خبرعصرگاهی «بورساوا» سهشنبه 21 دی 1400

سر خط خبرها:
رئیس کمیته فقهی سازمان بورس؛ از خاموشی موتور تورم تا نقاط قوت بودجه ۱۴۰۱
مدیر بازرسی و امور اعضا بورس کالای ایران: ابلاغ شرایط خرید ورق در بورس کالا
مدیرعامل بورس انرژی؛ جزییات راه اندازی قراردادهای آتی انرژی
نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی: لزوم هدایت منابع مالی به سمت بورس در پیشنویس تغییر قوانین بازار سرمایه
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
” بورسبازی در باند نااطمینانی”
*رئیس کمیته فقهی سازمان بورس؛ از خاموشی موتور تورم تا نقاط قوت بودجه ۱۴۰۱
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از ایرنا، رئیس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق و بهادار اقدام دوم دولت را مهار تورم دانست و افزود: رشد نقدینگی و گسترش پایه پولی، موتور تولید تورم در کشور ما است که این تولید تورم از طریق چاپ پول و استقراض دولت از بانک مرکزی ایجاد میشود.
وی ادامه داد: در ماههای پایانی سال ۱۳۹۹ و چهار ماه ابتدایی سال جاری یعنی فروردین تا تیرماه دولت دوازدهم ۱۳۵ هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی استقراض کرد. در حالی که ضریب فزایندگی پول حدود ۸ برابر است؛ یعنی ۱۳۵ هزار میلیارد تومان را شما باید در ۸ ضرب کنید و نتیجه آن طی ۶ ماه ایجاد هزار هزار میلیارد تومان نقدینگی جدید است.
رئیس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار با تاکید بر اینکه نقدینگی ایجاد شده منشأ بالاترین تورم در کشور ما بود و اکنون موتور این تورم خاموش شده است، افزود: اما از مردادماه دولت برای پرداخت حقوق کارکنان خود از بانک مرکزی پولی استقراض نکرد. شهریور، مهر و آبان هم استقراضی انجام نشد و ما میبینیم که روند شاخص تورم نقطه به نقطه نزولی شده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: هرچند دولت آقای رئیسی موتور تورم را خاموش کرده اما هنوز تورم کار خود را میکند و در حالی که تورم سالانه متوقف نشده، اما تورم نقطه به نقطه کاهش پیدا کرده و در چنین شرایطی هنوز تورم ماهانه نیز صعودی است، اما در نهایت حرکت آن متوقف میشود.
مصباحی مقدم در مقابل این سؤال که مهمترین نقاط قوت بودجه ۱۴۰۱ چیست؟ پاسخ داد: بودجه ۱۴۰۱ از چند جهت نقطه مقابل بودجه دولت گذشته است. بودجه قبلی به صادرات ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت متکی بود. ولی دولت آقای رئیسی، اتکا درآمد نفت را روی ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه قرار داده که در حال حاضر بیش از این میزان، نفت به فروش میرود.
وی افزود: در حالی که قیمت نفت بشکهای ۸۰ دلار است، قیمت هر بشکه نفت در بودجه ۶۰ دلار تعیین شده و همچنین در بودجه، قیمت دلار ۲۳ هزار تومان تعیین شده و اکنون قیمت آن در بازار حدود ۲۷ هزار تومان است.
عضو شورای فقهی بانک مرکزی با بیان اینکه موضوع مهم دیگر بودجه افزایش ۶۰ هزار میلیارد تومانی درآمد مالیاتی است، ادامه داد: دولت درآمد مالیاتی را ۶۰ هزار میلیارد تومان افزایش داده که برخی از آن احساس نگرانی میکنند؛ اما باید اطمینان داد که در این خصوص جای نگرانی نیست.
*مدیر بازرسی و امور اعضا بورس کالای ایران: ابلاغ شرایط خرید ورق در بورس کالا
مدیر بازرسی و امور اعضا بورس کالای ایران در نامهای به شرکت های کارگزاری شرایط خرید محصول ورق را ابلاغ کرد.
به گزارش «کالاخبر»؛ در متن این نامه آمده است: خرید محصول ورق گرم و ورق قلع اندود درروز جاری (سه شنبه ۲۱ دی ماه) بدون اعمال سقف سهمیه بهین یاب برای مشتریانی که مجوز خرید محصول مذکور را دارند امکان پذیر است. خرید روز جاری از سهمیه مشتریان کسر نمیشود.
گفتنی است، امروز ۶۳ هزار و ۷۰۰ تن انواع ورق شامل ۱۷ هزار و ۷۰۰ تن ورق گرم شرکت نورد و لوله اهواز، هزار تن ورق قلع اندود و ۴۵ هزار تن ورق سرد فولاد مبارکه اصفهان در تالار محصولات صنعتی و معدنی عرضه می شود.
*مدیرعامل بورس انرژی؛ جزییات راه اندازی قراردادهای آتی انرژی
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از روابط عمومی بورس انرژی ایران، علی نقوی با تاکید بر این که راهاندازی قراردادهای آتی با همکاری هیتمدیره سازمان بورس بررسی و تصویب شد، افزود: در فاز نخست عرضه انواع فرآوردههای نفتی مانند متانول، میعانات گازی، نفتا، بنزین و گازوییل در دستور کار قرار دارد و در فازهای بعدی معاملات نفت خام و نفت کوره اجرایی میشود.
وی در توضیح ریسک بالای قراردادهای آتی، تشریح کرد: معاملات آتی در مقایسه با معاملات سهام، ریسکپذیری بالاتری برای سرمایهگذاران دارد، این درحالی است که همین معاملات ابزاری برای پوشش ریسک تولیدکنندگان به حساب میآید. به بیان دیگر کسانی که سهم را خرید و فروش میکنند، اگر تصمیم به ورود به بازار آتی بگیرند ریسک بالاتری را نسبت به خرید و فروش سهم متحمل میشوند، چراکه ابزار پیچیدهتری است.
به گفته مدیرعامل بورس انرژی ایران استفاده از ابزار آتی مستلزم آشنایی حرفهایتر با بازارهای جهانی و همچنین جزئیات معاملاتی این ابزار است، به بیان دیگر ورود به این بازار دانش مالی بالاتری نسبت به معاملات سهام میطلبد.
نقوی در پاسخ به این پرسش که آیا زیرساختها برای بازار معاملات آتی در بورس انرژی آماده است، نیز گفت: نرمافزار مرتبط با انجام معاملات توسط شرکت مدیریت فناوری بورس از چندماه گذشته آماده و تستهای طرح نیز انجام شدهاست. ضمن آنکه هماکنون نیز با ابلاغ دستورالعمل در حال انجام تستهای نهایی هستیم و پس از اطمینان یافتن از نظر زیرساختی این بازار را افتتاح خواهیمکرد.
نقوی در پایان با بیان این نکته که یکی از مطالبات دیرینه مدیران وزارت نفت راهاندازی بازار آتی بود، ادامه داد: این بازار یک فرصت تاریخی برای وزارت نفت است که از آن برای فروش بیشتر نفت و همچنین پوشش ریسک خود استفاده کند، مسئولان شرکت ملی نفت نیز از این موضوع استقبال کردند و امیدواریم که با همکاری وزارت نفت عمق این بازار را افزایش دهیم.
*نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی: لزوم هدایت منابع مالی به سمت بورس در پیشنویس تغییر قوانین بازار سرمایه
«عباس آرگون» در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا به مطالب مطرح شده در پیشنویس تغییر قوانین بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: با توجه به ظرفیت فعلی بازار سرمایه که اکنون دارای بیش از ۶۰ میلیون سهامدار است، مدنظر قرار گرفتن چنین قوانینی در قالب طرح چندان اقدام درستی نیست.
وی به گذشت بیش از ۱۶ سال از قانون بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: بهتر است پیش از تایید پیشنویس تغییر قانون بازار سرمایه، اقدام پژوهشی مناسبی انجام شود و نواقص قوانین اجرا شده در بازار مورد نظر باشد؛ در این زمینه باید از نظر مسوولان ارشد بازار سرمایه استفاده و نسبت به آنها توجه ویژهای شود.
به گفته آرگون، قانون جدید باید به گونهای طراحی شود که روند بازار را به سمت عدالت و شفافیت بیشتر پیش ببرد و بهتر است در قانون جدید بازار سرمایه چارهای برای هدایت منابع مالی به سمت بورس، تامین نقدینگی بخشهای واقعی اقتصاد و صنایع کوچک و متوسط در نظر گرفته شود.
نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران گفت: بازار نیازمند آسیبشناسی است و باید نهادی بالاتر از سازمان بورس بر بازار سرمایه نظارت داشته باشد تا از این طریق مردم بتوانند مشکلات خود را مطرح کنند و در نهایت اقدامات لازم را در راستای رفع مشکلات مطرح شده در دستور کار قرار دهند.
آرگون خاطرنشان کرد: برای ایجاد هرگونه قانون جدید در بازار سرمایه باید نظرات ارگانهای مختلف مانند بخش خصوصی و اتاق بازرگانی گرفته شود و نباید قوانین را در بازاری که دارای ۶۰ میلیون سرمایهگذار است در قالب یک طرح انعکاس داد.
وی اظهار داشت: با توجه به وجود برخی از مسایل منفی در این پیشنویس، اما باید این موضوع مورد توجه قرار بگیرد که موضوعاتی مثبت در این پیشنویس قرار دارند که جزو نقاط مثبت هستند و نمیتوان مسایل ذکر شده در این متن را به صورت یک طرفه مورد قضاوت قرار دارد.
نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه بهتر است تا نکاتی که در این پیشنویس جای بهبودی دارند مورد توجه جدی قرار بگیرند، گفت: این پیش نویس دارای برخی از نکات مثبت است و با توجه به اینکه این پیشنویس قرار است تبدیل به قانون شود، بنابراین باید اقدامات لازم برای ارائه قانون جامعه و خوب مورد توجه قرار بگیرد.
*وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 1920 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات تنها 2350 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد خروج 146 میلیارد نقدینگی حقیقی بوده ایم. 350 نماد منفی و 274 نماد مثبت بوده اند. همچنین 74 نماد صف فروش و 61 نماد صف خرید داشته اند. بیشترین ورود پول حقیقی به فالوم و بیشترین ورود پول حقوقی به فملی اختصاص داشته است.
- آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدودا: 28،400
سکه: 12،162,000
مثقال طلا: 5،192,000
طلای 18 عیار: 1،198،400
انس طلا: 1,809
* ” بورسبازی در باند نااطمینانی”
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « بورسبازی در باند نااطمینانی » نوشت: بورس تهران روز گذشته را با افت بیش از ۴ هزار واحدی شاخص اصلی سهام به پایان برد. در این روز کاهش ۳۱/ ۰درصدی میانگین وزنی قیمتها موجب شد نماگر اصلی بازار یک روز دیگر را نیز با عملکرد کاهشی به اتمام برساند. به موجب این امر عقبگرد شاخص در محدوده ۳/ ۱ میلیون واحدی، آن را به سطح یکمیلیون و ۳۳۲هزار واحدی رساند. در این روز بهرغم افزایش قابلتوجه تقاضا در نمادهای خودرویی و بانکی بازار سهام که این روزها تحتتاثیر افزایش قابلتوجه خوشبینی به حصول توافق بر سر احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) رخ میدهد، سایر نمادهای بازار بهخصوص دلاریها در وضعیت مناسبی قرار نداشتند. همین امر سبب شد در روز گذشته در فهرست نمادهای تاثیرگذار بر شاخص، شاهد عقبگرد قابلتوجه نمادهای فعال در صنایع فلزات اساسی، پالایشی و پتروشیمی باشیم. بر این اساس معاملات روز گذشته در بازار سهام در شرایطی خاتمه یافت که طی این روز ۳نماد «پارس»، «فملی» و «خودرو» بیشترین اثر منفی را بر افت شاخص بورس داشتند.
با این حال افت قیمت در معاملات بیستمین روز از دی ماه سال ۱۴۰۰ تنها به نمادهای بزرگ محدود نبود. بررسی روند تحرکات شاخص هم وزن در خلال معاملات روز یاد شده حکایت از آن دارد که نمادهای کوچک بازار هم در طول معاملات این روز دستکمی از دلاریهای بازار نداشتند. همین امر سبب شد در روزی که نماگر اصلی بورس به میزان ۳۱/ ۰درصد افت کرد، نماگر هم وزن به همین میزان نسبت بهروز گذشته کاهشی باشد.
اینطور که به نظر میرسد این روزها، ایام فقط به کام خودروییها و بانکیهاست و به جز نمادهایی که میتوانند احتمالا از قِبَل دستیابی به توافق هستهای تازه سودی ببرند، سایر نمادها باید انتظار دست به دست شدن سهام در سطوح کاهشی را داشته یا حداقل تا روشن شدن فضای پیش رو از لحاظ قیمتی در جا بزنند. از این رو میتوان اینطور نتیجه گرفت که حرکت بازار در روزهای اخیر و احتمالا در روزهای پیش رو به نوعی روی ریل نااطمینانی باشد.