خبر عصرگاهی «بورساوا»دوشنبه 24 آبان 1400

سر خط خبرها:
عضو کمیسیون انرژی مجلس؛ عمقبخشی به بازار سرمایه از مسیر ابر پروژهها
دبیرکل کانون نهادهای سرمایه گذاری: نامه به رئیسی درباره اجتناب از قیمتگذاری دستوری
موافقت بورس با اخذ موقعیت اختیار فروش در قراردادهای شستا
حذف ارز دولتی، تیغی دو لبه برای صنایع بورسی
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” کارنامه ۱۰۰روزه رئیسی در بورس”
* عضو کمیسیون انرژی مجلس؛ عمقبخشی به بازار سرمایه از مسیر ابر پروژهها
عضو کمیسیون انرژی مجلس ورود ابرپروژههای کشور به بازار سرمایه را یکی از روشهای عمق بخشی به بازار و نجات آن از تلاطمهای سطحی، عنوان کرد و به پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) گفت: تامین مالی صندوقهای جدید از محل سرمایههای سرگردان مردم و به خصوص پروژههای حوزه انرژی از مواردی است که به عمق بخشی بازار سرمایه کمک قابل توجهی میکند.
مالک شریعتی نیاسر افزود: در حال حاضر، قانون حمایت از صنایع پایین دستی چون نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایهگذاری مردم از جمله قوانین بسیار خوبی است که در آن قانون الزام شده که حداقل ۳۰ درصد از سرمایه مورد نیاز پروژهها که بیشتر آنها پروژههای چند میلیارد دلاری برای احداث پتروپالایشگاهها است، از محل بازار سرمایه تامین شده و صندوق پروژه برای آن تشکیل شود.
نماینده مردم تهران، در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با عرضه این پروژهها در بورس، سرمایههای مردم وارد بازار میشود و انگیزه آنان را افزایش خواهد داد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: کمیسیون انرژی موضوع یاد شده را در دستور کار قرار داده و اجرایی شدن این قانون را از مسئولان اجرایی هم در وزارت نفت، سازمان برنامه و بودجه، صندوق توسعه ملی و همچنین بخشهای مختلف سرمایهگذاری که بتوانند این کار را انجام دهند، پیگیری میکند.
وی اظهار امیدواری کرد: شروع این پروژهها در میانمدت و بلند مدت کمک بزرگی به بازار سرمایه است تا پروژههای بزرگ و اقدامات جدی برای سرمایهها و هدفگذاری و سوق دادن سرمایهها به محل واقعی تولید به ویژه مزیتهای اقتصادی کشور که حوزه انرژی است، انجام شود.
*دبیرکل کانون نهادهای سرمایه گذاری: نامه به رئیسی درباره اجتناب از قیمتگذاری دستوری
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، سعید اسلامی بیدگلی با ارسال نامهای به ابراهیم رئیسی در خصوص ضرورت اجتناب از قیمتگذاری دستوری اعلام کرد: یکی از معضلات بزرگ اقتصادی که زمینهساز بروز فساد و ایجاد بستر رانت شده، قیمتگذاری دستوری کالاها و خدمات است.
در این برهه حساس اتخاذ تصمیمات هوشمندانه و به دور از جناح بندی های سیاسی و در نظر گرفتن منافع عموم جامعه، اهمیت فزاینده ای پیدا کرده است. به نظر اکثر متخصصین، پژوهشگران و فعالان اقتصادی یکی از راهکارهای موثر در خشکاندن ریشه های فساد و رانت در اقتصاد، حرکت به سمت ایجاد بازارهای شفاف و رقابتی به معنای واقعی و حمایت از رقابت و تعیین قیمت محصولات بر اساس ساز و کار بازار است تا از طریق برقراری توازن میان عرضه و تقاضا، منابع محدود بطور بهینه به بخش های مولد تخصیص یابد.
با توجه به مطالب فوق به پیوست نامه برخی از نهادهای عضو کانون نهادهای سرمایهگذاری و فعالان بازار سرمایه در رابطه با مضرات و مشکلات ناشی از قیمتگذاری و پیشنهادهای ارائه شده جهت استحضار و بهره برداری به حضور تقدیم می شود. موضوع این کانون نیز پرهیز از مداخله دولت در بازار و اجتناب از قیمتگذاری دستوری کالاها و خدمات است تا در شرایط تنگنای اقتصادی، منابع محدود صرف فربه تر کردن دلالان، تشدید اختلاف طبقاتی و افزایش بیکاری به اسم حمایت از مردم نشود.
تغییر ساز و کارهایی که سالها است بر اقتصاد حکمرانی می کند، کاری بسیار دشوار است. به همین دلیل پیشنهاد میشود این مهم با تشکیل کارگروه تخصصی ویژه با حضور کارشناسان و پژوهشگران و نهادهای فعال در بازار سرمایه انجام شود و این کارگروه در طراحی ساز و کارهای نوین با وزارت اقتصاد و سایر دستگاههای دولتی همکاری کند و در فرایند اجرا نیز حضور داشته باشد. امید که با بذل توجه به دغدغه های مطرح شده و نظرات کارشناسی ارائه شده شاهد رشد و شکوفایی اقتصاد باشیم.
*موافقت بورس با اخذ موقعیت اختیار فروش در قراردادهای شستا
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، محمد حسین صدرایی رئیس هیات مدیره صندوق سرمایه گذاری مشترک توسعه بازار سرمایه با ارسال نامهای به محمود گودرزی مدیرعامل بورس تهران اعلام کرد: این صندوق جهت اخذ موقعیت فروش در قراردادهای اختیار معامله خرید در سر رسیدهای دی و بهمن سال جاری برای سهام پایه آمادگی دارد.
میزان توثیق مدنظر صندوق در اختیار معاملات خرید به تفکیک مشخص شده است. ضمناً برای توثیق سهام در قراردادهای اختیار خرید از سهام پایه استفاده شده است.
همچنین مدیرعامل بورس تهران بازگشت به نامه 17 آبان صندوق سرمایه گذاری مشترک توسعه بازار سرمایه مبنی بر اعلام آمادگی به منظور انتشار قراردادهای اختیار معامله خرید با سررسیدهای دی و بهمن سال جاری اعلام کرد: نوع و میزان توثیق اعلامی صندوق به منظور اطمینان از ایفای تعهدات باید نزد سپرده گذاری مرکزی توثیق شود. اتخاذ موقعیت در قراردادهای اختیار معامله درخواستی منوط به اخذ تاییدیه از سپرده گذاری مرکزی در خصوص توثیق انجام گرفته است.
*حذف ارز دولتی، تیغی دو لبه برای صنایع بورسی
کاویان عبدالهی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با بورسنیوز بیان کرد: واقعیت این است که اگرچه تخصیص ارز دولتی با اهداف خاصی صورت گرفته اما؛ به نظر میرسد این ارز مفسدهزا بوده و به دلیل رانت فسادی که در نحوه توزیع و مصرف ارز دولتی صورت گرفته، اهدافی که سیاستگذار در نظر داشته محقق نشده بنابراین حذف ارز دولتی از منظر کلی اقتصادی میتواند به افزایش شفافیت و کاهش رانت و فساد کمک کند.
این کارشناس بازارسرمایه تاکید کرد: منطقا با حذف ارز دولتی و واردات نهاده های دامی با ارز نیمایی، بهای اقلامی که در حال حاضر با دلار ۴۲۰۰ تومانی تامین میگردد، افزایش خواهد یافت و موجب افزایش بهای تمام شده تولید در این صنایع خواهد شد.
وی اضافه کرد: بنابراین طبیعی است که نرخ فروش محصولات هم متناسب با بهای تمام شده تعدیل گردد و نکته اینجاست که احتمالاً با حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی و افزایش تقاضای ارز در سامانه نیما، نرخ ارز در این سامانه هم تغییراتی خواهد داشت اما؛ دلیل عدم امکان پیشبینیپذیری سودآوری شرکت های دامپروری بعد از حذف ارز دولتی، این است که هنوز مشخص نیست آیا سیاستگذار به شرکتها اجازه خواهد داد با حفظ حاشیه سود، نرخ فروش محصول خود را متناسب با افزایش بهای تمام شده تعیین کنند؛ یا قرار است به بهانه حمایت از مردم، دوباره شاهد قیمت گذاری های دستوری باشیم.
وی افزود: با این تفاسیر حذف ارز دولتی برای صنعت دامپروری و سایر صنایعی که مشمول دریافت ارز دولتی هستند و احتمال حذف ارز دولتی در آنها در روزهای آینده میرود، همچون تیغ دولبه ای است که هم می تواند فرصت باشد و هم تهدید.
عبدالهی اظهارکرد: در شرایط فعلی با توجه به وضعیت اقتصادی کشور و عدم شفافیتی که به سبب تخصیص ارز دولتی شکل گرفته، به نظر میرسد حذف ارز دولتی اقدام مثبتی باشد. ولی شاید بهتر باشد حذف ارز دولتی در صنایع به تدریج صورت بگیرد و ناگهان ارز دولتی تمام صنایع را قطع نکنیم تا این اقدام تاثیر روانی شدیدی بر اقتصاد ما بر جای نگذارد.
* وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد افت 26174 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 4450 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 517 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 474 نماد منفی و 138نماد مثبت بودهاند. همچنین 159 نماد صف فروش و 72 نماد صف خرید داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به بورس و بیشترین ورود پول حقوقی به سمگا اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 28،280
سکه 12،481,000
آبشده 5،463,000
طلای هیجده عیار 1،260،300
انس 1,863
* ” کارنامه ۱۰۰روزه رئیسی در بورس”
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « کارنامه ۱۰۰روزه رئیسی در بورس » نوشت:
آمارها نشان میدهد شاخص کل بورس تهران از زمان تحلیف ابراهیم رئیسی تاکنون توانسته
4/ 2درصد افزایش ارتفاع دهد تا تالار شیشهای از نمای سبز در این دوره 100روزه حکایت کند.
یکی از موضوعاتی که نهتنها سهامداران، بلکه کارشناسان بورسی بارها به آن اشاره کردهاند، ناکارآیی شاخص کل بورس در نشان دادن واقعیتها و نمای اصلی تالار شیشهای است.
این نقد به این مهم اشاره میکند که شاخص کل بورس تهران با توجه به محاسبه بر اساس میانگین وزنی قیمت سهام، تنها نشاندهنده عملکرد شرکتهای بزرگ بازار است و نمیتوان آن را دماسنج تالار شیشهای دانست. در حال حاضر، شاخص کل مهمترین نماگر در بازار سرمایه است که بهعنوان دماسنج مورد رصد فعالان و سرمایهگذاران قرار میگیرد.
بدون شک، اگر شاخص فرابورس را کنار بگذاریم، در خود بورس بهعنوان مهمترین بستر معاملات سهام، فقط شاخص هموزن است که بهترین وضوح را دارد؛ چراکه بهرغم نادقیق بودن، حداقل میتواند تصویری روشن از بازار سهام و نمادهای کوچک پرتعداد در آن بدهد. آمار و ارقام نشان میدهد این نماگر در 100روز گذشته با افت 8/ 3درصدی مواجه شده است تا دلیل برخی از اعتراضات به وضعیت بورس و سهام مشخص شود. البته باید توجه کرد که پس از تاکید رئیس دولت سیزدهم در خصوص سامان دادن به اوضاع و احوال بورسیها و سپردن مسوولیت آن به احسان خاندوزی به عنوان وزیر اقتصاد، تالار شیشهای رنگ و بوی دیگری گرفت و کمی از افتهای سنگین گذشته جبران شد؛ جبرانی که البته بسیاری از فعالان بازار آن آن را ماحصل حمایتهای دستوری از این بازار میدانند. شاخص کل بورس تهران در همین بازه 9روزه رشد
4/ 7 درصدی را ثبت کرده و میزان صعود نماگر هموزن نیز از 10آبانماه، یعنی پس از جلسه وزیر اقتصاد و رئیس سازمان بورس با حقوقیهای بزرگ بازار، 8/ 7درصد برآورد میشود.
نگاهی به دیگر متغیرهای بورسی از نصف شدن ارزش معاملات خرد سهام در این بازه زمانی حکایت دارد. این متغیر از آنجا حائز اهمیت است که میتواند نشاندهنده میزان نقدشوندگی بازار باشد.
آمارها نشان میدهد از 16مردادماه تا پایان دادوستدهای روز 22آبان در بورس تهران شاهد جابهجایی سهامی به ارزش 16هزار و 300میلیارد تومان در مسیر حقیقی به حقوقی بودیم که با خالص فروش حدود 3هزار میلیارد تومانی سهامداران خرد در فرابورس ایران، جمع سرمایه خرد خارجشده از بازار سهام در این دوره 100 روزه 19هزار و 260میلیارد تومان برآورد میشود.