خبر بخش نیمروزی «بورساوا» دوشنبه 22 شهریور 1400

سر خط مهمترین خبرها:
قائم مقام فاطمی امین: وزیر صمت معتقد به تنظیم بازار محصولات مختلف از طریق بورس کالاست
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی: عرضه کالا در بورس شفافیت ایجاد میکند
با نامه رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار؛ تهیه دستورالعمل اعطای مجوز سپردهگذاری در دستورکار قرار گرفت
مدیرعامل بورس کالای ایران: قیمتگذاری دستوری تجربهای تکراری و شکست خورده است
عضو سابق هیأت مدیره سازمان بورس؛ قیمت گذاری دستوری از گزینه های دولت حذف شده است
صندوق سرمایهگذاری وقف؛ احیاگر سنتی نیکو
آخرین اخبار بورس کالا
*قائم مقام فاطمی امین: وزیر صمت معتقد به تنظیم بازار محصولات مختلف از طریق بورس کالاست
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت صمت، محمد صادق مفتح با اشاره به اظهارات مطرح شده در خصوص قیمت گذاری جدید سیمان و فولاد گفت: بر اساس قانون، کالاها در بورس کالا از شمول قیمت گذاری خارج هستند و به عبارت بهتر قیمتها در بورس دستور پذیر نیستند.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: در این زمینه موضوع مهم آن است که سیاست وزارت صنعت، معدن و تجارت مشخص شده و قرار بر این است، ضمن ورود کلیه محصولات به بورس کالا، زمینه مراجعه خریداران عمده به این بازار برای تهیه کالاهای مورد نیاز فراهم شود.
وی گفت: این اقدام و سیاست وزارت صمت بدین معناست که نمیتوان قیمتها را در بورس کالا به صورت دستوری تعیین کرد.
وی به برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت در دولت سیزدهم برای همکاری با بورس کالا اشاره کرد و گفت: بارها در جلسات مختلف تنظیم بازار، صحبتهای متعددی برای استفاده از بورس کالا به منظور عرضه محصولات و کشف قیمت کالاها مطرح شده است.
مفتح تاکید کرد: وزیر صمت معتقد به استفاده از بورس کالا برای تنظیم بازار محصولات مختلف است و نسبت به دولت قبل تاکید بیشتری برای همکاری با بازار سرمایه دارد.
قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: تلاش ما این است در حد امکان زمینه عرضه محصولات مهم و اثرگذار در معیشت مردم را در بورس کالا فراهم کنیم و تاکنون بخش زیادی از محصولات در این بازار عرضه شده و بقیه محصولات هم باید در بورس کالا عرضه شوند که برنامه ریزی ها و هماهنگیهای مختلف برای اجرایی شدن این اقدام در حال انجام است.
*عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی: عرضه کالا در بورس شفافیت ایجاد میکند
به گزارش خبرگزاری تسنیم، مصطفی طاهری با حضور در برنامه «تیتر امشب» شبکه خبر افزود: برای آنکه از نظر اقتصادی شفافیت قیمت داشته باشیم و همه چیز در کنترل حاکمیت باشد باید رصد مالی، کالایی و پیمانکاری را خوب انجام دهیم.
وی با بیان اینکه بورس کالا در رصد کالا بسیار کمک دهنده است، گفت: اگر سامانه تجارت، سامانه انبارها و سامانه حملونقل نداشته باشیم، آن انتظاری که وزارت صنعت، معدن و تجارت از بورس کالا دارد، برآورده نمیشود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی افزود: مقرر شده بازار خرده فروشی برای معاملات برخی از کالاها، از جمله فولاد راهاندازی شود.
*با نامه رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار؛ تهیه دستورالعمل اعطای مجوز سپردهگذاری در دستورکار قرار گرفت
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در نامهای به معاون نظارت بر بورسها و ناشران، محسن خدابخش، خواستار تهیه دستورالعمل اعطای مجوز سپردهگذاری ظرف مدت 2 ماه، پس از اخذ نظرات صاحبنظران بازار سرمایه شد.
در نامه یادشده، بر ضرورت تسهیل و نیز مهلت کافی فرایند احراز هویت سجامی سهامداران بهویژه سهامدارن مقیم خارج از کشور تاکید شده است.
متن نامه به شرح زیر است: در راستای رشد و توسعه بازار سرمایه، نیازمندی به ایجاد شرکتهای سپردهگذاری جدید و شکلگیری رقابت در این حوزه، ضروری است ظرف مدت 2 ماه از تاریخ این نامه، دستورالعمل اعطای مجوز سپردهگذاری را پس از اخذ نظرات صاحبنظران فعال در بازار سرمایه تهیه و بهمنظور طرح در هیئت مدیره آماده کنید.
همچنین با توجه به نگرانیهایی که در خصوص زمانبندی احراز هویت سجامی برای برخی از سهامداران بهویژه اشخاص مقیم خارج از کشور ایجاد شده است، ضمن تاکید بر لزوم احراز هویت همه فعالان بازار لازم است بر فرایند اجرایی به نحوی نظارت کنید که اولا روش احراز هویت اینترنتی تا حد امکان تسهیل و ساده سازی شود. ثانیا مهلت کافی برای احراز هویت داده شود. همچنین امکانپذیری احراز هویت توسط کارگزاران بهصورت مستقل نیز بررسی شود.
*مدیرعامل بورس کالای ایران: قیمتگذاری دستوری تجربهای تکراری و شکست خورده است
به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، سلطانی نژاد مدیر عامل بورس کالای ایران بر لزوم پرهیز از قیمت گذاری دستوری به عنوان تجربهای تکراری و شکست خورده تاکید کرد.
او با اشاره به برخی اظهارات غیر کارشناسی اظهار کرد: متاسفانه برخی با تصور حمایت از مصرف کننده خواستار سرکوب قیمت و قیمت گذاری دستوری تولیدات صنایع بالادستی میشوند که بارها طی سالیان گذشته اثبات شده که این سیاستها نتیجهای جز توزیع رانت بین برخی واسطههای غیرضرور و تشدید تقاضاهای کاذب در بازار ندارند.
مدیر عامل بورس کالای ایران در پایان گفت: سیاستهای ضد بازار و سرکوب قیمت تولیدات صنایع بالادستی، تجربهای شکست خورده بوده و تنها راه بهبود بازار، ارتقای شفافیت و پرهیز از اقدامات رانتزا است.
*عضو سابق هیأت مدیره سازمان بورس؛ قیمت گذاری دستوری از گزینه های دولت حذف شده است
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از سنا، عضو سابق هیأت مدیره سازمان بورس، قیمتگذاری دستوری را گزینه حذف شده برای دولت دانست و با بیان مطلب بالا گفت: دولت با درسآموزی از تجارب پیشین، برای کنترل قیمت کالاهایی که با کمبود مواجه هستند، سراغ قیمتگذاری دستوری کالا نمیرود؛ به عبارتی می توان گفت، قیمتگذاری دستوری کالاها از گزینههای دولت حذف شده است.
علی سعیدی گفت: تجربه سالها استفاده از قیمتگذاری دستوری به وضوح نشان میدهد که به جای تمرکز بر قیمت یک کالا باید بر میزان عرضه و تقاضا توجه کرد به این معنا که هرگاه عرضه کالا افزایش یابد باعث کاهش قیمت میشود و بر این اساس اگر سیاستگذاری به دنبال کاهش قیمت یک محصول است باید به جای پایین نگه داشتن دستوری قیمت که نتیجه ای ندارد، برای رشد عرضه کالاها در بورس برنامه ریزی کند.
سعیدی ضمن یادآوری اینکه تجربه نشان داده که قیمتگذاری کالا آثار منفی زیادی دارد، گفت: در گذشته نظارت دولت فقط به بخش نخست زنجیره محدود میشد و اینکه کالا با چه قیمتی به دست مصرفکننده میرسد با نظارت صحیح روبه رو نبود که نتیجه آن سود دلالان و زیان تولیدکنندگان و سهامداران خرد و کلان شرکتها بود.
*صندوق سرمایهگذاری وقف؛ احیاگر سنتی نیکو
به گزارش خبرگزاری فارس، سلمان خادمالملّه، مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین با اشاره به تصویب تاسیس «صندوق سرمایهگذاری وقف» گفت: از آنجایی که با وقف یک دارایی، آن دارایی از چرخه اقتصادی حذف میشود، طرحی در نظر گرفته شد تا هم با پول کمتر بتوان عمل وقف را انجام داد و هم اینکه پولی که وقف میشود، وارد چرخه اقتصادی شود و برای کل اقتصاد نیز منفعت ایجاد کند و نیات واقف را نیز پوشش دهد.
خادمالمله ابراز داشت: در این نوع از صندوقها همچون سایر صندوقهای سرمایهگذاری، دو رکن اجرایی و نظارتی حضور دارند. متولی و مدیر صندوق از جمله ارکان اجرایی هستند و رکن نظارتی صندوق نیز بر فرایند صندوق از خرید واحد تا پوشش نیت واقف نظارت دارد.
وی با اشاره به شروط کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار برای صندوق سرمایهگذاری وقف، گفت: «شرط غلبه» از مهمترین شرایط این کمیته است. به بیانی دیگر، سهمهایی میتوانند موضوع وقف باشند که دارایی ثابت (شامل زمین، ساختمان، تجهیزات، ماشینآلات و …) آن شرکت نسبت به کل داراییهایش، بیش از ۶۰ درصد باشد.
خادمالمله ادامه داد: واقف به ازای پولی که به این صندوق پرداخت میکند، واحد یا واحدهایی را خریداری میکند. با خرید واحدهای صندوق، پول از مالکیت فرد خلع و وقفنامهای به نام فرد صادر میشود. مدیر صندوق نیز به نیابت از واقف، سهمهایی را میخرد و از منافع حاصل از آن، به نیات موردنظر واقف میپردازد.
وی از صندوق سرمایهگذاری آستان قدس رضوی و ستاد عتبات عالیات به عنوان نخستین نمونههای در شرف تاسیس صندوقهای سرمایهگذاری وقف یاد کرد و گفت: برای ستاد عتبات عالیات به دلیل شرایط ویژه این ستاد، صندوق ویژهای در دست طراحی است. بخشی از این صندوق، صندوق وقف و بخش دیگر، صندوق حبس سهام است.
* آخرین اخبار بورس کالا
تالار حراج باز شرکت بورس کالای ایران، روز یکشنبه 21 شهریور ماه میزبان دادوستد 200 هزار تن سنگ آهن کلوخه و ۵۰ هزار تن سنگ آهن دانه بندی بود.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در این تاریخ و در تالار مذکور 7 هزار تن آهن اسفنجی، 96 هزار و 420 تن سیمان، 390 تن شمش روی، 5 هزار تن مس کاتد، یک هزار و 500 تن مس کم عیار، 27 هزار و 610 تن ورق گرم خودرو، 4 هزار و 200 تن شمش هزار پوندی آلومینیوم، 25 تن بیلت آلومینیوم و 180 تن سولفورمولیبدن معامله شد.
تالار صادراتی بورس کالای ایران در این روز شاهد معامله 2 هزار و 300 تن قیر بود.
تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی بورس کالای ایران هم در این روز معامله 3 هزار و 697 تن قیر، 325 تن گوگرد، 20 هزار تن وکیوم باتوم، 3 هزار و 753مواد پلیمری و 3 هزار و 300 تن مواد شیمیایی را تجربه کرد.
بازار فرعی بورس کالای ایران نیز میزبان معامله 13 تن منو کلرو استیک اسید بود.