خبر عصرگاهی «بورساوا»،دوشنبه 1 شهریور 1400

سر خط خبرها:
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران: لزوم پایش و ارزیابی مجدد قوانینِ ۳ سال گذشته
توضیحات شستا درباره برکناری مدیرعامل سابق
تقویت بازار اولیه و هدایت نقدینگی به سمت پروژههای اقتصادی
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” مرداد داغ بورس تهران”
*رئیس کنفدراسیون صادرات ایران: لزوم پایش و ارزیابی مجدد قوانینِ ۳ سال گذشته
محمد لاهوتی در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: با تشدید تحریمها از سال ۹۷ به بعد، حوزهای که بیشترین تأثیر را از تحریم گرفت حوزه صادرات بود؛ به هر حال پیش بینی میشد که فروش نفت کاهش خواهد یافت و به این ترتیب تنها منبع تأمین منابع ارزی دولت صادرات غیرنفتی خواهد بود، از این رو یک مقدار حساسیتها روی این بخش بیشتر شد و سیاستهایی اعمال شد که اگر شاید اعمال نمیشد شرایط صادرات و اقتصاد بهتر از شرایط کنونی رقم میخورد.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران افزود: به نظر میرسد سخت گیری هایی که در حوزه بازگشت ارز حاصل از صادرات برای بنگاههای کوچک و بزرگ رقم خورد، بخشنامههای متعددی که از سال ۹۷ به بعد صادر شد که طبق گزارشها بیشتر از ۲۰۰ بخشنامه در حوزه صادرات داشتیم و همچنین محدودیتهای وارداتی باعث کاهش تولید صادراتی شد. اگر سیاستها یک مقدار با نگاه تسامح و تعامل پیش میرفت میتوانست کمک کننده ارزآوری بیشتر برای کشور باشد. دولت سیزدهم باید این موارد را مورد توجه قرار دهد.
وی ادامه داد: پایش قوانین وضع شده طی ۳ سال گذشته از جمله مطالبات فعالان بخش صادرات از دولت سیزدهم است. در اینکه ارز باید به چرخه اقتصادی برگردد جای اختلاف نیست منتهی روشها باید به صورتی باشد که به سمت شفافیت برود به جای غبارآلود کردن شرایط.
عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران افزود: لذا با توجه به اهمیت صادرات غیرنفتی که تحت عنوان پیشران بخش تولید و ارزآور کشور مطرح است، اولین سیاست دولت سیزدهم باید پایش قوانین باشد. ضمن اینکه نگاهها نگاه کارشناسی باشد و از موارد خوب دولت دوازدهم نیز حمایت شود، همچون ابلاغیه ۱۷۷ که خروجی ۳ سال تلاش و چانه زنی بخش خصوصی با دولت بود که ابلاغ شد ولی هنوز اجرای کامل نشده است.
*توضیحات شستا درباره برکناری مدیرعامل سابق
به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، هیئتمدیره شرکت شستا، طی اطلاعیه ای درخصوص برکناری علی رضوانی فر توضیح داد.
در متن این اطلاعیه آمده است: «مدیرعامل سابق شستا به رغم تاکیدات وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از انجام تعهدات شستا برای پرداخت حقوق بازنشستگان خودداری کرده و اکنون برای فرار از این واقعیت تلخ، مدعی اعمال فشار برای دریافت رانت از سوی سازمان تامین اجتماعی است.
بر اساس مصوبه هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی مقرر میشود از تیرماه امسال ماهیانه مبلغ ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان به صورت علیالحساب بابت سود سهام سازمان تامین اجتماعی پرداخت شود، از آنجایی که مدیرعامل سابق شستا در نشست مزبور پرداخت این مبلغ را از مرداد ماه قابل انجام میداند در این خصوص با اعمال ملاحظه وی تصمیمگیری میشود. توافقات صورت گرفته طی ابلاغیه وزیر و رئیس هیئت امناء، به صورت رسمی با قید زمانبندی مشخص برای اجرا به سازمان، بانک رفاه کارگران و شستا ابلاغ میشود.
با گذشت ۲ ماه و علیرغم تذکرات متعدد به مدیرعامل شستا نه تنها در هفته اول حتی تا پایان نیمه اول مرداد نیز که مقرر بود کل تعهدات شستا ایفاء شود، حتی یک ریال هم در قبال واگذاری سهام یا سود علیالحساب یادشده، به سازمان پرداخت نمیشود.
این اطلاعیه تصریح میکند: مذاکرات متعددی با مدیرعامل سابق شستا انجام میشود، اما وی اعلام میکند صرفاً چنانچه بابت فاصله زمانی پرداخت سود علیالحساب تا برگزاری مجمع، سود بانکی به شرکت پرداخت شود، به تعهدات خود عمل میکند، بر همین اساس، هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی بلافاصله به موجب مصوبهای با این پیشنهاد مدیرعامل شستا موافقت و مراتب را به وی ابلاغ میکند.
بنابر این اطلاعیه، در این چارچوب، پس از تخلفات متعدد و استنکاف از اجرای دستورات هیئت مدیره سازمان مجمع عمومی و مالک حدود ۹۰ درصد شستا، به درخواست سازمان تامین اجتماعی به عنوان سهامدار عمده، هیئت مدیره شستا در نشستی وی را برکنار و سیدضیاءالدین شجاعی برهان عضو هیئت مدیره شستا که سابقه معاونت چند وزارتخانه را در کارنامه خود دارد، به سرپرستی شستا منصوب میکند، این مصوبه به تصویب هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی مجمع عمومی شستا و سایر ارکان ذیربط نیز میرسد.
*تقویت بازار اولیه و هدایت نقدینگی به سمت پروژههای اقتصادی
مدیرعامل شرکت مولدسازی و مدیریت دارایی تجارت در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)،عنوان کرد: تقویت بازار اولیه، یکی از مهمترین کارکردهای بازار سرمایه است که منابع مالی لازم را در اختیار توسعه پروژههای بنگاههای دولتی و غیر دولتی و نهادها قرار میدهد تا این بنگاهها قادر به عملیاتی کردن پروژههای ایجادی و توسعهای خود شوند.
احسان رضاپور نیکرو «دستورالعمل نحوه صدور مجوز عرضه عمومی شرکت پروژه در شرف تاسیس» را ابزاری موثر به منظور تقویت بازار اولیه خواند و خاطرنشان کرد: راهاندازی این شرکتها، یکی از راهکارهای اتمام پروژههای نیمهتمام است که به افزایش کارآیی بازار اولیه و نیز هدایت نقدینگی سرمایهگذاران خرد به پروژههای دارای توجیه اقتصادی میانجامد. همچنین انتقال پروژه به شرکت پروژه و اتمام پروژه با استفاده از سرمایههای سرمایهگذاران، برای هر دو گروه سرمایهگذار و بانیان پروژه ها جذاب و راهگشا خواهد بود.
رضاپور با بیان اینکه تصویب دستورالعمل یاد شده، گامی مهم در تامین مالی پروژهها در کشور تلقی میشود، توضیح داد: پروژههای اقتصادی بسیاری در کشور وجود دارند که برای تکمیل و رسیدن به مرحله تولید، اشتغال و ایجاد ارزش افزوده اقتصادی برای کشور، نیازمند منابع مالی هستند. این دستورالعمل کمک میکند تا سرمایههای خرد و کلان در پروژههای اقتصادی به شیوهای موثر و کارا به کار گرفته شوند و ضمن تکمیل و توسعه پروژه های عمرانی و صنعتی، برای خود سرمایهگذاران نیز بازده مناسبی ایجاد کنند.
به گفته مدیرعامل شرکت مولدسازی و مدیریت دارایی تجارت، اجرای صحیح و کامل این دستورالعمل با نقشآفرینی کامل نهادهای مالی و استفاده از توان و ظرفیتهای بازار سرمایه، میتواند تامین مالی پروژهها را تسهیل و مشارکت عمومی و خصوصی را تقویت کند.
*وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 340 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 9630 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 230 میلیارد نقدینگی حقیقی بودهایم. 376 نماد مثبت و 219 نماد منفی بودهاند. همچنین 184 نماد صف خرید و 51 نماد صف فروش داشتهاند. بیشترین ورود پول حقیقی به دلر و بیشترین ورود پول حقوقی به ویسا4 اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 27،400
سکه 11،997,000
آبشده 5,006,000
طلای هیجده عیار 1،155،700
انس1,786
*” مرداد داغ بورس تهران”
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « مرداد داغ بورس تهران » نوشت:. بازار سهام در این ماه معاملات داغی را تجربه کرد. شاخص کل بورس تهران در مجموع دادوستدهای مردادماه رشد ۶/ ۱۵درصدی را ثبت کرد تا با شکستن رکورد ۱۳ماهه، لقب پرسودترین ماه بورس طی این مدت را به خود اختصاص دهد. اما این تنها رکورد بورس در دومین ماه تابستان نبود. در این ماه ارزش معاملات خرد سهام با ثبت رقم حدود ۸ هزار میلیارد تومان در یک روز، به بیشترین میزان در سال جاری دست یافت و صفوف خرید نیز طولانیتر شدند. با وجود ثبت تمام ارقام مثبت در کارنامه پنجمین ماه سال، اما شاهد سنتشکنی سهامداران خرد بودیم. حقیقیها که همواره با صعودی شدن روند بازار، سراسیمه به موج متقاضیان خرید سهام میپیوستند، در این ماه عقب نشستند. فعالیت کمرمق حقیقیها در بورس ماحصل کسب تجربه بورسبازان از ۱۰ماه اصلاحی این بازار است. گویا اینبار بازیگران خرد تصمیم گرفتهاند هیجانی عمل نکنند و با طمانینه بیشتری وارد گردونه پرریسک سهام شوند.
در هفتههای اخیر آنچه که بهجز افزایشی بودن انتظارت بر سر قیمت ارز توانست بهرشد بهای معاملاتی سهام در بازار سرمایه کمک کند، رشد قابلتوجه قیمت کامودیتیهای جهانی در طول یک سال گذشته بود. اما از تمامی عوامل و اخبار موثر بر بازار سهام که بگذریم، تقاضا برای نمادهای خودرویی در بازار سهام طی روز یکشنبه بهشکل قابلتوجهی افزایشی بود. در این روز گروه خودرو و ساخت قطعات بیشترین میزان خالص خرید حقیقی در بورس را بهخود اختصاص داد و رقمی در حدود 1200 میلیارد تومان از سرمایه سرمایهگذاران خرد بازار را بهخود جذب کرد. اینطور که بهنظر میرسد بازار در حالحاضر با دیدی مثبت به رشد قیمت خودرو در بازار آزاد و احتمال حذف قیمتگذاری دستوری از این بازار نگاه میکند. شنیدهها حاکی از آن است که با مشخص شدن تبعات سرکوب قیمت در بازارهایی نظیر خودرو و سایر کالاهای مصرفی حالا سیاستگذاران تمایل کمتری بهمداخله در خرد جمعی بازار دارند.