بخش عصرگاهی «بورساوا» دوشنبه 4مرداد 1400

خبرهای عصرگاهی دوشنبه 4 مرداد 1400
سر خط خبرها:
عضو کمیسیون عمران مجلس مطرح کرد؛ فروش متری مسکن در بورس کالا، فرمول جدید خانه دار شدن
رئیس کل بانک مرکزی عنوان کرد؛ رشد اقتصادی سال گذشته به 3.6 درصد رسید
نرخ گذاری دستوری، بالاترین ریسک تهدیدکننده معاملات در بازار
دامنه نوسان بورس مرحله به مرحله افزایش پیدا میکند
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
و ” زشت و زیبای بزرگترین اجلاس بورسی “
*
عضو کمیسیون عمران مجلس مطرح کرد؛ فروش متری مسکن در بورس کالا، فرمول جدید خانه دار شدن
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از کالاخبر، عضو کمیسیون عمران مجلس در خصوص اجرای این طرح در بورس کالای ایران گفت: با توجه به مشکلات ساختاری بازار مسکن کشور و التهابات قیمتی طی چند سال اخیر، جلسات متعددی درباره روش های تامین مالی و رشد عرضه مسکن در مجلس برگزار شده که به نظر می رسد طرح عرضه متری مسکن یکی از بهترین روش ها برای افزایش سرمایه گذاری در بخش مسکن است.
شریعتی افزود: بررسی ها نشان می دهد که روش عرضه متری مسکن در بورس کالا می تواند تحولی مثبت را در بخش مسکن ایجاد کند چراکه در این روش هم از بازار مسکن حمایت میشود و هم مردم و به خصوص جوانان می توانند با سرمایه گذاری های خرد و در طول زمان صاحب مسکن شوند.
عضو کمیسیون عمران مجلس اظهار داشت: عرضه متری مسکن در بورس کالا یکی از روش هایی است که فرآیند تامین منابع مالی ساخت مسکن را تسهیل کرده و مهم ترین ویژگی آن نیز مشارکت همه جانبه مردم در رشد تولید مسکن با سرمایه گذاری است.
وی با تاکید بر اینکه با آغاز طرح فروش متری مسکن در بورس کالا و البته انجام حمایت های لازم از این طرح، سرمایه ها به سمت ساخت مسکن هدایت می شود، تصریح کرد: افراد مختلف جامعه با میزان سرمایه های متفاوت می توانند با سرمایه گذاری در بازار مسکن به تدریج در طرح جهش تولید مسکن از بستر بورس کالا مشارکت کنند که اثرگذاری مثبت این طرح در بلندمدت در حفظ قدرت خرید مردم، صاحب خانه شدن جوانان و رشد تولید مسکن نمود پیدا خواهد کرد.
در این طرح که با عنوان پیش فروش متری مسکن شهرت یافته، سازنده درخواست انتشار اوراق برای تامین مالی ساخت مسکن در پروژهای مشخص را میدهد و افراد میتوانند اوراق منتشر شده را بهازای هر مترمربع خریداری کنند. در واقع سازنده با پول فروش اوراق نسبت به ساخت مجتمع موردنظر اقدام کرده و خریداران اوراق نیز به میزان اوراق خود صاحب میزان مشخصی از ملک در پروژه تعیین شده میشوند. به عبارت ساده تر با آغاز به کار این روش بخشی از نقدینگی سرگردان جامعه جمعآوری شده و به بخش واقعی تولید روانه میشود، به این ترتیب از سویی سایر بازارها از اثرات تورمی این نقدینگی سرگردان در امان خواهند بود و از طرف دیگر با تقویت سمت عرضه انتظار میرود که گشایشی در بازار مسکن در کشور به وجود آید.
*
رئیس کل بانک مرکزی عنوان کرد؛ رشد اقتصادی سال گذشته به 3.6 درصد رسید
به گزارش برنا به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، دکتر کمیجانی در شصت و یکمین اجلاس سالیانه مجمع عمومی عادی بانک مرکزی به ریاست جناب دکتر روحانی، رئیسجمهوری و با حضور سایر اعضای مجمع، و اعضای هیئت عامل در محل بانک مرکزی برگزار شد،اظهار کرد: بررسی تحولات رشد اقتصادی در سالهای 99-1392، نمایانگر نوسانات و فراز و فرودهای متغیر و تاثیرپذیری آن از شرایط پیرامونی اقتصاد است.
عالیترین مقام بانک مرکزی با اشاره به تدابیر اتخاذ شده در سال 1399 برای مدیریت و مهار آثار تحریم ها، تصریح کرد: با این حال، در سال 1399 به موجب تدابیر و اقدامات اتخاذ شده و مدیریت و مهار آثار تحریمها در اقتصاد، رشد اقتصادی و رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص داخلی به ترتیب به ارقام 3.6 و 2.5 درصد رسید. ذکر این نکته ضروری است که رشد اقتصادی 3.6 درصد در سال 1399 در شرایطی رقم خورد که بسیاری از کشورهای جهان متاثر از پیامدهای منفی ناشی از شیوع بیماری کرونا، با کاهش شدید رشد اقتصادی مواجه شدند.
وی یادآور شد: همچنین ذکر این نکته ضروری است که به دنبال پذیرش مسئولیت بانک مرکزی در فروش اوراق مالی اسلامی دولت، در سال 1399 به منظور تامین مالی غیر پولی دولت در شرایط تنگنای مالی اخیر متاثر از شرایط تحریم، به میزان 1257 هزار میلیارد ریال از اوراق مالی اسلامی دولت به شبکه بانکی و نهادهای مالی فروخته شد.
رئیس کل بانک مرکزی در پایان به رشد اقتصادی کشور در سال 1399 اشاره و تأکید کرد:
خوشبختانه در سایه اقدامات اتخاذ شده، چشمانداز مناسبی برای تقویت سرمایهگذاری و همچنین رونق فعالیتهای اقتصادی و تولید در کشور فراهم شده که نتایج آن در تحقق رشد مثبت اقتصادی طی فصول دوم، سوم و چهارم سال 1399 نمایان بوده و حاکی از عملکرد مناسب اقتصاد کشور در شرایط دشوار ناشی از شیوع بیماری کرونا و تحریمهای حداکثری شکست خورده دولت آمریکا است.
*
نرخ گذاری دستوری، بالاترین ریسک تهدیدکننده معاملات در بازار
نوید خاندوزی، کارشناس بازار سرمایه به عوامل تاثیرگذار در بازگشت رشد به معاملات بورس اشاره کرد و به پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا) گفت: ورود شاخص بورس به مدار صعودی ناشی از چند عامل بود که توانست تاثیرات مثبتی بر معاملات بازار ایجاد و زمینه ورود سهامداران را برای سرمایه گذاری دوباره در این بازار فراهم کند.
وی خاطرنشان کرد: در کنار رفع ابهامات موجود در بازار، مسایلی مانند جذابیت قیمت سهام شرکت ها بعد از نزول ایجاد شده و نیز ارائه گزارشهای مثبت شرکت ها در بازگشت شاخص بورس به مدار صعودی بی تاثیر نبودند و توانستند کمک زیادی در ایجاد روند معقول معاملات بازار کنند.
وی با بیان اینکه اکنون معاملات بورس تحت تاثیر برخی از ریسک های سیاسی و اقتصادی قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: با توجه به بازگشت اعتماد و سرمایه ها به بازار سرمایه و ورود شاخص بورس به مدار صعودی اما ریسک های یادشده، همچنان ریسک های تهدیدکننده این بازار هستند که در صورت رفع آنها، سهامداران می توانند با اطمینان خاطر بیشتری در این بازار سرمایه گذاری کنند.
وی با تاکید بر اینکه ریسک های سیاسی مانند تعیین سرنوشت موضوع برجام از جمله مسایلی است که وضعیت فعلی بازار را تحت تاثیر خود قرار داده است، اظهار داشت: به نظر می رسد گمانه زنی ها در زمینه نتیجه برجام تاثیر قابل توجه خود را در بازار از دست داده باشد، زیرا بعید به نظر می رسد که با اجرای برجام کاهش شدیدی در قیمت ارز ایجاد شود و در مقابل به دنبال عدم اجرای برجام در کشور افزایش شدیدی در قیمت ارز رخ نخواهد داد.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: اکنون در زمینه ریسک های تهدیدکننده بازار، ریسک نرخ گذاری دستوری یا اظهارنظرهای دولتی در قیمت گذاری ها بالاتر از ریسک برجام است و معاملات این بازار را تحت تاثیر خود قرار داده است.
*
دامنه نوسان بورس مرحله به مرحله افزایش پیدا میکند
فرهنگ حسینی کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس و گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در رابطه با دامنه نوسان گفت: دامنه نوسان یک تیغ دو لبه محسوب میشود و زمانی که دامنه نوسان بالا باشد، احتمال این که نوسان زیادی در طول روز معاملاتی رخ دهد وجود دارد و در این شرایط تعداد زیادی از افراد ضرر میکنند، در آن طرف نیز دامنه نوسان کم باعث صف نشینی و رفتار توده ای میشود، که در این شرایط افراد کمی سود میکنند.
وی افزود: در نتیجه باز بودن دامنه نوسان در کنار عمق بازار و بازارگردان میتواند راهکار بهینه باشد، در کشور ما دامنه نوسان طی دو دهه اخیر رشد کرده است که حاصل این رشد حدود ۲ درصد در دهه ۸۰ و ۵ درصد در حال حاضر است.
وی عنوان کرد: باید برنامه ای بچینیم که دامنه نوسان بیشتر شود تا کارایی بازار نیز افزایش پیدا کند، به این صورت که در مقاطع مشخصی دامنه نوسان به صورت جزئی که باعث تغییر در روند بازار نشود، افزایش پیدا کند و حجم مبنا هم باید اندکی کاهش داشته باشد، جمع این عوامل میتواند ما را به هدفمان نزدیک کند.
این کارشناس بازار سرمایه در رابطه با حذف کامل دامنه نوسان گفت: میتوان برای نمادهای بزرگ با بازار گردان قوی که معمولا حجم معاملات بالایی را شامل میشوند، دامنه نوسان را حذف کرد و اگر این آزمایش نتیجه خوبی بدهد میتوان آن را به بقیه نمادها نیز تعمیم دهند.
وی افزود: هدف اصلی و درست در حال حاضر حذف دامنه نوسان نیست بلکه افزایش مقطعی و جزئی آن است و باید دامنه نوسان پویا شود، به این صورت که زمانی که دامنه نوسان محدود است و سهمها با صف خرید مواجه میشوند، سهامداران بتوانند در یک پله و در دامنه بالاتر معاملاتشان را انجام دهند. در حقیقت دامنه نوسان یک دوره حراج را طی کند و بعد معاملات پیوسته خودش را داشته باشد.
*
وضعیت نقدینگی در بازار سهام
در بازار سرمایه شاهد رشد 12113 واحدی نماگر بورس هستیم که ارزش معاملات 4954 میلیارد تومان ثبت شده است. امروز شاهد ورود 242 میلیارد نقدینگی حقیقی بوده ایم. 292 نماد منفی و 206 نماد مثبت بوده اند. همچنین 101 نماد صف فروش و77 نماد صف خرید داشته اند. بیشترین ورود پول حقیقی به سپید و بیشترین ورود پول حقوقی به برکت اختصاص داشته است.
آخرین قیمتهای بازار طلا و دلار
آخرین قیمت های بازار:
دلار تهران حدود 24،950
سکه 10،701،000
آبشده 4,630,000
طلای 18عیار 1،069،100
انس 1،810
*
و ” زشت و زیبای بزرگترین اجلاس بورسی “
و در نهایت اینکه روزنامه دنیای اقتصاد، با تیتر « زشت و زیبای بزرگترین اجلاس بورسی » نوشت: مجامع عادی سالانه شرکتهای بورسی در حالی به پایان رسید که امسال این مجامع به دلیل شیوع ویروس کرونا آنلاین برگزار شد. همین مساله مشکلاتی را برای سهامداران ایجاد کرد؛ یکی از این مشکلات فراهم نشدن امکان سوال و جواب بین سهامداران و هیاتمدیره شرکتها بود.
برخی از کارشناسان بازار سرمایه معتقدند کرونا فرصتی برای هیاتمدیره شرکتها فراهم ساخت که از ارائه اطلاعات دقیق و همچنین پاسخ به پرسش سهامداران فرار کنند. از اینرو آنان بر لزوم وجود کانون سهامداران حقیقی تاکید دارند و معتقدند از آنجا که باید به سمت برگزاری آنلاین مجامع حرکت کرد، وجود چنین ساختاری ضروری است تا از منافع سهامداران خرد دفاع شود. تقسیم سود شرکتها از طریق سامانه سجام اما، حسن مجامع امسال بود که به گفته کارشناسان کار را برای سهامداران راحت کرد و آنان را از بوروکراسی اداری نجات داد.
درباره سود تقسیمی شرکتها باید گفت اگر میخواهیم از بحران ریزش بازار سرمایه خارج شویم و اقبال را به بازار برگردانیم باید شرکتها تا جاییکه قانون مالی آنان اجازه میدهد حداکثر سود را بین سهامداران خود تقسیم کنند. این مساله میتواند به رشد بازار بسیار کمک کند. برخی از شرکتها معذوریتهایی برای تقسیم سود داشتند ولی در برخی از صنایع هم تقسیم سودها خوب بود.
برای ارزیابی مجامع شرکتها باید آنها را دو بخش کنیم؛ یک دسته شرکتهایی که صادراتمحور هستند و فروش آنها به نرخهای جهانی و نرخ دلار بستگی دارد. اینها مجامع خیلی خوبی داشتند و گزارشهای آنها عالی بود. در کنار آنها شرکتهای پالایشگاهی هم به همین صورت بودند و امیدی را نسبت به رشد سودآوری به سهامداران دادند. منتها مانند گذشته همچنان شرکتهایی که در گروه خودروییها بودند و برخی از بانکهایی که زیانده هستند همچنان سودتقسیمی نداشتند و سود تقسیمی آنان خوب نبوده است. مورد مهم دیگر که در مجامع امسال اتفاق افتاد تقسیم سود از سامانه سجام در کوتاهترین مدت است. برخی از شرکتها از این روش استفاده کردند و نسبت به سال گذشته بیشتر به این روش روی آوردند. این اتفاق از نظر سهامداران اتفاق مبارکی است و امید است درباره تمام شرکتها این مساله اجرا شود..
علاوه بر این امسال مجامع به صورت آنلاین برگزار شد و این اتفاق تجربه اول ما بود؛ بنابراین خلأهایی وجود داشت. شرکتها لینکهای ارتباطی را در اختیار همه سهامداران گذاشتند اما در حیطه پاسخگویی به سهامداران با مشکل مواجه بودیم. با همه اینها به عنوان تجربه اول عملکرد خیلی خوبی بود و امید است در آینده خلأهایی که وجود داشت نیز برطرف شود.
بورساوا…. رادیو کارگزاری بانک صنعت و معدن