خبر عصرگاهی «بورساوا» دوشنبه 1 آذر 1400

سر خط خبرها:
عضو کمیسیون برنامه و بودجه: استفاده حداکثری از ظرفیتهای بازار سرمایه
مدیرکل دفتر مدیریت اموال و داراییهای دولت: جزییات املاک مازاد دولتی مشخص شد
رئیس سازمان بورس: واریز سود مجامع همه شرکتها از طریق سجام، تا ۲ ماه آینده
جلسه هماندیشی با سهامداران و فعالان بازار سرمایه
خبر مهم از افزایش سرمایه شستا در بورس
مدیر توسعه سرمایه گذاری ایمیدرو؛ تامین کسری بازار محصولات فولادی با عرضههای تلفیقی
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” آبان پرنوسان بورس تهران “
*عضو کمیسیون برنامه و بودجه: استفاده حداکثری از ظرفیتهای بازار سرمایه
عضو کمیسیون برنامه و بودجه با بیان اینکه بازار سرمایه یک فرصت در کشور به شمار میآید، به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: نبود آموزشهای لازم برای سهامداران و کنترل نکردن هیجانها در سال گذشته، باعث شد بازار دچار تلاطمهای بسیار شدیدی شود.
بهروز محبی نجمآبادی افزود: با توجه به اینکه تغییرات در بازار گسترده است، متاسفانه سرمایهگذاران با این تفکر که در کوتاه مدت می توانند به نتایج مطلوبی در بازار سرمایه برسند، در مقابل ریسکهای بازار و تلاطمهای آن تحمل خود را از دست داده و نسبت به بازار بیاعتماد میشوند.
نماینده مردم سبزوار درباره مشکلات قیمت گذاری دستوری و پیامدهای آن، گفت: در صورتی که نتوانیم موضوع قیمتگذاری دستوری را به سر منزل مقصود برسانیم، تورم در کشور افزایش خواهد یافت و از طرفی قیمتگذاری دستوری تاثیر منفی برای بازار سرمایه دارد.
محبی نجم آبادی ادامه داد: کشور با یک شرایط خاص و ویژه مواجه بوده و خواهان افزایش ارزش پول ملی است، بنابراین، باید تصمیمهای درست و سیاستگذاری منطقی در این زمینه در پیش گرفته و گامها با دقت و احتیاط بیشتری برداشته شود.
دبیر مجمع نمایندگان استان خراسان رضوی در مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: دولت و مجلس باید به گونه ای تصمیم بگیرند تا همه ابعاد اقتصادی دچار آسیب نشود و از بازار سرمایه حداکثر استفاده به عمل آید.
این نماینده مجلس تاکید کرد: بازار سرمایه هیچ گاه تهدید نبوده و نیست اما نیازمند مقدمات و زمینه هایی است که اگر ایجاد شود، مسیر را برای کشور هموارتر و با ثبات تر میسازد.
*مدیرکل دفتر مدیریت اموال و داراییهای دولت: جزییات املاک مازاد دولتی مشخص شد
به گزارش اقتصاد آنلاین، فاطمه دادگر از شناسایی ۲۵۰۰ ملک مازاد دولتی به ارزش ۱۷ هزار میلیارد تومان خبر داد، گفت: این ۲۵۰۰ ملک همه دارای سند مالکیت و فاقد معارض و متصرف بوده و پروسه کاملی برای تعیین مازاد بودن آنها صورت گرفته و آماده فروش هستند.
دادگر با یادآوری اینکه اسناد مالکیت املاک مذکور پس از فروش به مالک جدید انتقال مییابند افزود: این املاک متنوع هستند و کاربریهای مختلفی دارند و بر خلاف سهام که به صورت جمعی عرضه میشود، تک تک به مزایده گذاشته می شوند و مردم نیز میتوانند نسبت به خرید آنها اقدام کنند.
وی با بیان اینکه مجوز فروش اموال مازاد در بودجه سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۳۹ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان است، گفت: متأسفانه امسال به دلیل تغییر دولت و جابجایی مدیران، مقداری طول کشید تا هماهنگیها در این ارتباط صورت بگیرد.
دادگر اظهارداشت: به منظور جمع آوری اطلاعات اموال مازاد، تنها به اظهار خود دستگاهها اکتفا نکرده و به همین منظور با سازمان ثبت اسناد و املاک تعامل زیادی کردهایم و طی یکسال، ۵۶ هزار ملک دولتی را از آنها دریافت و ثبت کرده ایم؛ همچنان که از شرکت پست، شهرداری تهران و دیگر منابع … اطلاعات دریافت کردهایم.
مدیرکل دفتر مدیریت اموال و دارایی های دولت با اشاره به مقاومت مدیران در ارائه اطلاعات املاک مازاد دستگاه های دولتی تصریح کرد: وزارت اقتصاد می خواهد از این قائله عبور کند، چرا که اگر قرار بود اظهاری در مورد اموال مازاد دستگاهها صورت بگیرد، در طول پنج سال از افتتاح سامانه سادا، این اتفاق رخ داه بود.
*رئیس سازمان بورس: واریز سود مجامع همه شرکتها از طریق سجام، تا ۲ ماه آینده
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، مجید عشقی درباره لزوم پرداخت سود شرکتها از طریق سامانه سجام گفت: با توجه به اینکه سامانه سجام امسال تکمیل میشود، هنوز بسیاری از سهامداران اطلاعات خود را وارد سامانه نکردهاند و ما بدون احراز هویت نمیتوانیم سود سهام شرکتها را به حساب آنها واریز کنیم.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به این که در بحث تکمیل سامانه سجام به زیرساختهای فنی و دسترسی به سیستم بانکی نیاز است افزود: در توافقی که با بانک مرکزی انجام دادیم امیدوارم کمتر از 2 ماه آینده، زیرساختها آماده شود تا همه شرکتها سود خود را از طریق سامانه سجام پرداخت کنند تا سهامداران برای دریافت سود مجبور نشوند به شرکتهای متعدد مراجعه کنند.
*جلسه هماندیشی با سهامداران و فعالان بازار سرمایه
جلسه هم اندیشی با سهامداران و فعالان بازار سرمایه با حضور دکتر عشقی، دکتر خدابخش و مدیر روابط ععمومی سازمان بورس و اوراق بهادار برگزار شد، و در این جلسه دغدغهی فعالان مورد به مورد شنیده شد.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، کلیات جلسه با فضای ارائه راهکارهای پیشنهادی جهت عمق بخشی به بازار سرمایه و ارتقا ساختار و روند های نظارتی پیش رفت. انتصاب مدیر سازمان که تجربه حضور و مدیریت در بخشهای مختلف بازار سرمایه را داشتند بسیار مورد اقبال حاضرین قرار گرفته بود
روند جلسه به واسطه اشتراک و تطابق بالای پیشنهادات فعالین با برنامه های مدیریت فعلی سازمان مثبت ارزیابی شد.
پیشنهاداتی از قبیل ارتقا سامانه های نظارتی، پشتیبانی های حقوقی، راه های حفظ منافع سهامداران، تلاش برای حذف مداخلات و قیمت گذاری دستوری از مهمترین دغدغه های فعالین بود که مورد تایید دکتر عشقی نیز قرار گرفت.
تشکر نهاد های مالی و صندوق های درآمد ثابت از مدیریت دکتر عشقی در عدم وارد آمدن هرگونه فشار به این نهادها جهت خرید اوراق دولتی یکی دیگر از نکات مهم جلسه بوده که در این خصوص با پیگیری های دکتر عشقی و همراهی وزیر اقتصاد حذف هرگونه جبر و فشار بر نهادهای مالی برای خرید اوراق دولتی ادامه دار خواهد شد و خزانه داری وزارت اقتصاد با متنوع تر کردن سررسید ها تلاش خواهد کرد ضمن رعایت سقف مجاز فروش اوراق، کشش بازار و ظرفیت چه در بانک ها و چه در بازار سرمایه سنجیده شود و هیچ فشار و اجباری بر هیچ نهادی وارد نیاید و چنانچه منافع اقتصادی نهادها ایجاب کرد اقدام به خرید اوراق کنند.
تمرکز بر ارتقا ابزارهای بازار سرمایه و موافقت کمیته فقهی با کلیات خرید و فروش تعهدی از دیگر خبرهای خوش این جلسه بود.
*خبر مهم از افزایش سرمایه شستا در بورس
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی با بیان اینکه مقدمات افزایش سرمایه ۱۱۷۲ درصدی شستا از محل تجدید ارزیابی داراییها فراهم شد گفت: سازمان تامین اجتماعی و شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی ضمن حمایت از بازار سرمایه و افزایش منافع سهامداران و بیمهشدگان پس از اخذ مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار در اسرع وقت نسبت به برگزاری مجمع فوقالعاده افزایش سرمایه اقدام خواهد کرد.
میرهاشم موسوی در این باره گفت: مدیران شستا به وعده داده شده خود در مجمع عمومی عادی سالیانه مورخ ۲۷ مهر ۱۴۰۰ عمل کردند و میزان سرمایه شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) از محل تجدید ارزیابی داراییها پس از اخذ مجوز از سازمان بورس اوراق بهادار از ۱۴۲ میلیون ریال به یک میلیارد و ۸۰۷ میلیون و ۳۷۸ هزار و ۸۷۳ ریال افزایش پیدا خواهد کرد که این افزایش سرمایه از منظر ریالی در تاریخ بازار سرمایه بیسابقه است.
وی افزود: این وعده با پیگیری مستمر سازمان تامین اجتماعی، مدیران و کارکنان شستا و همکاری سازمان بورس اوراق بهادار و سازمان حسابرسی و همچنین مرکز مشاوران و کارشناسان قوه قضاییه محقق شد.
به گزارش روابط عمومی شستا، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی اضافه کرد: انجام افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها در راستای منافع سهامداران و همچنین بازنشستگان و بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی دارای مزایایی چون اصلاح ساختار مالی و بهبود نسبتهای بدهی و نسبت مالکانه، ارتقای موقعیت اعتباری شرکت، انعکاس واقعیتر ارزش منصفانه داراییها در ترازنامه و مهمتر از همه افزایش شفافیت است و از این طریق امکان ارزیابی دقیقتر عملکرد شستا نیز فراهم میشود.
*مدیر توسعه سرمایه گذاری ایمیدرو؛ تامین کسری بازار محصولات فولادی با عرضههای تلفیقی
به گزارش «کالاخبر» به نقل از اقتصاد آنلاین، امیر صباغ مدیر توسعه سرمایه گذاری و اقتصادی ایمیدرو در خصوص عرضه تلفیقی توضیح داد: عرضه تلفیقی الگویی است که در زمان نیاز بازار داخلی به یک ماده اولیه و شرایط عدم تامین آن از محل تولید، از طریق واردات تامین نیاز میشود و قیمت آن نیز تلفیقی از قیمت داخلی و وارداتی آن محصول است.
صباغ در ادامه به تعیین قیمت سبد پرداخت و بیان کرد: قیمت کالای داخل کاملا مشخص است و میتوان با رصد هفته های قبل در بورس کالا مشاهده کرد، قیمت محصول وارداتی هم در پرفورماژ ثبت سفارش هر شرکتی که وارد کننده کالاست، موجود است. زمانی که قیمت داخلی کالایی تنی ۸۰۰ دلار و قیمت وارداتی آن هزار دلار است، این دو رقم با هم به نسبت یک به پنج تلفیق می شود و قیمت تلفیقی حدودا ۸۴۰ دلار و در نهایت قیمت پایه هم ۸۴۰ دلار تعیین میشود. در بورس کالا فقط یک قیمت وجود دارد و کالای وارداتی به صورت جداگانه قیمت گذاری و عرضه نمیشود و قالب یک سبد در بورس کالا عرضه میشود.
مدیر توسعه سرمایهگذاری و اقتصادی ایمیدرو خاطرنشان ساخت: در این مورد، حداقل سود متعارف دریافت میشود. به عبارت دیگر اگر قیمت داخلی کمی بالاتر در نظر گرفته شود، در واقع قیمت وارداتی هم کمتر در نظر گرفته میشود که غیرمنطقی نیست. هر چه میزان کالای تولید داخل در این تلفیق بیشتر باشد، قیمتها به سمت قیمت داخلی پیش میرود و اگر میزان واردات در سبد بیشتر باشد، قیمتها به سمت خارجی سوق پیدا می کند.
وی تصریح کرد: در حال حاضر قیمت عرضه تلفیقی ورق فولاد مبارکه با احتساب ضریب پنج به یک بسیار به قیمت داخلی نزدیک است و با این عرضه تلفیقی کل نیاز بازار تامین میشود. یعنی صنایع پایین دست نیازی به خرید مواد اولیه از بازار آزاد ندارند و سفته بازی و سهمیه بندی در کار نیست. یعنی صنعت در کل میتواند مواد اولیه خود را به میزان نیاز خریداری کند.
مدیر توسعه سرمایهگذاری و اقتصادی ایمیدرو با طرح این سوال که در چنین شرایطی چرا تولید فولاد کشور به خاطر کمبود سنگ آهن و کنسانتره باید کاهش پیدا کند؟ تصریح کرد: شرکتها میتوانند کنسانتره مورد نیاز بازار را وارد و با محصول تولیدی خود در بورس به صورت تلفیقی عرضه کنند. با این کار کل نیاز صنعت فولاد کشور تأمین می شود و قیمتها به کمتر از قیمت جهانی میرسد. یا اگر کمبود گاز در زمستان داشته باشیم با این روش میتوانیم از ترکمنستان گاز بخریم. برای تأمین به این الگو رسیدهایم و از مشکل چند قیمتی رها خواهیم شد و در واقع سبد یک قیمتی خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه با این الگو و روش تامین بازار، افراد و شرکتهایی رضایتمند میشوند که قرار است مواد اولیه شان به میزان کافی و با قیمت نزدیک به قیمت داخل تامین شود، ادامه داد: همزمان همین افراد به الگوی مطرح شده و آیندهای که میتواند در پی داشته باشد اعتراض دارند.
* وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 20191 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 4218 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 81 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 368 نماد مثبت و 240نماد منفی بودهاند. همچنین 83 نماد صف خرید و 69 نماد صف فروش داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به وبملت و بیشترین ورود پول حقوقی به خبهمن اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 28،280
سکه 12،492,000
آبشده 5،378,000
طلای هیجده عیار 1،241،800
انس 1,846
*” آبان پرنوسان بورس تهران “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « آبان پرنوسان بورس تهران » نوشت: پرونده بورس تهران در دومین ماه از فصل پاییز در حالی بسته شد که نماگر اصلی بازار سهام با افت 4/ 3 درصدی، چهارمین افت ماهانه در سال 1400 را رقم زد. نماگر هموزن نیز شرایط بهتری نداشت و 5/ 3درصد کاهش ارتفاع داد. آبانماه برای بورس تهران پرنوسان بود و سهامداران با افتوخیز چندباره نماگرهای بورسی مواجه شدند. شرایطی که عمدتا به واسطه شوکهای ناشی از سیاستهای لحظهای رقم خورد تا بازار سهام در کسب سود از رقبایش عقب بماند. با این حال بررسی آماری بازار طی سالهای گذشته نشان میدهد همچنان سرمایهگذاری بلندمدت در بازار سهام در قیاس با دو رقیب اصلی خود یعنی دلار و سکه برنده خواهد بود.
دخالتهای دولتی در اقتصاد هر کشوری که عموما به نام حمایت از تولیدکننده یا مصرفکننده واقع میشود، هرچند شاید در کوتاهمدت بتواند اثرات مثبتی که سیاستگذار انتظار داشته را برآورده کند، اما در نهایت با تضعیف تولید، هم تولیدکنندگان را در دام زیان میاندازد و هم مصرفکننده نهایی را متضرر میکند.اما تنها قیمتگذاری دستوری نیست که گریبان صنایع بورسی را گرفته است. تخصیص دلار دولتی به شرکتها از دیگر موانعی است که مانند سیاستهای دستوری به بهانه حمایت از مصرفکننده، تضعیف زنجیره تولید و آسیبپذیری مصرفکننده نهایی را به دنبال داشته و خود بهانهای برای قیمتگذاری دستوری کالاها و خدمات شده است.
با نگاهی به سامانه کدال و صورتهای مالی شرکتهای بورسی تولیدکننده خودرو میتوان به وضوح زیان قیمتگذاری دستوری برای تولیدکننده را دریافت. در حال حاضر ۳خودروساز بزرگ ایران یعنی ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو در مجموع از زیان انباشته ۶۵هزار و ۸۱۰ میلیارد تومانی خبر میدهند و از این بابت مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت شدهاند. بر اساس این قانون شرکتهایی که زیان آنها بیش از نیمی از سرمایه اسمی شرکت را از بین ببرد، باید با برگزاری بلافاصله مجمع عمومی فوقالعاده نسبت به ادامه فعالیت یا انحلال شرکت تصمیمگیری کنند. مجموع سرمایه این سه شرکت بورسی در حال حاضر کمی بیشتر از ۶۱هزارمیلیارد تومان است که نشان میدهد بیش از سرمایه خودروسازان، طی سالیان گذشته زیان انباشته شده است.