار سرمایه وجود دارد.
وی افزود: نباید این نگاه حاکم باشد که بازار سرمایه و پول رقیب یکدیگر هستند و زبان مشترکی ندارند . امروز خوشبختانه در این خصوص، بین ارکان اقتصادی کابینه دولت به ویژه وزارت اقتصاد و بانک مرکزی اتفاق نظر وجود دارد و شرایط کنونی ، زمان بسیار مناسبی برای تأسیس شورای ثبات مالی و ارتقاء همکاریها است.
صالح آبادی گفت: بورس باید به دور از سیاست زدگی و در فضایی قابل پیش بینی و مبتنی بر رویکردهای تخصصی به مسیر رو به رشد ادامه دهد.
*رئیس سازمان بورس؛ ضرورت تشکیل شورای ثبات مالی در بازار سرمایه
به گزارش «کالاخبر»؛ مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار کرد: مهمترین عاملی که به نگرانیها در بازار سرمایه دامن میزند، بی ثباتی است و البته این درحالی است که متغیرهای کلان بازار سرمایه در شرایط مطلوبی است. با این وجود امیدوارم با حضور دکتر صالح آبادی در کسوت ریاست کلی بانک مرکزی زبان مشترک بین هر دو بازار بهبود یابد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار یادآور شد: در حال حاضر ارزش بازار سرمایه حدود ۸۰۰۰ هزار میلیارد تومان است و کوچکترین تغییری در آن بسیار حائز اهمیت و در حوزه گسترده، اثرگذار خواهد بود در همین راستا، تشکیل شورای ثبات مالی یک ضرورت است و در حال حاضر، خلأ چنین شورایی، به وضوح احساس می شود.
وی ادادمه داد: موضوعاتی همچون نرخ ارز و نرخ تسعیر، نرخ سود بین بانکی و انتشار اوراق دولت، از جمله موضوعات حائز اهمیت برای بازار سرمایه است.
به گفته عشقی در حال حاضر حجم و تنوع بازار سرمایه به گونهای است که در تمام حوزهها فعال است و فکر میکنم هیچ تصمیمی در دولت اتخاذ نمیشود، مگر اینکه با بازار سرمایه مرتبط باشد و امیدوارم تشکیل کارگروه مشترک بین بانک مرکزی و سازمان بورس در این باره راهگشا باشند.
*زعفرانکاران، مفت فروشی ممنوع
عباسعلی حقانی نسب رئیس هیئت مدیره شرکت سبدگردان هدف در گفتوگو با بورس نیوز بیان کرد: با توجه به آن که کشورمان ۹۰ درصد زعفران دنیا را تامین می کند و قیمت رعفران در بازارهای خارجی تغییر چندانی نداشته، باید دلیل افت تولید و سطح زیر کشت زعفران در کشور ما بررسی شود.
حقانی نسب در جواب به این سوال که “طرح شرکت سبدگردان برای زعفران کاران، چطور قرار است مانع از رقابت منفی در بازارهای صادراتی زعفران و فروش فله ای زعفران گردد؟” اینگونه عنوان کرد که سوال مهمتری که هرگز به آن پاسخ داده نشده این است که چرا در شرایطی که تولید ۹۰ درصد از زعفران دنیا در ایران انجام می شود نباید ایران مرجع قیمت گذاری زعفران دنیا باشد. اولین دلیل این ضعف تعدد صادرکنندگان خرد و کلان زعفران است.
وی افزود: زعفران در ردیف ادویه جات وخشکبار است که اگر در انبارهای استاندارد با دما و رطوبت مناسب نگهداری شود، حدود ۴ سال قابل نگهداری بوده و افت کیفی ناچیزی پیدا خواهد کرد. بنابراین در صورت ایجاد هماهنگی بین زعفران کاران و عدم فروش زعفران خارج از بورس کالا و انبار کردن مازاد محصول در شرایط مناسب و مساعد و دریافت گواهی سپرده زعفران از انبارهای بورس کالا به جای فروش کل محصول و نیز واگذاری مدیریت سبد گواهیهای سپرده زعفران به متخصصان امر در شرکت سبدگردان هدف، امکان واقعی تر کردن قیمت زعفران وجود دارد. ضمن اینکه سازمان جهاد کشاورزی امکان انتشار اوراق تبعی روی گواهی های سپرده زغفران را نیز خواهد داشت.
وی تصریح کرد: این شرکت سبدگردان، مدیریت فروش گواهیهای سپرده زعفران و مدیریت سرمایهگذاری زعفرانکاران را به دست خواهد گرفت و با گذشت چند ماه، قیمت زعفران افزایش یافته و کشاورزان هم سود بالاتری از فروش محصول خود کسب خواهند کرد. این نکته مهم تاکنون توسط هیچ یک از مسئولان و مقامات اقتصادی و سیاسی کشور به زعفران کاران گوشزد نشده است.
وی در آخر گفت: انتظار میرود مسئولان و دولتمردان در راستای حمایت از زعفران کاران و ایجاد اتحاد و هماهنگی بین آنها برای واقعی تر شدن قیمت زعفران ایران گام بردارند و کمک کنند تا ایران به مرجع قیمت گذاری زعفران در بازارهای جهانی تبدیل شود. انبارهای بورس کالا در یکی دو سال گذشته رشد مناسبی داشته و ظرفیت انبارهای بورس کالا به حدود ۱۵۰ تن رسیده است.
*راهکار حمایت از بازار سرمایه بدون ایجاد تورم چیست؟
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، تیمور رحمانی در خصوص حمایت از بازار سرمایه گفت: اکنون که بحث حمایت از بازار سرمایه مطرح است، دو راه بیشتر وجود ندارد، راه اول آن است که با تداوم تورم بالا به بهبود قیمت سهام و جبران ضرر سرمایه گذاران پرداخت که در آن صورت نگهدارى هر گونه سرمایه گذارى نتیجه خوبى خواهد داشت. راه دوم آن است که از طریق افزایش حجم تولید و فروش و سود عملیاتى شرکتها نگهدارى سهام را جذاب کرد که به طور خودکار به تدریج بهبود قیمت سهام هم رخ خواهد داد. از نظر علم اقتصاد کلان براى آنکه جبران ضرر سرمایه گذاران با بهبود رفاه اجتماعى همراه باشد باید بر روى راه دوم متمرکز شد.
وی در ادامه افزود: به شرط برداشته شدن تدریجی تحریم ها، از طریق تلاش برای گسترده شدن روابط اقتصادی و مالی با کشور های مختلف دنیا، سودآوری کسب و کارها و شرکت ها بهبود پیدا میکند، از طرفی نیز دولت باید سرکوب نرخ ارز را کنار بگذارد و اجازه دهد نرخ ارز طبق دلایل بنیادی که دارد افزایش خود را داشته باشد که شرکتهای صادرات محور ما همچنان سودآوری خود را داشته باشند.
این اقتصاددان در پایان خاطر نشان کرد: پرهیز از سرکوب و قیمت گذاری دستوری کالاها و خدمات باید در دستور کار دولت قرار گیرد، و در آخر هم دولت تا جایی که امکان دارد باید از مداخله در بازار سرمایه بکاهد و اجازه دهد مانند همه جای دنیا بازار مسیر خود را برود و در آن دخالت نکند.
*وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 3500 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 5750 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 95 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 377 نماد منفی و 247نماد مثبت بودهاند. همچنین 95 نماد صف فروش و 70 نماد صف خرید داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به وگردش و بیشترین ورود پول حقوقی به فملی اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 28،140
سکه 12،231,000
آبشده 5،223,000
طلای هیجده عیار 1،207,000
انس 1814
* ” زیرپوست فوبیای برجامی بورس “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « زیرپوست فوبیای برجامی بورس » نوشت: با توجه به اهمیت موضوع برجام و پیامد احیای آن بر داد و ستدهای بورسی، سناریوهای متفاوتی روی میز معاملهگران قرار میگیرد. واقعیت این است که بازگشت ایران به مذاکرات بینالمللی همراه با وقوع کاهش انتظارات تورمی، افت قیمت ارز در کوتاهمدت را به دنبال خواهد داشت. در این میان تحلیلگران ضمن خوشبینی نسبت به سودآوری بیشتر بنگاههای بورسی تاکید میکنند کاهش نرخ دلار با چنین شدتی نباید به هراس سرمایهگذاران بازار سهام منجر شود. برآوردها نشان میدهد با برداشته شدن تحریمها تغییرات مثبتی در هزینه تبادلات مالی، روند شرکتهای صادراتی و وارداتی و قیمت تمامشده قطعات و مواداولیه مورد نیاز تولیدیها بهوجود خواهد آمد که در نهایت سودآوری شرکتهای بورسی را رقم میزند. در اینکه رفتار بازار سهام به دنبال گشایشهای سیاسی تحتتاثیر نوسانات قیمت دلار قرار میگیرد، شکی نیست اما این تغییرات تاچه میزان میتواند بر روند بازار اثرگذار باشد.
اما این ماجرا، روی دیگری نیز دارد؛ عدمتوافق در حوزه برجام به معنی تداوم روند بلاتکلیفی و ابهامات ارزی است .از لحاظ اقتصادی در شرایطی که رشد اقتصادی کشور در خوشبینانهترین حالت از سوی صندوق بینالمللی پول ۲درصد پیشبینیشده و با وجود رشد فزاینده نقدینگی،کاهش نرخ ارز امکانپذیر نیست. با توجه به این شرایط، روند تورمی ادامه خواهد یافت. بر اساس برآوردها کف نرخ تورم در سالجاری ۴۰درصد خواهد بود لذا حتی در صورت دسترسی به منابع ارزی مسدودشده بهنظر میرسد قیمت دلار در میانمدت و بلندمدت کاهش پیدا نکند. قیمت دلار با وجود فضای کنترلی و دستوری که بر بازار حاکم است در کانال ۲۷ تا ۲۸ هزارتومان در نوسان است و خبری از کاهش قیمت این اسکناس جنجالی نیست.
ارزیابی آینده بازار سرمایه باتوجه به نرخ ارز نشان میدهد اختلاف چندانی در سود شرکتهای دلار محور بهوجود نخواهد آمد.شرکتهای صادرات محور محصولات خود را بر اساس نرخ دلار نیمایی محاسبه میکنند که در حالحاضر حدود ۱۰ تا ۱۵درصد زیر قیمت نرخ بازار آزاد است.این در حالی است که بهنظر میرسد قیمت دلار درماههای پایانی سال با توجه به میزان رشد تورم به مدار صعودی بازگردد.